Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Готови ли са колите ни за зимни условия

| обновено на 30.10.20 в 10:54
Снимка: Колаж на Радио Видин

До 15 ноември е срокът, в който водачите трябва да сменят гумите на автомобилите си, да проверят светлини, чистачки, парно, течности и всичко необходимо за шофиране в зимни условия. 
Какво трябва да проверим, за да сме сигурни, че сме готови за зимните условия, обясни Илия Рачев, ръководител на учебен център към Съюза на българските автомобилисти (СБА) във Видин:

"На първо място са светлините, регулирането на фаровете, гумите, охладителната течност (има уреди, които замерват температура на замръзване), дали работи стъклоумивателното устройство, дали се отоплява купето, дали се подгрява задното стъкло, дали е комплектован с пожарогасител, аптечка и т.н. Гумите трябва да отговарят на изискванията на закона- дълбочина на шарката, не по- малко от 4 мм. За предпочитане са зимните гуми, тъй като състава на гумите е с повече каучук и дават по- добро сцепление."

Подготвили ли са видинчани превозните си средства за зимата или ще чакат последния момент?

"Моят е подготвен, сложил съм зимни гуми, то си му е наред всичко... Гумите съм сменил със зимни, сега остава климатици и така нататък по ред, ама то времето още предразполага за летни условия... В близкото бъдеще, до края на месеца... Мината е на преглед, сменени са гумите... Напълно подготвена е, обслужен и гумите са сменени, тъй като съм млад шофьор... Даже аз сега съм дошъл да си търся дистрибуторна капачка."


От 2-ри до 13-ти ноември в пунктовете на СБА във Видин и Белоградчик (адресът във Видин е ул. "Цар Иван Асен" №8, а в Белоградчик - "Лозан Стрелков №1"), в които се извършват годишните технически прегледи, всички желаещи ще могат безплатно да направят пълна проверка на готовността на автомобилите си за зимата. Това е ежегодно провеждащата се акция "Зима" на СБА и пътна полиция, добави Илия Рачев:

"Ние извършваме безплатни прегледи на всички възлови системи, които са свързани с безопасността. Плюс това се дават указания на автомобилистите, как да управляват безопасно при заледен път, при мъгла, при утежнени пътни условия, така че да бъдат подготвени и да се надяваме, че безаварийно ще мине този период."Повече за акция "Зима" чуите в звуковия файл.

Вижте още

В "Музикална зона" на 03 декември 2020 слушаме Мария Калас

Мария Калас е удивително явление и голям талант - безкомпромисна, фанатична. Известна е със своето белканто и драматичните си интерпретации. Благодарение на техническата подготовка и строгата дисциплина диапазонът на гласа и се разширява до обхвата на цели три октави. Въпреки неголемия интензитет той е толкова пробивен, че може да се чуе във..

публикувано на 03.12.20 в 09:00

"Коледни чудеса" творят във Видин

Конкурс търси най-добрите майстори на коледни картички във Видин. Участниците трябва да създадат произведения на тема "Коледни чудеса" . За най-талантливите ще има награди, а картичките им ще зарадват деца в неравностойно положение. Конкурсът е иницииран от Общинския съвет по наркотичните вещества във Видин. За идеята на организаторите обясни..

публикувано на 02.12.20 в 16:05

Заветът на Венцислав Станев към децата: Помнете НАШЕТО училище, нашия град и нашата Родина

Внезапно вчера ни напусна Венцислав Станев- дългогодишен директор на най-старото и най-голямо училище във Видин- Средно училище "Цар Симеон Велики". В деня на кончината му, колегите написаха на фейсбук страницата на училището: "Днес си отиде един човек с голямо сърце, страхотен професионалист, отдаден на работата и на семейството си!"  И обявиха дни..

публикувано на 02.12.20 в 15:52
д-р Диана Машова и д-р Георги Костов

Стоматологичната помощ по време на пандемия

Макар и не толкова драстично, както в други области на медицината, пандемията от COVID-19 засегна и стоматологичната помощ . Временно затворени стоматологични кабинети и зъботехнически лаборатории, нарушение в традиционната връзка лекар - пациент. Това е част от анамнезата на денталната помощ в условията на COVID пандемия. За страха, за риска, за..

публикувано на 02.12.20 в 15:50

На 4 декември решават за инсинератора за опасни отпадъци в Монтана

На 4 декември предстои да бъде взето решението, дали да бъде изграден инсинератор за изгаряне на медицински отпадъци в промишлената зона на град Монтана . Срещата е в сградата на Младежкия дом в града. В същото време граждани се организират, за да изразят твърдо негативната си позиция. Обществено обсъждане беше проведено на 22 новември. И..

публикувано на 02.12.20 в 15:30

Започна гласуването за участниците в Северозападния фестивал на духовата музика

10 състава от България и Сърбия участват със свои видеоклипове в Северозападния фестивал на духовата музика, който тази година се провежда онлайн. Гласуването в четвъртото издание на музикалното събитие също е по електронен път, обясни ръководителят на Берковската духова музика и продуцент на фестивала Георги Красимиров- Герасим:  "Тази..

публикувано на 02.12.20 в 14:25

Защитени ли са правата ни като европейски потребители?

Пазаруването онлайн преди празниците в условията на пандемия се засилва. Затова добре е да знаем, че когато купуваме стоки или услуги от друга страна от ЕС, ние имаме същите права като потребители, както ако пазаруваме в България. Такъв е примерът с  двугодишна гаранция, обясни Соня Спасова директор на Европейски потребителски център:..

публикувано на 01.12.20 в 16:34