Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спектакъл на кукления театър във Видин учи децата да се пазят от бедствия

Снимка: Радио Видин

Спектакъл на кукления театър във Видин по забавен научи учи децата как да се предпазват от бедствия и аварии. Подготвен е с партньори от Румъния и ще  се играе във Видин и Крайова.


"Този спектакъл трябва да научи децата на най-важните неща, които трябва да сторят, ако им се случи някакво бедствие, разбира се със средствата на кукления театър, по един забавен начин, достъпен до мисленето на детето.  Тази информация достига чрез игровия вариант"- казва директорът на Държавен куклен театър-Видин Павлинка Трифонова.


На екипа се пада нелеката задача да направи инструкциите за предпазване от бедствия и аварии разбираеми за децата: 


"Аз винаги казвам, че театърът е едно трудно и сложно изкуство. Това зрителят не трябва да го разбира. Трябва да се наслаждава, когато влезе в театралната зала, но зад тази наслада стоят много труд и много умения. Първо почвам от сценариста, който имаше много важна задача да преведе тази суха материя на театрален език. След това са режисьорът и сценографът, които да изобразят тази суха материя, да я направят зрелищна и театрална. Разбира се, композиторът носи своята огромна заслуга, защото наистина накрая децата запяват песните заедно с актьорите, което значи, че музиката е достигнала до детето. Въобще много е важен екипът, който се събира, за да реализира един спектакъл."


Спектакълът е немислим без таланта на актьорите.


 Аделина Иванова, актриса: "Мисля, че успяхме да направим един въздействащ спектакъл, който е интересен за децата, визуално е много ефектен. И се надявам да изпълни целта си, т.е сигурна съм, че ще го направи."


Красимир Колев, актьор: "Радвам се, защото наистина кукленият театър има невероятни възможности и мисля, че ние ги използвахме до край почти, за да ги, поне да им покажем, ако не научим, че в красотата на една вълна на морето може да се крие и някаква опасност, или в топлинката на едно огънче, с което децата обичат да си играят. Там също има някакъв риск. Смятам, че след това представление те ще бъдат поне малко по-внимателни. Няма начин да не си спомнят за това, което са видели, представено от нас в този спектакъл."


Накрая децата разбират, че човекът е петият елемент в спектакъла и е важно да сме в хармония с природата. 


Вижте още

Защитени ли са правата ни като европейски потребители?

Пазаруването онлайн преди празниците в условията на пандемия се засилва. Затова добре е да знаем, че когато купуваме стоки или услуги от друга страна от ЕС, ние имаме същите права като потребители, както ако пазаруваме в България. Такъв е примерът с  двугодишна гаранция, обясни Соня Спасова директор на Европейски потребителски център:..

публикувано на 01.12.20 в 16:34

Онлайн консултации намаляват стреса от COVID-19

С конфиденциални чат консултации от Българския червен кръст помагат на притеснени хора за намаляването на стреса, породен от коронавирусната пандемия .  В отговор на нарастващата необходимост при сложната и често усложняваща се епидемиологична обстановка, БЧК отново стартира Националния онлайн чат за психосоциална подкрепа. "Тази услуга е..

публикувано на 01.12.20 в 14:05

Интернет портал събира историята на Монтана

Портал и читателска зона " е-Северозапад ", осигуряващи виртуален достъп до автентичното културно наследство и историческото минало на региона, създадоха от Монтанската регионална библиотека " Гео Милев ". Порталът съдържа дигитална краеведска информация за 11-те общини от областта - Берковица, Бойчиновци, Брусарци, Вълчедръм, Вършец, Георги..

публикувано на 01.12.20 в 14:00

Учениците от кв. "Нов път" се включват в онлайн обучението

Липсата на устройства и интернет са основните причини над 35 000 деца да не се включат в онлайн обучението в училищата, каза вчера просветният министър Красимир Вълчев. Учащите във видинския ромски квартал масово се включват в дистанционната форма, обясни директорът на училището Нина Иванова . "Туко що още веднъж направих справка относно..

публикувано на 01.12.20 в 13:45

Коледата онлайн- възможна ли е?

По време на пандемия и нтернет пространството става във все по-актуално място за всички нас. Учим, работим, получаваме информация, а скоро май и Коледата ни ще е онлайн - така препоръчват от Световната здравна организация.  Идеята е по време на предстоящите празници да бъдем в тесен кръг - без големи семейни тържества или събирания, като по..

публикувано на 30.11.20 в 15:45

В очакване на ваксината срещу COVID

Първите ваксини срещу Covid-19, които ще дойдат в България, ще бъдат на "Пфайзер/Бионтек", а първите количества се чакат още в края на 2020 година.  Това стана ясно по време на днешното работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството. Все още няма ваксина срещу коронавирус, която да е преминала всички фази на..

публикувано на 30.11.20 в 14:41
Режисьорът Искрен Красимиров при посещението си при учениците в Белоградчик

Видео- урок по родолюбие създаде режисьорът Искрен Красимиров

Родолюбието е "мисия възможна" и по време на епидемията от COVID-19. В това е убеден Искрен Красимиров основател на проекта "Незабравимата България" и инициатор на комбинацията от вероучение и родолюбие, която представя в училищата под формата на "Час по родоучение". Той и неговият екип са изготвили първият по рода си  "Дистанционен видео- урок по..

публикувано на 30.11.20 в 14:29