Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нараства броят на подпомаганите лица с целева помощ за отопление в област Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Близо 500 лв. целева помощ за отопление получават нуждаещите се за този зимен сезон, като размерът й беше увеличен с 30 лв. спрямо миналата година. Тя се отпуска за пет месеца - от 1 ноември до 31 март.

Заявления се подават до 31 октомври в дирекциите "Социално подпомагане" (ДСП) по настоящ адрес, чрез ПИК или електронен подпис в Системата за сигурно електронно връчване, както и по пощата.

"За отоплителния сезон 2020/2021 в област Видин към 27.10.20 г. са депозирани 11 646 заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление", обясни за Радио Видин директорът на Регионалната дирекция Социално подпомагане във Видин, Венцислав Боянов:

"Най-много заявления-декларации има подадени за община Видин , следват общините Димово, Кула и Брегово.

Издадени са 9 253 заповеди за отпускане на целева помощ за отопление. Броят на издадените заповеди за отказ са 1 994, а в обработка има 399 заявления-декларации.

В сравнение с кампанията за предходния отоплителен сезон 2019/2020 година, е имало депозирани 10 797 заявления-декларации за подпомагане. Издадени са били заповеди за отпускане на целева помощ на 8 955, а броят на заповедите за отказ е 1 842 броя.

Налице е увеличение на депозираните заявления-декларации към 27.10.2020 г. през настоящия отоплителен сезон спрямо предходния с 849 броя. В областта е налице нарастване на броя на подпомаганите лица и семейства с целева помощ за отопление спрямо предходната година с 298 броя."

Първите одобрени заявления през юли 2020г. бяха изплатени след 15 август.

Размерът на целевата помощ за отопление за отоплителен сезон 2020/2021 година е в размер на 495.80 лв.Вижте още

Защитени ли са правата ни като европейски потребители?

Пазаруването онлайн преди празниците в условията на пандемия се засилва. Затова добре е да знаем, че когато купуваме стоки или услуги от друга страна от ЕС, ние имаме същите права като потребители, както ако пазаруваме в България. Такъв е примерът с  двугодишна гаранция, обясни Соня Спасова директор на Европейски потребителски център:..

публикувано на 01.12.20 в 16:34

Онлайн консултации намаляват стреса от COVID-19

С конфиденциални чат консултации от Българския червен кръст помагат на притеснени хора за намаляването на стреса, породен от коронавирусната пандемия .  В отговор на нарастващата необходимост при сложната и често усложняваща се епидемиологична обстановка, БЧК отново стартира Националния онлайн чат за психосоциална подкрепа. "Тази услуга е..

публикувано на 01.12.20 в 14:05

Интернет портал събира историята на Монтана

Портал и читателска зона " е-Северозапад ", осигуряващи виртуален достъп до автентичното културно наследство и историческото минало на региона, създадоха от Монтанската регионална библиотека " Гео Милев ". Порталът съдържа дигитална краеведска информация за 11-те общини от областта - Берковица, Бойчиновци, Брусарци, Вълчедръм, Вършец, Георги..

публикувано на 01.12.20 в 14:00

Учениците от кв. "Нов път" се включват в онлайн обучението

Липсата на устройства и интернет са основните причини над 35 000 деца да не се включат в онлайн обучението в училищата, каза вчера просветният министър Красимир Вълчев. Учащите във видинския ромски квартал масово се включват в дистанционната форма, обясни директорът на училището Нина Иванова . "Туко що още веднъж направих справка относно..

публикувано на 01.12.20 в 13:45

Коледата онлайн- възможна ли е?

По време на пандемия и нтернет пространството става във все по-актуално място за всички нас. Учим, работим, получаваме информация, а скоро май и Коледата ни ще е онлайн - така препоръчват от Световната здравна организация.  Идеята е по време на предстоящите празници да бъдем в тесен кръг - без големи семейни тържества или събирания, като по..

публикувано на 30.11.20 в 15:45

В очакване на ваксината срещу COVID

Първите ваксини срещу Covid-19, които ще дойдат в България, ще бъдат на "Пфайзер/Бионтек", а първите количества се чакат още в края на 2020 година.  Това стана ясно по време на днешното работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството. Все още няма ваксина срещу коронавирус, която да е преминала всички фази на..

публикувано на 30.11.20 в 14:41
Режисьорът Искрен Красимиров при посещението си при учениците в Белоградчик

Видео- урок по родолюбие създаде режисьорът Искрен Красимиров

Родолюбието е "мисия възможна" и по време на епидемията от COVID-19. В това е убеден Искрен Красимиров основател на проекта "Незабравимата България" и инициатор на комбинацията от вероучение и родолюбие, която представя в училищата под формата на "Час по родоучение". Той и неговият екип са изготвили първият по рода си  "Дистанционен видео- урок по..

публикувано на 30.11.20 в 14:29