Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Профил на водачите: Млади, пили, шофират с висока скорост през тъмната част на деня

Повече катастрофи с повече загинали през последните месеци във Видинско

Областна комисия по безопасност на движението по пътищата
Снимка: радио Видин

Повече катастрофи са станали през последните три месеца, в сравнение със същия период на 2019 година. С шест повече са и загиналите лица. Това стана ясно на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата във Видин. Заседанието бе председателствано от заместник - областния управител Лъчезар Попиванов. Присъстваха представители на "Пожарна безопасност и защита на населението", сектор "Пътна полиция", РУО, РЗИ , Областно Пътно управление, Спешна медицинска помощ, онлайн участваха и представители на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" - експертът Росен Рапчев и Ангелина Тотева - зам. председател на държавната агенция. 


За последните  три месеца се отчитат повече ПТП  в сравнение със същия период на 2019, загиналите лица са с 6 повече - 

"97 ПТП със 7 загинали и 49 ранени е равносметката за последното тримесечие на тази година. В сравнение със същия период ПТП са се увеличили с 28, а ранените са със 6 лица повече" - каза гл. инсп. Владимир Герасимов- началник  Сектор "Пътна полиция" - Видин 

Най - честата причина за ПТП е несъбразената скорост, следват отнемане на предимство, употреба на алкохол, неспазване на дистанция, неправилно изпреварване.


Във връзка с увеличения брой на пътните произшествия Сектор "Пътна полиция" създава профил на водачите и на загиналите лица: 


"Първото, което направихме, е да профилираме загиналите лица, създадохме и профил на водачите, които са предизвикали ПТП-та. Изводите - млади хора, употребили алкохол и са управлявали МПС с висока скорост и в тъмната част на денононщието. Профилът на жертвите - пешеходци, с нисък социален статус, с нарушена психика, били са в нетрезво състояние и са се движили извън населените места."
 
За периода 1 юли - 30 септември 2020 година най-много загинали има на територията на община Видин - 6, община Димово има 17 ПТП-та с 6 ранени, Ново село - 3 ПТП-та с 1 загинал, на територията на общините Макреш, Грамада, Чупрене, Бойница няма реализирани катастрофи.


Старши инспектор Генади Янчовски отчете дейността на Регионална дирекция  "Пожарна безопасност и защита на населението" през последното тримесечие: 

"Участвали сме в ликвидирането на 34 произшествия, сред които 6 катастрофи с транспортни средства, екипите са оказвали помощ, като са извършени 13 броя почистване от паднали клони на пътното платно."
 

Бе обобщено, че най-важното, което трябва да се прави, са превантивните кампании, разясняването сред населението като се почне от най-малките ученици с образователни програми. 


На срещата бе обсъдена и подготовката на Годишната областна план-програма за изпълнение на областната политика  за 2021, както и  мероприятията за отбелязването на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който тази година е на 15 ноември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47