Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Икона на Свети Мина получи катедралният храм във Видин

Православната църква почита днес светеца

3
Снимка: Радио Видин


Икона на свети Мина, когото православната църква чества днес, получи като дарение катедралният храм "Свети великомъченик Димитър Солунски" във Видин.


В иконата е вградена частица от мощите на светеца, почитан като покровител на семейството и закрилник на сираците и бездомните. Всеки се моли на светеца според потребностите си, каза Видински митрополит Даниил:


"Молим се на Бога, на светиите да ни помагат. Те са търпели страдания, особено мъчениците и са засвидетелствали и с цената на живота си, и със смъртта си вярата...Те не са искали да се отделят от истинското вероизповедание. Претърпели са мъки и са успели в това. Ето това е сигурният залог, че те помагат на нас."

Иконата е отнесена с молитвено шествие до катедралния храм, а десетки вярващи дойдоха да я посрещнат:


"Тя е благословия за града."

"Първо да ѝ пожелая, добре дошла, в нашия град и нашия храм и да се помоля за здраве най-вече, защото това е нещото, от което всички имаме нужда в тази сложна обстановка."

"Когато става въпрос за особено трудни времена, в които е необходимо да укрепваме вярата си и да се снабдяваме с още сили, за християните това е изворът на живота, изворът на силите."


Иконата на свети Мина е дарена от семейството на Татяна Попова. Изработена е от зографите Антония и Димчо Димчовски. На посрещането бяха Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, Велички епископ Сионий, духовници от страната, града и епархията.


От 9 часа днес ще започне тържествената служба в катедралния храм.


Галерия

Вижте още

Снимката на 26 януари 2021 година

Извънредната епидемична обстановка се удължава до 30 април. Това стана ясно след заседание на Министерския съвет, което беше предхождано от работно съвещание при премиера Борисов. Министър председателят разпореди на министъра на здравеопазването да изготви заповед, в която ясно да бъдат разписани сроковете за поетапното разхлабване на мерките...

публикувано на 26.01.21 в 18:00

Търсят служители в Центъра за обществена подкрепа в Белоградчик

Логопед, психолог, педагог и един специален педагог се търсят за работа в Центъра за обществена подкрепа в Община Белоградчик , според обява, публикувана на сайта на общината.  За всички длъжности се изисква висше образование със степен бакалавър. Другото изискване е кандидатите да имат поне една година стаж по специалността. Допълнителните..

публикувано на 26.01.21 в 16:49

Имунизация през февруари очакват в Центровете за настаняване от семеен тип в община Бойница

Направен е списък на хората от Центровете за настаняване от семеен тип в община Бойница (домуващи и персонал) , които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Социалните заведения в общината са четири. В тях са настанени 55 лица с психични разстройства. Разрешение за поставяне на ваксините е поискано и от техни близки , каза кметът..

публикувано на 26.01.21 в 16:04

Тестват учителите във Видин

Спокойно върви тестването на учителите за COVID-19 във видинската професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев", каза директорът Евлогия Манджукова: "При нас започна от 12:30 ч., в момента протича процеса на тестване . Имаме девет души от педагогическия персонал и двама от непедагогическия, които са преболедували. Останалите,..

публикувано на 26.01.21 в 15:46

В ГЕРБ Монтана номинират кандидатдепутати

Номинациите за депутати на партия ГЕРБ в Монтана започнаха. Съгласно указанията на Изпълнителната комисия всяка общинска организация трябва да представи кандидатите си до 8 февруари. Това може да стане по електронен път или на място в централния офис в Монтана.  След това от ГЕРБ ще определят кандидатите за народни представители на партията на Бойко..

публикувано на 26.01.21 в 15:19

Почти 2000 винетки са раздали социалните във Врачанско за 2020 година

9 446 безплатни винетки са раздадени от Регионалната дирекция социално подпомагане във Враца през миналата година, отчетоха от ведомството. Броят издадени безплатни едногодишни винетки  през последния месец на годината е бил 84, за 75 лица и 9 деца. Правоимащи за получаване на безплатна електронна винетка, за един собствен или съпружеска..

публикувано на 26.01.21 в 15:00

128 са активните случаи на COVID в Монтанско

128 души в област Монтана се лекуват от коронавирус. 37 са хоспитализирани, а останалите са на домашно лечение. Петима са новоустановените случаи на COVID инфекция за изминалото денонощие. Няма починали с коронавирус, информират от Регионалната здравна инспекция. За област Монтана  общо диагностицираните лица с COVID-19 са 3 207, излекуваните..

публикувано на 26.01.21 в 14:57