Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нерегламентирано сметище и опасен мост край Дреновец- безхаберие или собствен избор

3
Снимка: Радио Видин

Нерегламентирано се изхвърлят боклуци край село Дреновец. В района има и опасен стар мост. За това сигнализира слушател на Радио Видин
Битови и строителни отпадъци се изхвърлят от жителите в края на селото, около коритото на река Лом. През реката минава и стар мост. Една от носещите колони на моста се е срутила наполовина и мостът е провиснал, споделя мъжът, който се е прибрал наскоро от чужбина и решил да се разходи до реката с приятели- така, както го е правил като малък. 

"Прибрах се наскоро, след дълго време. Прибирал съм се веднъж годишно, но никога не съм отделял време да се разходя край реката. С приятели отидохме, реших да им покажа реката, където съм се забавлявал като малък. Имаше боклуци, детски колички, дамски превръзки, строителен отпадък. С приятелите ми решихме да обиколим около реката и да видим защо това е така. Докато се разхождахме, установихме, че на почти всеки 100-200 метра има зона, която се използва за отпадъци. Прави доста лошо впечатление. Стигнахме до моста, който е стар. Едната подпора я няма. Самият мост е виснал около метър и половина. Престраших се, минах, но определено всичко се клатеше и е доста опасен", споделя загриженият мъж.

Незаконните сметища в Дреновец са проблем, но са контролиран проблем, и когато се констатират, се реагира в рамките на седмица, обясни кметът на селото Надя Иванова:

"Наистина ни е проблем, особено сега в този сезон, когато се почистват градини. Контролираме тези нерегламентирани сметища. Където се появят ги почистваме, едва ли не в рамките на седмицата, защото разполагаме само с един багер на общината. Когато багерът е тук, веднага се изчистват тези сметища. Наистина имаме проблем, ние почистваме, слагаме табели. На другия ден табелата я няма, изхвърлена или извадена до сметището. Достатъчно кофи и контейнери имаме. Кметът на общината ни ги е подсигурил. Моста е строен може би 1970-1974 година. Незаконен е. Строен без никакви документи. Доколкото знам, със средства на жители от селото. От другата страна на моста имаше много лозя, но към момента дали са останали един или двама човека, които имат лозе, което да гледат."

Общинският кмет Александър Александров обясни, че знае за нерегламентираните сметища, но след всяко почистване, хората правят нови, а мостът е проблемен, защото е незаконен и не може да му се направи ремонт:

"Нерегламентирани сметища има навсякъде, в малки количества и според различните критерии на хората стигат от муха до слон. Каквото и да има, са взети мерки и е отстранено това нещо. Ние работим постоянно. Ако днес го изичстим, след 3 дена пак се намери някой- хвърли нещо, ние отново взимаме мерки. Колкото до моста, това е много сериозен проблем. Моста свързва селото с лозята оттам реката. Лозя вече няма от години. Бурето, което е подпорно на моста, поне от 8-9 години пропада надолу във водата. Строен е 73-74-та година и е напълно незаконен, така че не можем да вложим никакви средства по неговото ремонтиране и се използва единствено, за да отиде някой до чешмата, която е отсреща. Мостът е проходим за хора. Не е проходим и не трябва да минават по него машини. Всички тези години бракониери с каруци минаваха за дърва оттам. Минаваха и леки коли. Опитвах се още предния мандат да изкопая канал и да насипя баластра, за да не може да се минава по този мост, да го съхраним за пешеходци. Вандали отиват, с лопати си го зариват отново, преминават си, и така се гоним- като  котка и мишка. Работим по въпроса, не сме оставили нещата безконтролни, но понякога се случва, че не можем да реагираме навреме. За съжаление хората не искат сами да си помагат."

Повече по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00