Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет във Видин не събра кворум за извънредното си заседание

4
Снимка: Радио Видин

Извънредно заседание на Общинския съвет във Видин трябваше да се се проведе днес, по повод състоянието на МБАЛ "Света Петка" в крайдунавския град. Поради липса на кворум заседанието не се състоя, а на него бяха поканени Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, областният управител Момчил Станков, общински съветници, както и управителният съвет на директорите на лечебното заведение. Това обясни зам. председателят на Общинския съвет адв. Цецо Иванов

"За да се проведе необходимото заседание следва да присъстват минимум 17 общински съветници, но извършената проверка на кворума ни убеждава, че не са налице условията за провеждането му."- поясни Цецо Иванов.

В началото на годината бе създадена Комисия към Общинския съвет във Видин, за подпомагане дейността на фонд "Здраве" припомни общинският съветник и председател на Комисията Калин Каменов:

"Комисията имаше представители от всички политически формации. След поредица извънредни заседания на Общински съвет- Видин, по време на извънредното положение в Република България, на които не можеше да се предлагат допълнителни точки, на 15 юни се проведе и първото редовно заседание. На него отново бе направено предложението включването като точка в дневния ред подпомагането на МБАЛ "Света Петка" във Видин, което бе гласувано с 13 гласа "за", 14- "против" и двама "въздържали се"."- каза Калин Каменов.

Общинският съветник и бивш кмет на Община Видин Огнян Ценков припомни как са се разходвали средства по време на предишното управление на Общината и състоянието на видинската болница не е било толкова плачевно:

"Всеки общественик в своята служба на народа, може да направи компромис и да влезе в разрез с мнозина или с всички, но никога не трябва да прави компромис и да влиза в разрез с правото и с истината. Именно във връзка с истината и с правото инициирахме и това извънредно заседание, защото считаме, че има нужда и има правова възможност да бъде подкрепена нашата многопрофирна болница."- подчерта Огнян Ценков.

Общинският съветник от групата на БСП в местния парламент Димитър Велков, който е и един от авторите на идеята, също присъства на днешното несъстояло се заседание на Общинския съвет:

"Недоумение за мен и за нас, като политическа партия, буди този политически инат от страна на управляващите от ГЕРБ и СДС да разрешат този проблем. Политическият инат на Национално ниво прераства и на местно ниво. Имахме една хубава идея чрез създаването на фонд "Здраве", Общината с бюджет от 42- 43 млн лева да подпомогне и видинската болница. Чухти и част от перипетите, пред които бяхме поставени."

Димитър Велков обясни още, че създадената Комисия към Общинския съвет няма да спре дейността си дотук и вече са планирани следващи действия в насока подобряване състоянието на видинската болница.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Нов метод за обучение приложиха в училището в Брегово

В рубриката " Мисия образование " , представяме нов метод на обучение- "ученици обучават ученици". Точно него са въвели в Средно училище  "Свети св. Кирил и Методий" град Брегово, в рамките на проект по Национална програма " Иновативни училища", който осигурява приемственост в обучението по БЕЛ в начален етап. Методът дава възможност да се..

публикувано на 22.07.24 в 12:00

Горещините и опасностите за децата- как да ги предпазим

Лятото е време за игри и забавления, но когато температурите се покачат над 36 градуса и повече, е важно да вземем мерки, за да предпазим децата си от топлинния стрес и дехидратацията. Много от майките избягват излизането между 10:00 и 16:00 часа и това е правилно, защото в този часови диапазон рискът от прегряване е най-голям. Хубаво е, ако все пак..

публикувано на 22.07.24 в 10:01

В „Музикална зона“: Емил Димитров през 60-те

 Познахте ли го? В началото на 60-те години на миналия век Емил Димитров пише първите си песни. Въпреки че младият тогава певец няма завършено академично музикално образование, още с ранните си изпълнения той показва завидни умения и грабва сърцата на много хора. „Скритият талант” не остава незабелязан - както от публиката, така и от критиката. Казват,..

публикувано на 22.07.24 в 09:00

Всички грижи да предадем Богу

Намираме се в Четвърта неделя след Петдесетница , в която си припомняме за великите благоволения на Бог към падналото човечество и се усилваме в любов към Него и Неговото Евангелие. "Когато говорим с нашите близки и те ни разкриват проблемите си, ако ние имаме любов, с внимание изслушваме техните тегоби и съчувстваме на тяхното..

публикувано на 21.07.24 в 08:00

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15