Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Учебните практики в професионалните училища ще почакат

Снимка: Радио ВИДИН

Дистанционното обучение засега не създава затруднения на Професионалните гимназии, в които има и практика за учениците. Проблематичен е образователният процес само там, където е въведено дуално обучение, каза за Радио Видин директорът на видинската Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" Евлогия Манджукова.

"Тези, които са по време на учебната година- с тях сме мобилни, може да варираме за по-добри времена. Сега ще взимат другите часове на теория, а когато се поуспокоят нещата, ще отидат в учебните ресторанти. Годишните производствени практики са в периода 1 - 15 юли, да се надяваме, че дотогава нещата ще се овладеят...  По-голям проблем имат тези, които имат дуални паралелки, защото при тях провеждането на такива практики е целогодишно- такъв е характера на обучението- три дни в училища, два- във фирмата-партньор..."

Училищата натрупаха опит пролеттта и сега бързо преминаха на онлайн обучение, добави Манджукова.

В област Видин дуални паралелки има в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров", в СУ "Васил Левски" - Кула и СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Брегово.


Вижте още

Снимката на 17 август 2022 година

Тежкотоварният трафик ще бъде спиран поетапно по паркинги из цялата страна, за да няма струпване около Видин и Русе. Това съобщи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. По-късно от  Камарата на автомобилните превозвачи в България предупредиха, че обявените от МВР мерки срещу струпване на ТИР-ове при Русе "задълбочават" проблема, защото ще..

публикувано на 17.08.22 в 18:10

Експерти на омбудсмана консултираха жители на Видинско

Експерти от екипа на омбудсмана Диана Ковачева участваха в изнесена приемна и консултираха граждани във Видин. Хората споделят  различни проблеми и това е идеята на тази приемна, обясни  Айсун Авджиев-  главен секретар на обществения защитник : "Идеята на изнесените приемни, първо това е нещо, което омбудсмана прави регулярно всяка година, но..

публикувано на 17.08.22 в 16:41

Над 60 фирми ще предлагат продукцията си на Видинския панаир

Над 60 фирми от цяла България и от съседна Сърбия ще предлагат своята продукция и стоки на щандовете на видинския панаир, съобщават от общинската администрация.  От 19 август посетителите ще могат да избират троянска керамика, бижута от сребро и естествени материали, сувенири, детски играчки, облекло, местни вина, кулинарни изкушения, захарни..

публикувано на 17.08.22 в 16:04

Минерална вода и химически тоалетни за чакащите на входа на Видин от утре

Заради високите температури доброволци към Областния съвет на БЧК - Видин ще раздават безплатна минерална вода на водачите на автомобилите и пътниците, изчакващи на входно-изходната артерия на града от утре. В близките дни ще бъдат поставени допълнително три мобилни химически тоалетни - при ТЕЦ-Видин и отбивката след моста на "Чобан кюприя", посока гр...

публикувано на 17.08.22 в 15:09

Спират стария сайт на НАП през октомври

Достъпът до стария портал за електронни услуги на НАП ще бъде спрян в началото на октомври, съобщават от приходната агенция. Повече от година, за удобство на потребителите, двата портала функционират едновременно, като през това време бяха прехвърлени всички потребителски профили и правата на достъп.  Обновената платформа за електронни услуги на..

публикувано на 17.08.22 в 14:20

Спират тировете за Дунав мост на паркинги

Тежкотоварният трафик ще бъде спиран поетапно по паркинги из цялата страна, за да няма струпване около Видин и Русе. Това съобщи служебният вътрешен министър  Иван Демерджиев : "Изключително увеличение има на транспортния трафик, около 20% годишно и то е стабилно. Трайното решаване на тези проблеми трябва да обхване покритие от пункта Капитан..

публикувано на 17.08.22 в 13:54

Установиха замърсяване в мездренско село

За пореден път местност край мездренското село Царевец е замърсена от биоцентрала. Проблемът е от години, но до момента не е открито решение. В Регионалната инспекция по околната среда и водите във Враца, е постъпил сигнал на електронната поща. Сигналът бил относно нерегламентирано изхвърляне на постферментационен продукт от биоцентралите в село..

публикувано на 17.08.22 в 12:57