Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Белоградчик са готови за зимата

Снимка: Община Белоградчик

В Белоградчик заседава Щабът за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия - във връзка с готовността за зимно снегопочистване и защита при бедствия. 

Дейностите по зимно поддържане се извършат по общински пътища, съгласно утвърдения списък на общинските пътища с обща дължина 55,24 км. Снегопочистване се извършва на улици, определени от кметовете и кметските наместници, при дебелина на снежната покривка 10см.

Разгледани са въпроси, свързани с обезпечаване на необходимата техника, пясък и сол, човешки ресурси, проблеми, възникващи при обилни снеговалежи и заледявания. И през предстоящия зимен сезон участие в снегопочистването ще вземе и новопридобитата техника, собственост на община Белоградчик.

Във връзка с изпълнението на мярка 100 от Плана за действие за подобряване на безопасността на движението по пътищата, в Община Белоградчик са извършени цялостни обходи и огледи на състоянието на общинската и уличната пътна мрежа, като са набелязани критичните точки, за които са взети необходимите мерки - почистване на крайпътна храстова растителност, подготвяне на писма до собствениците на автомобили за премахването им от улици със стеснени участъци, където при снеговалеж да се осигури свободно преминаване на снегопочистващите автомобили и др.

Осигурени са финансови средства, както за финансиране на мероприятията по подготовката за зимата, така и за допълнителни разходи при аварийно-възстановителни работи в размер на 62 000 лв.

Със заповед  на Кмета на Община Белоградчик, е назначена комисия от служители на общината, която да извърши проверка на ангажираната техника, предвидена от „Пътно поддържане“ ЕООД – Белоградчик, с която Община Белоградчик има сключен договор  за зимно поддържане. Необходимо е да се извърши опис и да изготви Протокол от извършената проверка на ангажираната  техника, предвидена за зимното почистване на общинската пътна мрежа.

Фирмата - изпълнител е декларирала недопускане на дублирането на машините, ангажирани за едновременно поддържане на републиканската и общинската пътни мрежи. Проверена е готовността на техниката за извличане на закъсали тежки товарни автомобили.

Създадена е организация за почистване на евентуално падналите клони и дървета с хора, отработващи 14 дни общественополезен труд.Вижте още
проф. д-р Александър Чирков

Почина проф. Чирков

На 82- годишна възраст почина кардиохирургът проф. Александър Чирков. Това съобщиха от Българския лекарски съюз. От съсловната организация изказват своите дълбоки съболезнования на семейството, близките и колегите на починалия: "С огромна болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега. Изключителен лекар, човек и деец ни напусна...

публикувано на 24.11.20 в 12:06

85 са случаите на новозаразени за изминалата седмица в община Мездра

85 нови случая на заразени с COVID-19 са регистрирани в община Мездра от 16 до 22 ноември, включително, показват данните от Единния информационен портал.  48 от тях са в гр. Мездра, а останалите 37 - в съставните села на общината: Горна Кремена, Зверино и Оселна - по 4-ма, Игнатица, Крапец, Лик и Ребърково - по 3-ма, Долна Кремена, Брусен, Моравица..

публикувано на 24.11.20 в 12:05
Врачанската болница

15 души са в COVID отделението на врачанската болница

Информацията съобщи  изпълнителният директор на болницата д-р Петър Керемедчиев. Двама от тях са в тежко състояние и са на апаратна вентилация. Много скоро към тях ще се присъедини и трети пациент с коронавирус, чието състояние се е влошило. Снощи в най-голямото лечебно заведение в областта е постъпил още един тежък случай – пациент от..

публикувано на 24.11.20 в 11:40

22-годишен с 2.77 промила шофирал в Лом

Проба с алкотест е отчела 2.77 промила алкохол в издишания от водача въздух, след като в град Лом е спрян за проверка лек автомобил с монтански регистрационен номер, управляван от 22-годишен местен жител, съобщават от полицията в Монтана. На нарушителя е издаден талон за медицинско изследване, приел е показанията на техническото средство и е направил..

публикувано на 24.11.20 в 11:27

Катедралният храм "Св. Димитър" с ново църковно настоятелство

Предстои да бъде утвърдено църковното на настоятелство на катедралния храм " Св.Димитър Солунски " във Видин .  Изборът се проведе в неделя. След като бъде утвърдено и от Видинския митрополит Даниил, ще встъпи в длъжност, каза председателят на катедралния храм архимандрит Самуил . "Избрахме четири нови църковни настоятели, като двама от тях..

публикувано на 24.11.20 в 11:18

Правят музей в читалището в Ружинци

Завършен е основният ремонт на читалище "Хр. Ботев -1898" с. Ружинци. С близо 25 хиляди лева са подменени входните врати, отремонтирани са библиотеката и киносалона. Извършен е и ремонт на помещението, където ще бъде бъдещият музей на Ружинци, каза кметът Александър Александров.   "Това е поредният етап от ремонта на по-големите обществени сгради.....

публикувано на 24.11.20 в 11:03

Доброволци изграждат навес на храма в Брегово

Продължава работата по благоустрояването на храма Успение Богородично в град Брегово . В момента на доброволни начала се изгражда навес пред малкия портал на църквата.  "Навесът е към малкия вход на църквата. Когато вали, влиза вода вътре в храма. С отец Любомир решихме да направим този ремонт. Искам да благодаря на Илия Димитрашков, който дари..

публикувано на 24.11.20 в 10:52