Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ружинци почистват гробищните паркове за Задушница

Снимка: Александър Александров

Почистване на гробищните паркове в селата от община Ружинци се извършва от миналата седмица. 

"Започнахме от миналата седмица, но малко и дъждовете ни объркаха. Макар че цяла година полагахме усилия за гробищните паркове на три места не можахме да обърнем внимание тази година, но общо взето сме готови за утрешната Задушница. Почистваме където може и с хората, с които разполагаме като ресурс. Успяхме в по- големите населени места да свършим тази важна задача, така че утре хората да може спокойно да стигнат до своите покойници и да запалят по свещ", каза кметът на Ружинци Александър Александров.

Утре- 7 ноември е Архангелова задушница- една от трите най- големи през годината. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Почитаме паметта на Свети Йоан Рилски Чудотворец

На 18 август Православната църква почита паметта на Свети Йоан Рилски Чудотворец. За живота и делото на Светеца разказа Архимандрит Самуил , служител на видинска епархия. "Той бил човек с много чисто сърце и искал във всички аспекти на живота си да угоди на Бога, да служи на Иисус Христос. Той става монах още от младо момче. живее сам в Рила..

публикувано на 18.08.24 в 09:13

Община Лом с нови социални услуги за лица с увреждания.

Община Лом планира да изгради и оборудва нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и специализирани социални услуги за лица с увреждания. Местният парламент даде зелена светлина на проектното предложение, с което Общината кандидатства за предоставяне на средства от Механизма за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 18.08.24 в 09:02

Изложба на млади таланти откриха в Кула

Изложба "Млади кулски таланти" бе открита в картинната галерия на местното читалище в Кула. В залата могат да бъдат разгледани произведения рисувани това лято на втория художествен форум за деца с преподавател Надежда Лилова художник и ментор на клубовете по изобразително изкуство в София.   "Това което е различно и е хубаво, и е стъпка в..

публикувано на 18.08.24 в 08:54

Жителите на още четири села в област Монтана са на воден режим

Четири от 13-те села в община Георги Дамяново вече са на воден режим, съобщиха от ВиК Монтана .  В Главановци и Копиловци един ден ще се подава вода за ниската част на селата, а на другия ден за високата. В Чемиш ще има вода на четна, а във Видлица на нечетна дата. От седмици на режим са селата Равна, Горна Лука и Митровци, в община Чипровци...

публикувано на 17.08.24 в 15:05

Продължава Националният мотосъбор във Видин

Град Видин е домакин на 17-и поред Национален мотосъбор , традиционен за мотосредите . Събитието всяка година се радва на голям интерес. Тази година много участници пристигнаха специално за мотосъбора не само от страна, но и от чужбина: "Тазгодишният мотосъбор за мен е по-силен от предишния...Доста мотори, доста хора. Доста чужденци..

публикувано на 17.08.24 в 13:47

ПГ "Алеко Константинов" в Мездра ще реализира нов проект

Проектът "Заедно учим, творим и се забавляваме" е класиран и одобрен за финансиране от ЦОИДУЕМ. Продължителността на дейностите е 11 месеца , а стойността на проекта е 16 530 лв .  Проектът е насочен към дейности, свързани с ефективна социализация и общуване на ученици, родители, педагогически и непедагогически специалисти и осъществяване..

публикувано на 17.08.24 в 10:10

Повечето присъди във Врачанския окръжен съд са условни

По-голямата част от приключилите дела в окръжния съд на Враца през 2023 година са завършили с условни присъди , това показват данните на НСИ. 1 114 процеса за престъпления са приключили през изминалата година , като за 407 от тях са постановени ефективни осъдителни присъди, по 514 са издадени условни присъди, 17 от споровете са завършили с..

публикувано на 17.08.24 в 08:46