Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Профил на водачите: Млади, пили, шофират с висока скорост през тъмната част на деня

Повече катастрофи с повече загинали през последните месеци във Видинско

Областна комисия по безопасност на движението по пътищата
Снимка: радио Видин

Повече катастрофи са станали през последните три месеца, в сравнение със същия период на 2019 година. С шест повече са и загиналите лица. Това стана ясно на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата във Видин. Заседанието бе председателствано от заместник - областния управител Лъчезар Попиванов. Присъстваха представители на "Пожарна безопасност и защита на населението", сектор "Пътна полиция", РУО, РЗИ , Областно Пътно управление, Спешна медицинска помощ, онлайн участваха и представители на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" - експертът Росен Рапчев и Ангелина Тотева - зам. председател на държавната агенция. 


За последните  три месеца се отчитат повече ПТП  в сравнение със същия период на 2019, загиналите лица са с 6 повече - 

"97 ПТП със 7 загинали и 49 ранени е равносметката за последното тримесечие на тази година. В сравнение със същия период ПТП са се увеличили с 28, а ранените са със 6 лица повече" - каза гл. инсп. Владимир Герасимов- началник  Сектор "Пътна полиция" - Видин 

Най - честата причина за ПТП е несъбразената скорост, следват отнемане на предимство, употреба на алкохол, неспазване на дистанция, неправилно изпреварване.


Във връзка с увеличения брой на пътните произшествия Сектор "Пътна полиция" създава профил на водачите и на загиналите лица: 


"Първото, което направихме, е да профилираме загиналите лица, създадохме и профил на водачите, които са предизвикали ПТП-та. Изводите - млади хора, употребили алкохол и са управлявали МПС с висока скорост и в тъмната част на денононщието. Профилът на жертвите - пешеходци, с нисък социален статус, с нарушена психика, били са в нетрезво състояние и са се движили извън населените места."
 
За периода 1 юли - 30 септември 2020 година най-много загинали има на територията на община Видин - 6, община Димово има 17 ПТП-та с 6 ранени, Ново село - 3 ПТП-та с 1 загинал, на територията на общините Макреш, Грамада, Чупрене, Бойница няма реализирани катастрофи.


Старши инспектор Генади Янчовски отчете дейността на Регионална дирекция  "Пожарна безопасност и защита на населението" през последното тримесечие: 

"Участвали сме в ликвидирането на 34 произшествия, сред които 6 катастрофи с транспортни средства, екипите са оказвали помощ, като са извършени 13 броя почистване от паднали клони на пътното платно."
 

Бе обобщено, че най-важното, което трябва да се прави, са превантивните кампании, разясняването сред населението като се почне от най-малките ученици с образователни програми. 


На срещата бе обсъдена и подготовката на Годишната областна план-програма за изпълнение на областната политика  за 2021, както и  мероприятията за отбелязването на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който тази година е на 15 ноември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15