Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шофьорите да подготвят автомобилите за есенно-зимните условия

Снимка: Радио ВИДИН Архив

До 13 ноември всички автомобилисти ще могат да проверят напълно безплатно готовността на своя автомобил за зимата в пунктовете на СБА във Видин и Белоградчик

Прегледите са спомагателна част от традиционните полицейски операции и засилен контрол по пътищата през есенно-зимен сезон, каза Николай Николай Николов, председател на видинския клон най-голямата неправителствена организация у нас.

"Изготвени са брошури, които в техническите центрове ще бъдат раздавани на всеки автомобилист. Нашите специалисти ще дадат полезни съвети за подготовка на автомобила. Ще се прави безплатна проверка на гумите, ще прегледаме отоплението, охладителната система, течността за чистачки, светлините. При нужда на пътя автомобилистите да позвънят на телефон 112. Преди потегляне може да се търси национален номер 146 с полезна и актуална информация за състоянието на пътищата".

Ще позволяват ли видинчани на зимата да ги изненада или вече са направили нужните промени по автомобилите си?

"Подготвил съм се, с нови зимни гуми съм. Винаги ходя на профилактичен преглед. Проверявам чистачки и всичко друго. Видна е разликата в поколенията. Ние от старото сме така обучени, още от шофьорските курсове. Задължително е, за наша безопасност е... Да, ето ги гумите, пред вас са. Не са нови, но са зимни. По това време ходя на преглед, да видят акумулатор, стъкло, миещо, антифриз. За нас си е, бъдете отговорни... Ето, в момента виждате, че работя по колата. Останаха ми само гумите".

От 1 ноември стартира традиционната акция "Зима" - съвместна кампания на "Пътна полиция" и Съюза на българските автомобилисти. В рамките на акцията ще бъдат проведени трите традиционните кампании, напомни комисар Петър Петров, началник на отдел "Охранителна полиция".

"Целта на тази акция е ограничаване на пътно-транспортния травматизъм. Провежда се до 30 ноември. Ще бъдат засилени проверките. През миналия есенно-зимен период, продължил до 31 март тази година, бяха регистрирани 141 катастрофи - с две жертви и 33 ранени лица. Акция "Зима" започва с кампания до 10 ноември, която е под надслов "С безопасно пътно превозно средство през зимата". Насочена е към водачите на ПТП, включително велосипедисти и такива, управляващи животинска тяга. Втората кампания е за периода 11-20 ноември, под надслов "Пешеходци и водачи - за толерантност на пътя". 13 ноември е обявен за ден без пешеходци- жертви на пътя. Третата и последна кампания е "Безопасно шофиране през зимата" и е насочена към водачите на МПС, започва на 21. Следи се оборудването на превозните средства".

По-малко пътнотранспортни произшествия, но с повече загинали, отчитат от видинската полиция за настоящата година, в сравнение с 2019 година.

"От януари до октомври на територията на областта има 280 ПТП-та, с 14 жертви и 104 ранени лица. През миналата година статистиката е за 351 катастрофи с 4 жертви и 75 ранени. Пътните полицаи са съставили над 2700 акта и над 20 000 фиша, като от тях над 13 хиляди са електронни".
По време на акция "Зима" ще бъдат провеждани и тематични полицейски операции, разясни главен инспектор Владимир Герасимов, началник на сектор "Пътна полиция".

"Първата кампания следи за недопускане на пътищата на техническо неизправни превозни средства и такива, които не са снабдени с необходимото оборудване - аптечка, пожарогасител, триъгълник, резервна гума. Не се допуска движението извън населените места при тъмната част на денонощието и при намалена видимост на велосипедисти без жилетка. Ще извеждаме от плътното платно тези, които не спазват правилата. Същото се отнася за водачите на новите електрически средства. Втората част от акцията е дейност, насочена към превенция. Контролът е спрямо водачи и пешеходци, като вторите са рисков участник в движението. За да се движи едно превозно средство безопасно през зимата са необходими изправни чистачки, фарове, фарове за мъгла, стъклата да са чисти, зимите да са изрядни - за зимни условия или с голяма дебелина на грайфера. Следи се за стопове, за чисти табели".

От 15 ноември всички автомобили трябва да се движат с гуми, подходящи за зимни условия. Задължително е минималната дълбочина на протектора им да бъде 4 мм. Глобата за неизрядните шофьори е 50 лева, като се отнемат и 6 контролни точки. 50 лева е и санкцията при неизправност на чистачките. Забранено е шофирането с гуми с шипове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Магура Run 2024

Магура Run 2024- да посрещнеш и изпратиш Слънцето бягайки

За шеста поредна година на 27 и 28-ми юли ще се проведе маратонът Магура Run. Състезанието се провежда край езеро Рабиша, като последните 2 години е с нов регламент: провежда се на 2 етапа по изгрев и по залез слънце, а времената от двете бягания се сумират, информира организаторът Александър Александров :  "Форматът последните две години е бягане..

публикувано на 22.07.24 в 13:00

Нов метод за обучение приложиха в училището в Брегово

В рубриката " Мисия образование " , представяме нов метод на обучение- "ученици обучават ученици". Точно него са въвели в Средно училище  "Свети св. Кирил и Методий" град Брегово, в рамките на проект по Национална програма " Иновативни училища", който осигурява приемственост в обучението по БЕЛ в начален етап. Методът дава възможност да се..

публикувано на 22.07.24 в 12:00

Горещините и опасностите за децата- как да ги предпазим

Лятото е време за игри и забавления, но когато температурите се покачат над 36 градуса и повече, е важно да вземем мерки, за да предпазим децата си от топлинния стрес и дехидратацията. Много от майките избягват излизането между 10:00 и 16:00 часа и това е правилно, защото в този часови диапазон рискът от прегряване е най-голям. Хубаво е, ако все пак..

публикувано на 22.07.24 в 10:01

В „Музикална зона“: Емил Димитров през 60-те

 Познахте ли го? В началото на 60-те години на миналия век Емил Димитров пише първите си песни. Въпреки че младият тогава певец няма завършено академично музикално образование, още с ранните си изпълнения той показва завидни умения и грабва сърцата на много хора. „Скритият талант” не остава незабелязан - както от публиката, така и от критиката. Казват,..

публикувано на 22.07.24 в 09:00

Всички грижи да предадем Богу

Намираме се в Четвърта неделя след Петдесетница , в която си припомняме за великите благоволения на Бог към падналото човечество и се усилваме в любов към Него и Неговото Евангелие. "Когато говорим с нашите близки и те ни разкриват проблемите си, ако ние имаме любов, с внимание изслушваме техните тегоби и съчувстваме на тяхното..

публикувано на 21.07.24 в 08:00

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30