Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пчели, пчелари и мед в условията на пандемия

Снимка: Петър Младенов


Пандемия и коронавирус - под този знак минава годината. Икономиката забуксува, в отделни сектори имаше и фалити, косвено бе засегнато и селското стопанство. Как пчелите се отнесоха към пандемията- в "Земята, която ни храни" говорим с Петър Младенов, председател на видинското пчеларско дружество "Димитър Балев". 

"Може би е ясно, че пчелите не се заразяват от коронавирус, има публикации, че и пчеларите не ги хваща... Иначе пандемията стартира точно когато започнаха активните пролетни мероприятия, затруднението беше най-вече заради придвижването до пчелините, но се прояви разбиране... По отношение на чисто пчеларските дейности нямаше големи проблеми..."

Според пчеларя климатичните промени се отразяват на силата на семействата и съответно на добивите, а пчелите са "индикатор" за това, което се случва около нас: 

"Трябва да се промени начинът ни на мислене, защото когато е нарушен баланса по цялата верига, това се отразява на пчелите... Годината бе най-нелогичната и най-лошата през моята практика, в целия регион- България, Източна Сърбия, Южна Румъния- изглежда този регион е обхванат от климатичен катаклизъм, който в пчеларството е сериозен проблем."

Заради неблагоприятните климатични условия, в много региони добивите от мед са значително по-ниски, в сравнение с минали години, коментира Петър Младенов: 

"Ако допреди години 40-50 кг от кошер се смяташе за нормален добив и отправна точка за калкулация при пчеларите, то сега 20 кг се смята за добра реколта..."

Според Петър Младенов цената на меда е пословично ниска и няма никаква логика защо това е така, щом като в съседна Сърбия мед се търгува на двойно по-висока цена. 


Започна приемът на заявления за подпомагане по Националната програма по пчеларство за 2021 г. Финансовият ресурс е над 6 милиона лева, документи се приемат в областните дирекции на ДФ "Земеделие" до 6 ноември. Пчеларите ще имат възможност да кандидатстват за различни мерки, които включват дейности за борба срещу вароатозата, за извършване на лабораторен анализ на меда и закупуване на кошери, пчелни семейства и майки, ще бъдат подпомагани и при закупуването на дребен пчеларски инвентар, подпомага се и подвижното пчеларство. 
Пчеларските сдружения и организации също могат да кандидатстват за подпомагане- една от мерките е за "Изследване на проби от хранителните запаси на пчелните семейства /мед, прашец/ за остатъчни количества вещества от пестициди над пределните норми". От тази възможност именно ще се възползват и пчеларите от видинското сдружение "Димитър Балев". Петър Младенов смята, че това е една възможност да се доказва наличието на пестициди в произведения мед. Иначе секторът е системно и традиционно недофинансиран, а в много от нормативните документи са необходими промени- кои са те и какви са отношенията с арендаторите в региона- чуйте още в звуковия файл.


Красимир Каменов се разходи из видинския пазар и не забеляза драстично поскъпване на меда, а хората споделиха, че ще продължат да си купуват. 

И понеже сме в сезона на вирусите, не забравяйте, че пчелният мед е най-добрият антибиотик, при това вкусен. Откъдето и да го погледнем, домашният мед от сигурен производител е за предпочитане. А който смята, че е скъп- да си вземе кошер и да види лесно ли им е на пчеларите... 

Вижте още

Гласуваха рекорден в историята на община Видин бюджет

Бюджетът за 2021 година , който е в размер на 52 милиона лева , което е с близо 10 милиона повече от миналогодишния, приеха с 23 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се" общинските съветници във Видин днес.  Приходите с държавен характер са 33 950 879 лв., а приходите с общински характер - 18 763 618 лв. Общата субсидия за делегирани..

обновено на 26.02.21 в 17:59

Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" във Видин поетапно отваря вратите си за потребители

Темите в "Едно" на 26 февруари 2021 година: В Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин се готвят да започнат присъствено занимания с всички потребители. Продължават да търсят и нови възможности за работа и общуване, затова и екипът премина обучение за използване на дигитални мрежи за..

публикувано на 26.02.21 в 17:15

В саниран блок във Видин чакат строителите да поправят щетите от некачествен ремонт

По Радио Видин разказахме за неволите на живущи във вход "И" на блок 19 в жилищен комплекс "Крум Бъчваров", които се оплакаха от некачествен ремонт. Оказа се, че потърпевши са не само те, а проблеми има и в другите входове в блока. Ремонтът е извършен по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.  За..

публикувано на 26.02.21 в 16:30

Оборска тор и купища боклуци на един входовете на ромския квартал във Видин

В сметище  е превърнат един от входовете на видинския ромски  квартал "Нов път".  Боклуците, изхвърляни  от двете страни на улица "Стара планина", тормозят живеещите наоколо от години, сигнализира слушател на Радио Видин. Проблемът се задълбочава и от купчините кравешка тор от кравеферма, която се намира в квартала. Торта се изхвърля редовно с..

публикувано на 26.02.21 в 11:30

Най-красивата мартеница търсят в Мизия

Конкурс "Българската мартеница през Вашите очи" организира община Мизия. Инициативата е насочена към  всички жители на общината, без ограничение на възрастта. Така всеки един ще покаже как вижда мартеницата, каза за Радио ВИДИН Елица Руменова от местната администрация: "Целта е може би по-скоро развлекателна и всеки един гражданин да покаже как..

публикувано на 26.02.21 в 11:13

Подкрепа за заетост в условията на пандемия от COVID-19

Пандемията от коронавирус изправи пред сериозни изпитания икономиката и пазара на труда в цяла Европа. За да смекчат удара върху бизнеса и да запазят поминъка на хората, Европейският съюз и държавите членки въведоха извънредни мерки. България също въведе мерки в помощ на  запазване на работните места в условията на пандемия. Компанията, която..

публикувано на 26.02.21 в 10:50

РИК Видин работи добре въпреки, служебното ѝ назначаване

Районната избирателна комисия във Видин работи добре и няма проблеми между членовете ѝ , въпреки, че бе създадена служебно от ЦИК, тъй като по време на консултациите за създаването ѝ не бе постигнато споразумение между политическите партии. Това каза в интервю за Радио Видин председателят ѝ Даниел Боянов. По думите му няма регистрирани..

публикувано на 25.02.21 в 17:55