Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Анна-Мария Герасимова- за младостта и опита, за честността и родния край

Едно пречистващо пътуване- "Без граници, маски и други затвори"
Винаги ми е усмихнато, когато в "Новите приказки на Северозапада" гостуват млади хора, които разбиват клишето, че днес от младите нищо не става. Става – и още как!

Берковчанката Анна-Мария Герасимова е доказателство. Тя е на 21 години, има трапчинки в очите, учи "Право"- четвърта година и вече издаде втората си стихосбирка "Без граници, маски и други затвори".

Книгата е готова малко преди пандемията, но пък, уви, заглавието така пасва на сегашната ситуация.

Намирам Ана-Мария пораснала, уверена и с много ясни усещания и прозрения за света около нас. Имах привилегията да представя и двете й книги - в Берковица, и в София. Лично видях как тя сгрява хората и ги усмихва. 

Ана-Мария е автор на корицата, а останалите илюстрации са на нейния вуйчо - художникът Валентин Герасимов. Редактор е Митко Новков. Издателство "Екрие" прие предизвикателството да представи една млада поетеса. Замесени още са Галя Петрова, Боби Мирчев и Йоана Мирчева.   

Често наричат поезията й "бунт" към днешния ден, към маските и затворите, към липсата на смелост да сме това, което сме. Освен това обаче поезията й е много топла и обичлива.

Говорим си за толкова много неща, които много бих искала да ви споделя- за знанието и младите хора, за семейството като стожер, за правото и поезията, за честността, за родния край, който тя боготвори. Четем поезия – едно вдъхновяващо и пречистващо пътуване. Чуйте го!


Галерия

Вижте още

Небесната стълба на добродетелите

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно,  свети Йоан Лествичник . "Братя и сестри, днес..

публикувано на 11.04.21 в 08:00
село Баница

Село Баница - село с богато минало и надежда за добро бъдеще

Село Баница се намира на главния път Враца - Оряхово. Враца е на 20 км, а  на 36 км е Мездра. Името на селото идва не от познатата ни баница, която всеки българин обича да хапва, а от е славянското име  "баня" – топъл минерален извор,  в турските документи името се намира  като Баниче.  В центъра на селото се намират минерална баня и три чешми, откъдето..

публикувано на 09.04.21 в 12:25

ЕП: Достъпът до достойни жилища на достъпни цени трябва да е основно европейско право

Евродепутатите призоваха с резолюция Европейският съюз да признае достъпа до достойни жилища на достъпни цени като приложимо основно право на човека и да настоява за мерки за премахване на бездомността. Документът защитава правото на всеки за нормални жилищни условия. В него се казва, че трябва да се запазят извънредните мерки за предотвратяване на..

публикувано на 09.04.21 в 10:50

Визуален артист разкрива стойността на маската в изложба

Младият визуален артист Владислав Илиев - Vladzen ще представи изложбата "Аура" във Видин. Събитието е организирано от Фондация "ДА Лаб", в партньорство с Художествена галерия "Никола Петров" Видин и с подкрепата на Министерството на културата.  "Аура" е сред петте нови проекти на млади дигитални артисти, селектирани чрез конкурс в..

публикувано на 08.04.21 в 16:21

Видински ветроходци с паметна инициатива

Видински ветроходци брандираха името, в памет на починалия директор на СУ "Цар Симеон Велики" в крайдунавския град  Венцислав Станев, върху борда на лодката, собственост на училището, с която ежегодно участват в Националната регата на 3 март в морската ни столица Варна. Ветроходците ползват лодката под наем, а за събитието разказа Венцислав Петков..

публикувано на 08.04.21 в 15:00

Отбелязваме Седмицата на гората

По случай Седмицата на гората през тази година Държавно горско стопанство- Белоградчик организира залесителни акции. Седмицата на гората е професионалният празник на всички, които работят в системата на горите и се отбелязва от 1925 година. Тази година преминава под мотото "Гората е здраве!".  "И тази година сме предвидили да залесим 50 декара..

публикувано на 08.04.21 в 14:30

Каталог представя български и чужди кукломайстори

Дигитален каталог на куклите създаде Държавен куклен театър Видин съвместно със свои партньори от Франция и  Италия. В него са представени творби на български и чужди майстори на  кукл и и е проследен процесът по тяхното създаване. Идеята е каталогът да бъде полезен не само на хората, които са част от кукленото изкуство, но да предизвика..

публикувано на 08.04.21 в 13:41