Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще ни изненада ли зимата?

Снимка: Радио ВИДИН

Каква е готовността на институциите и общините в област Видин за настъпващия зимен сезон? Обезпечени ли са с необходимата техника, служители и материали за студения период или зимата отново ще ни изненада?

Представители на отговорните институции представиха данните на заседание на областния кризисен щаб.


"Извършени са основни дейности за подготовка за зимния сезон, включващи земни работи, ремонт на пътни настилки, полагане на хоризонтална маркировка, изсичане на храсти и млада гора. Предстои  сформиране на Оперативен щаб, който през зимния период е постоянно действащ. Фирмата, наета за почистване на пътищата, в момента разполага с 4400 тона от необходимите 13 000 тона пясък; от необходимите 3 000 тона сол в момента са налични 1 375 тона; от необходимите 30 сухо вещество калциев двухлорид в момента са налични 16 тона", обясни Пламка Радославова от Областно пътно управление Видин.


Ръководителят на Електроенергийния системен оператор – Мрежови експлоатационен подрайон – Видин- Петър Неделков информира, че са извършени всички дейности по профилактика и поддържане на преносната мрежа и съоръженията.

ВиК Видин също е в готовност за зимата, декларира инж. Стоян Стоянов от водоснабдителното дружество:

"Извършва се обход на всички външни и вътрешни водопроводни мрежи, регистрираните и новооткрити аварии и течове се отстраняват своевременно. Работи се по осигуряване на всички съоръжения против замръзване. Провежда се есенна дезинфекция по график. Продължава възстановяването на уличните настилки при отстраняването на аварии."


"Изготвени и изпратени са Указания за подготовката на лечебните и здравните заведения на територията на област Видин за работа при усложнена зимна обстановка. Изпратено е писмо до ЧЕЗ Разпределение България АД с цел при прекъсване на електрозахранването да бъдат осигурени приоритетно МБАЛ "Св. Петка" АД – Видин, Диализен център "Омега" ЕООД, МБАЛ "Проф. д-р Георги Златарски" ЕООД – Белоградчик. Специализираните медицински екипи на Центъра за спешна медицинска помощ във Видин са подготвени за работа при усложнена зимна обстановка", обясни директорът на РЗИ Видин д-р Венцислав Владински.


В Районната служба Пожарна безопасност и защита на населението също е създадена необходимата организация за предстоящия зимен сезон, каза главен инспектор Георги Георгиев, Началник на сектор "Превантивна и контролна дейност":

"Трите пожарни служби в областта разполагат с по два автомобила с висока проходимост, а в РСПБЗН – Видин се осигурява дежурство и с една верижна машина МТ-ЛБ. Дирекцията допълнително разполага с 2 UTV и едно ATV, както и с два микробуса с повишена проходимост за извозване на хора и доставка на лекарства и стоки от първа необходимост."

От доклада на началника на Регионалното управление на образованието Видин Веселка Асенова стана ясно, че всички училища  и детски градини в област Видин са готови за работа при зимни условия.



Готови ли са общините за предстоящата зима?

"Уличната и пътната мрежа в общината са в много добро състояние. Създадохме общинска комисия, която да провери състоянието на техниката за снегопочистването. Има необходимите авансови доставки на пясък, сол, опесъчителен материал. По-спокойни сме дори от миналата годината, защото закупихме допълнително техника, дори имаме моторна шейна за доставки на храна и лекарства при по-тежки условия", обясни кметът на община Белоградчик Борис Николов.

Община Бойница може да се похвали със завиден автопарк за почистване на уличната мрежа, освен роторна техника, общината е закупила и по-малки снегорини за уличната мрежа в населените места.

"При нас основните проблеми са снегонавяванията. Има 2-3 участъка доста критични, заради това сме закупили около 2000 метра платна, които ще бъдат поставени на най-критичните участъци. Изцяло разчитаме на наши средства и усилия за снегопочистването, няма да наемаме фирма. Остава само да развозим пясък по критичните участъци. В населените места проблемът при тежка зима е не толкова храната, колкото доставката на лекарства", каза кметът Анета Генчева.

Община Видин все още не е сключила договор с фирма за снегопочистване. Решен обаче е казусът с поддръжката на обновената централна пешеходна зона, обясни Огнян Петров, секретар на общинския кризисен щаб:

"Създадена е организация по почистване на улиците в населените места от паднали и пречещи на снегопочистващата техника клони и дървета, почистват се и дъждоприемните шахти. Звено "Чистота" разполага с налична техника за почистване на пътната мрежа в град Видин. Централната градска част ще бъде почиствана ръчно с препарати. Закупени са четири моторни пръскачки, осигурени са и необходимите инертни материали. Вчера са отворени офертите за почистване на населените места в общината и общинската пътна мрежа."


 "Беше извършено основно почистване на уличната мрежа и общинските пътища от опасни дървета и храсти, както и канавки, оттоци и всички пътни съоръжения, които могат да попречат на снегопочистването. Договор за зимно поддържане и снегопочистване общината има със съответна фирма, като се подпомага и със собствена техника. Доставено е необходимото количество инертни материали. Проведени са срещи и е изготвен списък на земеделски стопани, които при необходимост могат да ни съдействат с тежка техника", каза Радослав Рангелов от община Грамада.

"Към настоящия момент тече процедура за избор на фирма за изпълнение на зимно поддържане и снегопочистване. Общината разполага с финансови средства в размер на 180 000 лева. Осигурени са необходимите количества пясък в селата за опесъчаване при аварийни нужди", докладва заместник-кметът на община Кула Людмил Лалов.

В Макреш разчитат и на хората, наети по програми за трудова заетост при подготовката за зимното поддържане, обясни кметът на общината Митко Антов:

"Имаме сключен договор с фирма за снегопочистването, която е наела техника от местни земеделски производители. Имаме 29 общи работници, назначени по програми, които използваме за почистване на канавки, шахти, клони..."

И от община Ружинци декларираха готовност да посрещнат спокойно зимния сезон.

"Почистени са храстите и надвисналите дървета по пътищата от общинската пътна мрежа. Извършен е ремонт на общинския път за Черно поле и Буковец. Община Ружинци е сключила договор до 31 декември за почистване на общинската пътна мрежа. За почистването на уличната пътна мрежа сме обособили няколко района, които ще бъдат почиствани от физически лица и земеделски производители с местна техника", каза секретарят на общината Пламен Гацев.

Община Чупрене разполага със собствена техника за снегопочистване и предостатъчно инертни материали за опесъчаване, обясни секретарят на общината Асен Джунински:

"При необходимост, общината има готовност да наеме и допълнителна техника за снегопочистването."



Заместник-областният управител Анжело Методиев заяви след заседанието на кризисния щаб, че е удовлетворен от готовността на институциите в област Видин да се справят с предизвикателствата на зимните условия:

"Всички институции, всички общини имат почти пълна готовност, най-вече трябва да си допълнят необходимите количества инертни материали. За момента съм удовлетворен от това, което чух."

Добрата новина е, че според синоптиците, предстоящата зима ще бъде мека.


Повече по темата- в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00