Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ненчо Славчев с втора награда за участието си в "Доброглед"

3
Снимка от личния архив на Колетка Павлова
Снимка: Колетка Павлова


Видинският поет Ненчо Славчев е с втора награда за участието си в традиционния поетически конкурс "Доброглед".
Конкурсът се провежда за 11-та година и е организиран от община Димово и НЧ "Паисий Хилендарски-1927" Димово. 

43-ма автори са участвали в конкурса.  Присъденото второ място на Ненчо Славчев е за стихотворението "Пролет на село", което той пише тази пролет:  


 "Аз съм роден в община Димово, в село Върбовчец. И за мен е особено приятно, че това се случи. Получавал съм и още една награда преди 5-6 години от същия конкурс и от тогава не съм участвал, защото  човек не трябва всяка година да се бори за нещо. След като е отличен, трябва да даде предимство и на други хора.."

Името на  поетическия конкурс  "Доброглед" предлага поетът Ненчо Славчев,
и то е прието, но откъде идва тази хубава, изпълнена с добро съдържание дума, разказва Ненчо Славчев: 


"Става въпрос за хълма над Димово. Преди доста години княз Александър Батенберг пътувал с файтон от Белоградчик за Видин и спрял на това място- на завоя. Оттам се виждало цялото Димово, полето, реката и той се удивил и казал, че от това място добро се гледа... Доброглед... Може би това е метафора и човек наистина трябва да гледа добре доброто в живота и то да ни съпътства и да се стремим към него..."
 

Галерия

Вижте още

Ученици от Лом искат да създадат платформа за благотворителност

Ученици от Средно училище "Димитър Маринов" в Лом, което е иновативно, искат да реализират идея за електронна платформа за благотворителност. Подготвили са проект, с който кандидатстват пред фондация "Благотворител". Той е сред полуфиналистите в националния конкурс "Млад Благотворител" 2021. Учениците се надяват да е сред петте на финала, които..

публикувано на 16.04.21 в 17:21

Татуировки с пейзажи изразяват любовта към природата на ломчанин

Божидар Николов е от Лом, срещали сме ви с него в качеството му на член на танцовата формация "Игривите опинки". Но днес няма да говорим за уменията му в хората, а за една негова друга страст- татуировките. Те не са стандартните плетеници и надписи, а са планини, гори, реки и диви животни. Обича природата и заради това е избрал да украси тялото си с..

публикувано на 16.04.21 в 16:30

Пет години работници от Видин чакат заплати от бивш работодател

Работници вече пет години чакат заплати от бившия си работодател. Има и решения на съда, които са в тяхна полза, но те до сега остават само на хартия.  За случая сигнализира Димитър Петков, който през 2016 година работел по изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води. Съкратени са, след като Общината прекратява договора си с..

обновено на 16.04.21 в 16:17

Търсят се доброволци за почистване на Изворския манастир

През октомври миналата година след излъчено интервю по Радио ВИДИН с Архимандрит Василий игумен на Изворския манастир "Успение Богородично" се събраха доброволци, които помогнаха да бъде почистен двора на манастира.   Днес е акцията за почистване на Изворския манастир Сега игуменът отново се обръща с апел към доброволци, които да..

публикувано на 16.04.21 в 16:00

Метеорен поток и супер Луна до края на април

Любителите на звездни явления ще могат да се радват на един от най-старите познати на хората метеорни потоци през следващите 9 дена.  Ще видим ослепителните Лириди, които са наистина зашеметяваща гледка. Те са пролетен звездопад с радиант съзвездието Лира. Активни са от 16-и до 25-и април, а пикът им тази година ще бъде в нощта срещу 23-и април,..

публикувано на 16.04.21 в 13:10

Стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди в община Видин

От днес стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво, по проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин". До 15 май ще продължи приемът на заявления от всички граждани, които желаят да бъдат подменени отоплителните им уреди на твърдо гориво със съвременни и алтернативни такива, каза кметът..

публикувано на 15.04.21 в 16:18

В "Музикална зона" на 15 април 2021 слушаме български оперетни изпълнители

Оперетната сцена в България има над 100-годишна история. Отделяме специално внимание на първото звездно поколение оперетни изпълнители, а също и на съвременните им наследници. Слушаме разнообразни откъси от родни и чужди оперети, наслаждавайки се на гласовете на  Видин Даскалов, Лиляна Кисьова, Лиляна Кошлукова, Арон Аронов, Людмила..

публикувано на 15.04.21 в 09:00