Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови ли сме за зимата- на какво ще се топлим?

Снимка: Радио Видин

В средата на ноември температурите навън са все още есенни, но постепенно зимата започва да ни напомня, че наближава. Много от жителите на Северозапада вече отопляват жилищата си и местата, в които работят. Алтернативите са няколко- на електрически ток, като използваме климатици, радиатори, печки и други електроуреди, на дърва с обикновена печка, парно или пък станалите вече модерни камини с пелети. В началото на тази година бяха въведени някои изменения, които регламентират продажбата на въглища за отопление през зимния сезон. Новото и различното от миналата година е, че с постановление от Министерски съвет от февруари, вече не се предлагат насипни въглища, а само пакетирани. Какво трябва да знаят клиентите- това попитахме Димчо Костадинов, директор на видинския склад на най- големия дистрибутор на твърди горива в страната:

"Въглищата се продават вече само в чували, пакетирани. Мисля, че това затруднява и потребителите, но нас определено ни затруднява, тъй като всичко трябва да се пакетира, а това е непривлекателен труд и за него много трудно се намират работници ... На прага на отоплителния сезон има повишено търсене на въглища, както обикновено. Аз, обаче продължават да твърдя, че постепенно въглищата ще отидат в историята. Разполагаме с няколко вида пелети, включително дървесни и слънчогледови."- обясни Димчо Костадинов.

Какъв метод на отопление избират тази зима видинчани и какви са алтернативите пред жителите на крайдунавския град- това ги попитахме в анкета по темата:

"На дърва, това е най- доказаното през годините. Дъщеря ми и зет ми са на климатик. Имам четири кубика дърва и ми стигат ... Аз съм бил винаги на ток и съм доволен ... И ние сме на климатик, на ток сме били винаги и сме доволни ... Климатикът е по- евтин от всичко друго, дори и от твърдото гориво. Нашите климатици са от тия хубавите и работят добре. Всичко друго като духалки и т.н. само работи и ти харчи ток, а не те топли."- коментираха видинчани.

В края на октомври изтече крайният срок за подаване на заявления за отопление, съобщиха от дирекция "Социално подпомагане". Размерът на целевата помощ бе увеличен с 30 лв. спрямо миналата година, като помощта се отпуска за период от пет месеца- от 1 ноември до 31 март. В крайна сметка всяко домакинство може да избере своя алтернативен начин за отопление, стига това да отговаря на необходимите норми и изисквания и разбира се на финансовите възможности на хората.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00