Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Чакалнята на гарата във Видин не е това, което беше

2
Снимка: Радио ВИДИН

Всеки един от нас е пътувал с влак, а понякога, доста често, понеже сме в България, се случва влакът да закъснее. Тогава чакаме. Чакаме и ако сме в друго населено място и няма къде да идем, докато дойте влака. Ако времето е хубаво- чакаме на перона или по пейките пред гарите, но когато вали, или пък е студено, всеки иска да се скрие в чакалнята. 

От известно време, обаче, видинската жп гара стои заключена. Чакалнята се отключва 30 минути преди тръгването на влака, тогава започва и продажбата на билети. 

От ръководството на гарата са разлепили заповед, с която е указано "работното време" на чакалните, а на билетните касиери е наредено и да проветряват. Заповедта е издадена на основание правителственото решение от 23 септември, за удължаване на срока на обявената извънредна епидемична обстановка. 

Когато няма много пътници- добре. Но има дни, в които пътниците са повече, защото железопътният превоз си остава един от най-евтините, освен това, има и населени, до които автобусен транспорт от областния център няма. 

Тогава хората се струпват и не винаги спазват необходимата дистанция, което прави противоепидемичната мярка неефективна. Често се случва и някои да не успеят да си вземат билети. Налага се да си купят във влака- от кондуктора. 

Редовни пътници искат да бъдат отворени помещенията на гарата и да не си купуват в последният момент билети, което ги притеснява. Притеснени са и от това, че не се спазва дистанция на опашката, проблем е и това, че идват студени месеци: 

"Поне 1 час, а не 30 минути по-рано да се отваря, за да може хората спокойно да си вземат билети... Малко имаше проблем с касата, отказа техниката и ни забавиха... Не се спазва разстоянието, един до друг сме...  Редно е да се отвори по- рано, както си беше и нямаше да има и опашка, и това долепване един до друг... Успях да си взема билет, но имаше големи опашки и е имало случаи, когато не съм могла да си взема билет навреме... Това е най-долното нещо, което го измислиха..."

Има и хора, които не са притеснени, защото твърдят, че няма достатъчно пътуващи, които да се трупат на опашка:

"Аз не виждам нашите видинчани, да са се юрнали на тълпи, да пътуват за София... Дали има 10 пътници, колко да се струпат пред това билетно гише... Ако са с маски и всеки си спазва мерките, не виждам нищо нередно."

Хубавото в цялата история е, няма допълнителна такса или надценка, ако си купите билет от кондуктора, но все пак неудобството остава. 

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 29 ноември 2020 година

"Неделник" е вашият избор за добро настроение. Гарантирам го. Преглеждаме за началото старите вестници и започваме нашата неделна разходка. Заради новите мерки отново останахме без изложби и музеи. Това е повод да си припомним за една интересна изложба в Националния политехнически музей в София наречена “Техниката около нас по времето на..

публикувано на 29.11.20 в 13:07

Живот и спасение в Бога

Тринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто ей така, без да вникваме в него. Той ни казва чрез съвета, който дава на един богат младеж, че не е достатъчно да изпълняваме на думи..

публикувано на 29.11.20 в 08:00

Детска площадка във Видин се превърна в коледно градче

Темите в "Едно" на 27 ноември 2020 година: Екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"  във Видин продължава да работи с потребите на услугите, но от разстояние.   Вече е в сила  Правилникът за прилагане на Закона за социалните услуги, който касае и дейността на центъра.  В очакване..

публикувано на 27.11.20 в 17:35

Ще се възползваме ли от намаленията на "Черен петък"?

Днес е "Черен петък", макар че в някои магазини намаленията започнаха още от началото на месеца . Някои хора вече са се възползвали от отстъпките и са си купили по нещичко. Други не смятат да се възползват, а има и такива, които даже не знаят, каква е идеята на "Черен петък". Движение по магазините има, дали заради намаленията или заради факта, че..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Все по-търсена е компютърната техника

Компютърната техника става все по-търсена по време на пандемията. Преносимите компютри, както и периферните устройства са ключов компонент в онлайн обучението на учениците, също и в дистанционната работа, която е все по-актуална в много сфери. Именно това е и причината за по-голямото търсене на тази техника, а с това идват и по-високите цени..

публикувано на 26.11.20 в 15:07

Новите мерки срещу разпространението на COVID-19 - за или против?

Нови по-строги мерки, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, влизат в сила от вечерта на 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Училища, детски градини и яслите затварят врати. Това важи и за търговските центрове, фитнес-центровете, игрални зали, казина, както и заведения за хранене(ще се предлага услугата доставка на храна..

публикувано на 26.11.20 в 14:10

В "Музикална зона" на 26 ноември 2020 слушаме Анита О’Дей

Бунтарката Анита О’Дей не се вписва в традиционния образ на певица и отказва да е обект на каквито и да било женски стереотипи. Заради операция гласът и се променя и нейното пеене е без каквото и да било вибрато, като среща трудност и при дългите фрази. Поради тази причина изработва собствен перкусионен стил, основан на кратки нотни трайности и..

публикувано на 26.11.20 в 09:00