Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци помагат в битката с коронавируса във Врачанско

3
Снимка: Ива Антонова

Доброволци се включват в помощ на здравните власти във Враца в битката с коронавируса. В региона всеки ден се налага да се връчват десетки предписания за домашна изолация, за което младите хора сътрудничат. От началото на пандемията в област Враца са регистрирани близо 900 случая на инфектирани с коронавирус, а над 6 хиляди души са били или са под карантина. С един от доброволците- Гроздан Темнишки, разговаря кореспондентът на БНР във Враца Ива Антонова:

"Все повечето разболели се хора, повишаването на случаите от коронавирус и цялото това нещо нанася едно напрежение и повечето хора се затварят вкъщи и няма кой да им помогне в различни ситуации, в случая на работещите в РЗИ, които трябва просто да предадат едно известие на хората, които са болни и инструкции как да реагират в такива ситуации. Не е нещо сложно и предпочитам да помогна с нещо, отколкото да се затворя вкъщи и да не правя нищо."- обясни доброволецът Гроздан Темнишки от Враца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Опера на върховете" за девета година в Белоградчик

В края на тази седмицата стартира деветото издание на Фестивала "Опера на върховете" на  Белоградчишките скали. Тази година фестивалът се провежда под мотото "100 години от смъртта  на Джакомо Пучини и 165 години от рождението му", затова в програмата са включени негови произведения, каза пред медиите  акад. Пламен Карталов- директор на..

публикувано на 31.07.24 в 16:00

платена публикация
Сватбени традиции и обичаи в България

Сватбата е един от най-важните и вълнуващи моменти в живота на всеки. В България, този специален ден е изпълнен с богатство от традиции и обичаи, които придават уникалност и колорит на събитието. Тези ритуали са красиви и символични и носят със себе си дълбок смисъл и връзка с миналото. В тази статия ще разгледаме някои от най-интересните и значими..

публикувано на 31.07.24 в 12:27

Изследване установи 60 археологически обекта в района на Лом

Близо 60 археологически обекта са регистрирани при терени издирвания през пролетта в района на Лом. Проведени са по проект на археолога на Исторически музей Лом Валери Стоичков, който след кратко боледуване ни напусна на 26 юли 2023 година, каза гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН и поясни, че..

публикувано на 31.07.24 в 11:31

В Градец събират подписка за възстановяване коритото на реката

Във видинското село Градец се задава екологичен проблем. За това алармират жителите на селото.   Става въпрос за преминаващата през Градец  река Тополовец . Към днешна дата е почти изчезнала, замърсена с наноси от кал, заблатена и без наличието растителен и животински свят.  Проблемът датира отпреди 12 години, когато са затрупани..

публикувано на 30.07.24 в 16:00

Ученици от Видин с две първи места за песен от международен фестивал

Две първи места завоюваха ученици от Видин, които участваха онлайн в Международния фестивал "Българска душа на святата земя", провел се в Израел.  Елена -Стефани  спечели първа награда в раздел за патриотична песен,    Марио Целов  бе удостоен с  награда за народна песен и за изпълнение на българска народна песен. И двамата учат в..

публикувано на 30.07.24 в 13:35

Проблем с приема на ученици във Врачанско училище

Най-старото и престижно професионално училище във Враца, Техникум "Никола Й. Вапцаров" е изправено пред проблем с приема на ученици. Все още има свободни места в паралелки, в които се изучават специалности, за които има недостиг в местни фирми. Професиите, по които се обучават учениците в гимназията, са търсени и в чужбина. Това показват..

публикувано на 30.07.24 в 13:05

Неандерталци са обитавали пещерно селище край Кунино

Красивия район на село Кунино е прекрасно място за културен и еко туризъм. Сред местните забележителности е праисторическото пещерно селище "Самуилица".  Намира се в местността Малък дол на 1.5 км северно от село Кунино. Находките от това селище са датирани към края на средния и началото на късния палеолит и са класифицирани като образци на..

публикувано на 30.07.24 в 08:41