Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На пазара във Видин: Спазват ли се мерките?

Снимка: Радио ВИДИН

От днес в страната влизат по-строги мерки в борбата с коронавируса. В обхвата на заповедта на министъра на здравеопазването попадат и пазари, тържища, както и базари на открито и закрито. Там трябва да е създадена организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

В деня, в който влиза в сила заповедта, от Радио Видин решихме да проверим спазват ли се противоепидемичните мерки на Общинския пазар във Видин. 

Репортерската ни проверка показа, че на входа на пазара е създадена организация за еднопосочно движение, а служители на ОП "Пазари и паркинги" следят за носенето на маски и спазването на дистанция от 1,5 м. 


Страничният вход е затворен. 


Не така стоят обаче нещата на входа откъм спортната зала- там движението е свободно и в двете посоки, никой не проверява нито за маски, нито за дистанцията между хората. Сред посетителите на пазара бяха забелязани и хора без маски:

"Едни спазват мерките, други не спазват..."- коментираха клиентите.

Продавачи изразиха опасение от повторното затваряне на пазара заради повишаването на заразените през последните дни: 

"Реално мисля, че скоро ще ни затворят, а това е единственият ми доход...Нещата не вървят на добре, дано да се размине..."

Други от продавачите споделиха, че ако мерките се спазват, няма причина за затваряне. 

За жалост, не всички спазват мерките. Неясно остава как ще се създаде организация за еднопосочно движение и как ще се съблюдава неструпването на хора на съботния пазар до градския стадион, където посетителският поток е сериозен. 


"Призовавам всички жители да спазват противоепидемичните мерки, да не подценяват ситуацията. Много е важно да запазят тяхното здраве и здравето на техните близки" – апелира зам.-кметът Борислава Борисова. От РЗИ - Видин съобщиха, че ще се извършва завишен контрол за изпълнение на разпоредбите.  


Вижте още

Снимката на 16 юни 2021 година

Над 1200 ученици от област Видин се явиха на  Националното външно оценяване по български език и литература за 7 и 10 клас. Седмокласниците писаха по разказа "Череши" от Захари Карабашлиев, а десетокласниците по поемата на Иван Вазов "Левски". На 18 юни ще се проведе Националното външно оценяване за 7-ми и 10-ти клас по математика. Областният..

публикувано на 16.06.21 в 18:10

Отложиха за септември делото за убийство в нощен клуб във Видин

Днес във Видинския окръжен съд се проведе съдебно заседание по наказателно дело от общ характер за убийството на 31-годишния  Теодор Вълчев , който бе прострелян на 19 януари миналата година с преправен газов пистолет в нощен клуб във Видин.  Делото е отложено за 3 септември от 10 ч . поради неявяването на редовно призовани свидетели,..

публикувано на 16.06.21 в 17:48

Оставиха в ареста двама, нанесли побой на врачанин

Врачанският окръжен съд потвърди днес определение на Районен съд – Враца, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двама млади мъже от Плевен. К. Т. и Н. Н. са обвинени в това, че на 5 юни около 14 ч. във Враца, на обществено място, са извършили хулигански действия - нанесли побой с метални тръби на В. Я.,..

публикувано на 16.06.21 в 16:12

Близо 12 километра е опашката преди Дунав мост 2, тировете изчакват и край Монтана

Близо 12 километра е този следобед опашката от изчакващи да преминат през Дунав мост 2 Видин-Калафат тирове. За да не се редят на двулентовия околовръстен път на Видин, който е със стеснени платна заради изграждането на магистралата Видин-Монтана, екипи на МВР спират товарните автомобили, които пътуват към моста, на четирилентовия обходен път на Монтана...

публикувано на 16.06.21 в 16:06

Театърът в Монтана ще гастролира в столицата

На 2 юли Драматичен театър–Монтана ще гостува за пореден път на сцената на Нов театър НДК. Комедията „Да докоснеш небето“ по разказа на Леон Митрани ще събере всички приятели на монтанския драматичен театър. Режисьор на постановката е Альоша Бехар, а в ролите зрителите ще видят актьорите Тихомир Иванов и Стефан Милков. Какво се..

публикувано на 16.06.21 в 15:08

Второ издание на Summer Vibes Festival във Видин

Видин отново ще е домакин на  младежкия Summer Vibes Festival  на  26 и 27 юни край емблематичната крепост "Баба Вида" , съобщиха от Община Видин.  Мисията на Summer Vibes Festival продължава да бъде да измъкне децата от дигиталното пространство, да им покаже един по-здравословен и интересен начин на забавление в реалния свят. Целта е да сe..

обновено на 16.06.21 в 14:52

Над 1200 ученици се явиха на външно оценяване в област Видин

На провелите се днес изпити от Националното външно оценяване по български език и литература за 7 и 10 клас в област Видин се явиха общо над 1200 ученици. Възпитаници на СУ "Цар Симоен Велики" във Видин споделиха, че не са се затруднили много на изпита: "Беше доста лесно... Горе-долу беше лесно, но имаше и неща, които ни притесниха... Вторият модул..

публикувано на 16.06.21 в 14:33