Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Профил на водачите: Млади, пили, шофират с висока скорост през тъмната част на деня

Повече катастрофи с повече загинали през последните месеци във Видинско

Областна комисия по безопасност на движението по пътищата
Снимка: радио Видин

Повече катастрофи са станали през последните три месеца, в сравнение със същия период на 2019 година. С шест повече са и загиналите лица. Това стана ясно на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата във Видин. Заседанието бе председателствано от заместник - областния управител Лъчезар Попиванов. Присъстваха представители на "Пожарна безопасност и защита на населението", сектор "Пътна полиция", РУО, РЗИ , Областно Пътно управление, Спешна медицинска помощ, онлайн участваха и представители на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" - експертът Росен Рапчев и Ангелина Тотева - зам. председател на държавната агенция. 


За последните  три месеца се отчитат повече ПТП  в сравнение със същия период на 2019, загиналите лица са с 6 повече - 

"97 ПТП със 7 загинали и 49 ранени е равносметката за последното тримесечие на тази година. В сравнение със същия период ПТП са се увеличили с 28, а ранените са със 6 лица повече" - каза гл. инсп. Владимир Герасимов- началник  Сектор "Пътна полиция" - Видин 

Най - честата причина за ПТП е несъбразената скорост, следват отнемане на предимство, употреба на алкохол, неспазване на дистанция, неправилно изпреварване.


Във връзка с увеличения брой на пътните произшествия Сектор "Пътна полиция" създава профил на водачите и на загиналите лица: 


"Първото, което направихме, е да профилираме загиналите лица, създадохме и профил на водачите, които са предизвикали ПТП-та. Изводите - млади хора, употребили алкохол и са управлявали МПС с висока скорост и в тъмната част на денононщието. Профилът на жертвите - пешеходци, с нисък социален статус, с нарушена психика, били са в нетрезво състояние и са се движили извън населените места."
 
За периода 1 юли - 30 септември 2020 година най-много загинали има на територията на община Видин - 6, община Димово има 17 ПТП-та с 6 ранени, Ново село - 3 ПТП-та с 1 загинал, на територията на общините Макреш, Грамада, Чупрене, Бойница няма реализирани катастрофи.


Старши инспектор Генади Янчовски отчете дейността на Регионална дирекция  "Пожарна безопасност и защита на населението" през последното тримесечие: 

"Участвали сме в ликвидирането на 34 произшествия, сред които 6 катастрофи с транспортни средства, екипите са оказвали помощ, като са извършени 13 броя почистване от паднали клони на пътното платно."
 

Бе обобщено, че най-важното, което трябва да се прави, са превантивните кампании, разясняването сред населението като се почне от най-малките ученици с образователни програми. 


На срещата бе обсъдена и подготовката на Годишната областна план-програма за изпълнение на областната политика  за 2021, както и  мероприятията за отбелязването на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който тази година е на 15 ноември.


Вижте още

Защитени ли са правата ни като европейски потребители?

Пазаруването онлайн преди празниците в условията на пандемия се засилва. Затова добре е да знаем, че когато купуваме стоки или услуги от друга страна от ЕС, ние имаме същите права като потребители, както ако пазаруваме в България. Такъв е примерът с  двугодишна гаранция, обясни Соня Спасова директор на Европейски потребителски център:..

публикувано на 01.12.20 в 16:34

Онлайн консултации намаляват стреса от COVID-19

С конфиденциални чат консултации от Българския червен кръст помагат на притеснени хора за намаляването на стреса, породен от коронавирусната пандемия .  В отговор на нарастващата необходимост при сложната и често усложняваща се епидемиологична обстановка, БЧК отново стартира Националния онлайн чат за психосоциална подкрепа. "Тази услуга е..

публикувано на 01.12.20 в 14:05

Интернет портал събира историята на Монтана

Портал и читателска зона " е-Северозапад ", осигуряващи виртуален достъп до автентичното културно наследство и историческото минало на региона, създадоха от Монтанската регионална библиотека " Гео Милев ". Порталът съдържа дигитална краеведска информация за 11-те общини от областта - Берковица, Бойчиновци, Брусарци, Вълчедръм, Вършец, Георги..

публикувано на 01.12.20 в 14:00

Учениците от кв. "Нов път" се включват в онлайн обучението

Липсата на устройства и интернет са основните причини над 35 000 деца да не се включат в онлайн обучението в училищата, каза вчера просветният министър Красимир Вълчев. Учащите във видинския ромски квартал масово се включват в дистанционната форма, обясни директорът на училището Нина Иванова . "Туко що още веднъж направих справка относно..

публикувано на 01.12.20 в 13:45

Коледата онлайн- възможна ли е?

По време на пандемия и нтернет пространството става във все по-актуално място за всички нас. Учим, работим, получаваме информация, а скоро май и Коледата ни ще е онлайн - така препоръчват от Световната здравна организация.  Идеята е по време на предстоящите празници да бъдем в тесен кръг - без големи семейни тържества или събирания, като по..

публикувано на 30.11.20 в 15:45

В очакване на ваксината срещу COVID

Първите ваксини срещу Covid-19, които ще дойдат в България, ще бъдат на "Пфайзер/Бионтек", а първите количества се чакат още в края на 2020 година.  Това стана ясно по време на днешното работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството. Все още няма ваксина срещу коронавирус, която да е преминала всички фази на..

публикувано на 30.11.20 в 14:41
Режисьорът Искрен Красимиров при посещението си при учениците в Белоградчик

Видео- урок по родолюбие създаде режисьорът Искрен Красимиров

Родолюбието е "мисия възможна" и по време на епидемията от COVID-19. В това е убеден Искрен Красимиров основател на проекта "Незабравимата България" и инициатор на комбинацията от вероучение и родолюбие, която представя в училищата под формата на "Час по родоучение". Той и неговият екип са изготвили първият по рода си  "Дистанционен видео- урок по..

публикувано на 30.11.20 в 14:29