Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътят към рая и пътят към ада

Снимка: bg-patriarshia.bg

Пета Неделя след Неделя подир Въздвижение, която отбелязваме днес, Бог ни открива, че освен земното, което виждаме, има и вечно - духовно, което е всъщност истинското и безценното съкровище и грижа за всеки един човек. Притчата за богаташа и бедния Лазар ни напомня, че делата, които имаме на земята трябва да са такива, чрез които да наследим Царството небесно, да станем жители на вечния живот.

"Тогава Авраам му рече: ако Мойсея и пророците не слушат, то и да възкръсне някой от мъртвите, няма да се убедят" /Лука 16:31/.

"Господ Иисус Христос възвестявал Своето учение под различни форми. Често Той предавал Своите наставления под формата на притчи, като или оставял притчите да бъдат непосредствено разбрани от слушателите, или ги тълкувал Сам, когато имало нужда. Днешното литургийно свето евангелие ни представя притчата за богаташа и бедния Лазар. Ако внимателно сте го слушали, то се запомнили думите, с които завършва тази Христова притча: "И да възкръсне някой от мъртвите, няма да се убедят". Господ изобразява страданието на душата, отишла си от живота, страданието и мъките на човека, който най-накрая разбрал къде е трябвало да отдава силите си, как е трябвало да живее. И ето измъчвайки се, плачейки за тези близки, които са останали на земята, той иска някак си да ги предпази от мъките, които ги очакват. И моли, ако е възможно някой оживял мъртвец да им се яви и да ги предупреди, че не трябва да погубват напразно живота си. Но праотецът Авраам му отговорил, че те имат Свещеното Писание и че това им е напълно достатъчно, за да знаят как да живеят тук на земята. А богаташът казал: "Не, това не им стига, може би, ако някой възкръсне от мъртвите и им се яви, тогава ще повярват." И отговаря на тази душа Словото: "Не, ако те не слушат Свещеното Писание, то, даже ако някой възкръсне някой от мъртвите, те няма да повярват".

Какви сурови думи и някак си странни: нима хората не могат да бъдат трогнати от такова необичайно явление, явяването на мъртвец? А между другото, животът ни показва, че най-големите знамения, най-удивителните чудеса никога не са могли да разколебаят сърцето, което се ожесточило, което се е затворило в себе си, което се е отказало от вярата, не е пожелало да вярва. Има много случаи в живота, когато хора са имали такива знамения, когато Господ е хлопал по залостените им сърца, но те не само не са Му отворили, но още по-плътно са залостили вратите. И тук можем да се запитаме: "Как става така, откъде се ражда това неверие, това нежелание да чуеш Божият глас?"

И ето каква голяма вина лежи върху нас. И когато ние скърбим за нашите деца, внуци, братя, сестри, мъже, жени, когато скърбим за нашите близки и далечни хора, които нямат тази велика светлина, да си спомним, че част от вината за това лежи върху нас. И ако искаме, светлината на Христа, просвещаваща и освещаваща всеки човек, открит за Него, да просвети и тези, които обичаме, в нас трябва да възсияе Неговите мир, радост, дълготърпение, доброжелателство, смирение, неосъждане, благоговение, и всичко това, което ни е заповядал Христос . И тогава недъгът на неверието, който поразява хората, ще срещне от наша страна съпротива и борба. Ние ще воюваме против него и с това ще послужим на делото на нашия Господ, Който призовава всеки да върви по Неговия път. Амин."

Прот. Михай Антонеско

В рубриката "Съвременна Библия" - на Деня на народните будители да си спомним за спящите хора и за тези, които ги будят. "Спящата красавица" е приказка, в която сънят е описан като проклятие за една нация. Принцът е будител, който носи благословението на събуждането. Ние хората можем да бъдем будители,  но Христос ни дава нещо много повече от събуждане. Той е Принцът, който дарява възкресение. Може би затова и апостолкият призив описва събуждането на един вярващ човек като възкресение. "Стани ти, който спиш и възкръсни от мъртвите, и ще те осветли Христос."На празника на народните будители нека се помолим на Този, който може не просто да събуди, но да възкреси народа ни.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00