Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Международна организация издирва традиционните храни и напитки на Северозапада

Снимка: Людмила Савова


Издирване на традиционни местни храни, вина и други напитки предприе в Северозапада координаторът на международното движение Slow Food за България доц. Десислава Димитрова. Крайната цел е създаването на документален филм, който да представи Северозапада като интересно място с неразкрити възможности.

Десислава Димитрова е родом от Видин и изследването й е поводът да се завърне в родния край:

"В момента се завръщам във Видин, защото дълги години животът ме заведе на други места в България и сега имам възможността да преоткрия мястото, в което съм израсла... Пътувайки към Видин, минахме през региона на Враца и региона на Монтана и виждам, че има много хора, които вярват, че могат да успеят, и всъщност това е отговорът на въпроса как се случва, дори и в Северозапада."

От детството си в Северозапада доц. Десислава Димитрова е съхранила вкуса на ястията на своите баби. 

"Имам късмет аз съм отгледана от две баби, за които храната беше преди всичко емоция. Едната ми баба е от Монтана, тя пееше, докато готвеше. От нея си спомням баниците с печени кори и невероятния вкус на препечената долна коричка на тиквеник, сиропиран след това. Другата ми баба е от Златия, Ломско. От нея ми остана връзката със земята и емоцията от това, и най-съкровеният спомен от този период е нежността на затоплените на слънцето домати през лятото."

Десислава Димитрова

Храната е голям издайник, смята координаторът на Slow Food за България:

"От нея не можеш да скриеш нищо - нито какъв човек си, нито как се отнасяш към хората, нито за какво мечтаеш. Също така храната  е споделяне. Храната, приготвена с горчивина, не е вкусна."

По професия доц. Десислава Димитрова е ботаник в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, където развива направление, свързано с хранителните растения: 

"Благодарение на моята работа в Slow Food развиваме през последните десетина години едно направление, което се нарича "Етноботаника", тоест как растенията се използват в бита на хората. Ние сме се съсредоточили върху хранителните растения, не само защото има връзка със Slow Food, но и защото в научната и изследователската литература има малко информация в тази посока."

Хората щедро разкриват своите кулинарни тайни, което е едно сърдечно "добре дошла" обратно в родния край, каза още доц. Димитрова. Тя покани всеки, който желае да сподели своята специфична рецепта, да го направи във фейсбук страницата на Slow Food. 

Вижте още

"Неделник" от 26 юни 2022 година

Много приятно предаване се получи. Вече можете да го чуете и тук този "Неделник". Предлагам ви цялото интервю с "Повелителя на батута" Симон Гергов.  Писателят от Видин Нинко Кирилов разказва за новата си книга "И други дупки" и за участието му в сборника с поезия "Поезия срещу войната" . И така, Еньовден отмина, но от разказа на д-р Сашка..

публикувано на 26.06.22 в 13:34

Да възхваляваме българските светии и да ги прославяме

През 1954 г. Св етият Синод на Б ългарската православна църква определи във В тората неделя след Петдесетница занапред да се чества паметта на В сички български светии. Това е празник на ония, които увенчаха историята на нашия народ с венец от благочестиви и народополезни дела, с жертвена любов и преданост, и послужиха като..

публикувано на 26.06.22 в 08:00

Полските пожари тази година започнаха по-рано във Видинско

31 пожари са гасили пожарникарите във Видинско от началото на месец юни. При един от пожарите са изгорели около 850 декара житни култури. През летните месеци заради природните фактори има предпоставки за по-лесно възникване и бързото разпространение на пожарите. Повечето пожари по това време от годината са предизвикани от човешката дейност,..

публикувано на 24.06.22 в 14:52

В Горна Бела речка започна 18-то издание на фестивала на спомените

От 24 до 26 юни в село Горна бела речка ще се проведе 18-то издание на международния фестивал на спомените "Goat milk"("Козе мляко"). Тази година  артисти, музиканти, журналисти  и изследователи от цял свят ще търсят отговора на въпроса "Село и съвременност - Минало, настояще, бъдеще". Програмата на фестивала започва с бране на билки, каза..

публикувано на 24.06.22 в 10:15

Билките са най-лековити, когато са набрани на Еньовден

На 24 юни е Еньовден. Традиция на този ден е брането на билки и правенето на венци. Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрева на слънцето.  "Аз сутрин рано бера в района на туристически център билки, но ако хората..

публикувано на 23.06.22 в 17:01

Организират поход до "Хайдушките водопади"

Поход до местността "Хайдушки водопади" ще се проведе тази събота, 25 юни, в Берковица. По време на прехода ще има беседи - за Берковската планина, за историята и традициите на Берковица и околностите, за преданията и легендите, свързани с Балкан и Хайдушките водопади. Тръгването е от паркинга под стадион "Мрамор" в 9:30 часа. Местността е..

публикувано на 23.06.22 в 16:45

Празник на местната инициатива организират в Лом

Празникът на местната инициатива в град Лом тази година ще се проведе на 29 юни, когато се отбелязва Денят на река Дунав. Целта e чрез занимания на открито да бъдат популяризирани успехите и резултатите на всички реализирани инициативи на местните училища по програма "Наука и образование за интелигентен растеж" /НОИР/, обявени по процедура на..

публикувано на 23.06.22 в 16:42