Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сградата на театъра във Видин влиза в конкурса "Сграда на годината"

Снимка: Радио Видин

Обновената сграда на видинския драматичен театър участва в националния конкурс "Сграда на годината". Това съобщи директорът на културната институция Дейвид Славчев:
"Вероятно повечето хора във Видин знаят, че това наистина е първата сграда, строена за целите на театър в България, че е паметник на културата. Това, което може би не знаят, че тази година участваме, тъй като е общинска собственост, Общината кандидатства за най-прекрасната сграда на България. Така че всички можем да стискаме палци да спечелим този конкурс".

Продължава инициативата за набиране на средства за надпис с името на театъра, който да бъде поставен на сградата, каза още Дейвид Славчев:
"Защото все пак това е единственият театър в България, който няма надпис, и се надяваме, че хората могат да отделят някакви средства, дори съвсем малко, би било от полза. Като идеята е да направим един хубав надпис, който да остане 100 години след нас и след 100 години хората да кажат: Ей, някога, някой е строил тази сграда с парите на хората, а после някой е направил този надпис, който още стои."
Средствата се събират по следната банкова сметка:
Получател: Община Видин
"Банка ДСК" - Видин
BIC: STSABGSF
IBAN: BG03STSA93008400046000
Код за изпращане: 445100 - за страната
                                  445200 - за чужбина
Основание: Дарение за Общински драматичен театър

Вижте още
проф. д-р Александър Чирков

Почина проф. Чирков

На 82- годишна възраст почина кардиохирургът проф. Александър Чирков. Това съобщиха от Българския лекарски съюз. От съсловната организация изказват своите дълбоки съболезнования на семейството, близките и колегите на починалия: "С огромна болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега. Изключителен лекар, човек и деец ни напусна...

публикувано на 24.11.20 в 12:06

85 са случаите на новозаразени за изминалата седмица в община Мездра

85 нови случая на заразени с COVID-19 са регистрирани в община Мездра от 16 до 22 ноември, включително, показват данните от Единния информационен портал.  48 от тях са в гр. Мездра, а останалите 37 - в съставните села на общината: Горна Кремена, Зверино и Оселна - по 4-ма, Игнатица, Крапец, Лик и Ребърково - по 3-ма, Долна Кремена, Брусен, Моравица..

публикувано на 24.11.20 в 12:05
Врачанската болница

15 души са в COVID отделението на врачанската болница

Информацията съобщи  изпълнителният директор на болницата д-р Петър Керемедчиев. Двама от тях са в тежко състояние и са на апаратна вентилация. Много скоро към тях ще се присъедини и трети пациент с коронавирус, чието състояние се е влошило. Снощи в най-голямото лечебно заведение в областта е постъпил още един тежък случай – пациент от..

публикувано на 24.11.20 в 11:40

22-годишен с 2.77 промила шофирал в Лом

Проба с алкотест е отчела 2.77 промила алкохол в издишания от водача въздух, след като в град Лом е спрян за проверка лек автомобил с монтански регистрационен номер, управляван от 22-годишен местен жител, съобщават от полицията в Монтана. На нарушителя е издаден талон за медицинско изследване, приел е показанията на техническото средство и е направил..

публикувано на 24.11.20 в 11:27

Катедралният храм "Св. Димитър" с ново църковно настоятелство

Предстои да бъде утвърдено църковното на настоятелство на катедралния храм " Св.Димитър Солунски " във Видин .  Изборът се проведе в неделя. След като бъде утвърдено и от Видинския митрополит Даниил, ще встъпи в длъжност, каза председателят на катедралния храм архимандрит Самуил . "Избрахме четири нови църковни настоятели, като двама от тях..

публикувано на 24.11.20 в 11:18

Правят музей в читалището в Ружинци

Завършен е основният ремонт на читалище "Хр. Ботев -1898" с. Ружинци. С близо 25 хиляди лева са подменени входните врати, отремонтирани са библиотеката и киносалона. Извършен е и ремонт на помещението, където ще бъде бъдещият музей на Ружинци, каза кметът Александър Александров.   "Това е поредният етап от ремонта на по-големите обществени сгради.....

публикувано на 24.11.20 в 11:03

Доброволци изграждат навес на храма в Брегово

Продължава работата по благоустрояването на храма Успение Богородично в град Брегово . В момента на доброволни начала се изгражда навес пред малкия портал на църквата.  "Навесът е към малкия вход на църквата. Когато вали, влиза вода вътре в храма. С отец Любомир решихме да направим този ремонт. Искам да благодаря на Илия Димитрашков, който дари..

публикувано на 24.11.20 в 10:52