Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берковица поведе общините срещу новия закон за ВиК

2
Снимка: Петя Генова

Седем общини застават категорично на позиция, че не искат да стават част от областните обединения "Водоснабдяване и канализация" (ВиК). Това са Берковица, Брацигово, Кресна, Петрич, Сапарева баня, Струмяни и Троян Те излизат с обща декларация, която ще бъде изпратена до всички институции и парламентарни групи.


До общите протестни действия се стигна след като председателят на Общински съвет (ОбС)- Берковица Милован Жан инициира среща между кметове, председатели на ОбС и управители на ВиК дружества от засегнатите от новия закон общини.


Всички представители на местните власти представиха позициите си и заявиха, че населението в техните общини не желаят местните ВиК дружества да се присъединят към съответните Асоциации по ВиК, каквото задължение се вменява съгласно новия закон. Около няколко основни мотива се обединяват Общините:

* Отнема се общинско имущество, но без новата Асоциация да поема пасивите. Т.е. ако с общински заем през последните години общината си е подменила водопровода и канализацията, тя става част от сдружението, но то няма да поеме задълженията да внася вноските по заема;

* Отнемат се правомощията на Общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с това имущество и като цяло се руши една от най-големите придобивки на демократичното общество - местното самоуправление;

* Основно опасение е и увеличаването в пъти на цената на водата - нещо, което вече се вижда там, където Асоциациите са факт. В повечето населени места на протестиращите общини водата е гравитачна, а не помпена, което води до една социално приемлива цена на водата - например в Берковица водата е 1.45 лв., а ако общината се присъедини към Асоциацията в Монтана, водата ще стане 3.11 лв. Освен това в някои общини, както е Берковица, местното население активно е участвало на доброволни начала в изграждането на довеждащите водопроводи от планината;

* Хората се притесняват и за качеството на предлаганите ВиК услуги след окрупняването, когато координацията няма да е на място. Председателят на ОбС - Петрич сподели за перипетиите на общината от това, че са станали членове на тяхната Асоциация и исканията им да излязат от нея. "Тези асоциации са проформа, не знаят какво да правят... Вижте къде започнаха първо проблемите - в Перник, които първи направиха Асоциацията"- каза Георги Тренчев. 

*  Местните власти не са съгласни с твърдението, че в цяла Европа има такова окрупняване. Напротив, от направените обстойни проучвания става ясно, че само в три държави, членки на ЕС, собствеността на ВиК дружествата е напълно държавна - Австрия, Гърция и Малта. В останалите държави собствеността е общинска, смесена или частна;

*  Не могат да бъдат обвинявани общините и за това, че заради тях други общини от областта ще бъдат лишени от възможност за европейско финансиране, защото ЕС по никакъв начин не ни е принудила да сформираме Асоциации, за да има финансиране на водния сектор, а българската държава се е съгласила на подобни дискриминационни условия.


Във всички общини местното население се обединява за протестни действия, споделиха присъстващите. Седем Общини ще подпишат до края на тази седмица предварително подготвена от екипа на берковския Общински съвет декларация, с която се противопоставят на насилственото присъединяване към водните асоциации и законът да бъде коригиран. Декларацията бе подкрепена и от други общини, които подобно на община Петрич желаят да излязат от водните асоциации. Представители на общините Кресна, Сандански, Струмяни и Троян ще подпишат декларацията. Очаква се декларацията да бъде подкрепена още от Елин Пелин и Сандански, които подобно на Петрич искат излизане от техните асоциации.

В срещата, която се проведе в Берковица, участваха кметът на община Брацигово и председателят на ОбС-  Надежда Казакова и  Веселина Дамова, управителят на ВиК Брацигово, Димитър Велев, председателят на Общински съвет - Сапарева баня- Васил Маргин, управителят на ВиК Паничище- Петър Василев,  председателят на Общински съвет - Петрич- Георги Тренчев, управителят на ВиК Петрич- Ивайло Христов, кметът на община Берковица- Димитранка Каменова  управителят на ВиК Берковица- Даниела Захариева и председателят на Общински съвет - Берковица, Милован Жан. Поради усложнената епидемична обстановка не присъстваха лично, а изпратиха становища кметът на община Троян и зам.-председател на НСОРБ- Донка Михайлова и председателят на Общински съвет - Троян- Петко Пенков, както и кметът на община Кресна и председателят на ОбС- Николай Георгиев и Мая Божинова. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръжения за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени и..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Полицията задържа мъж от село Търнава заради фалшиви банкноти

Мъж на 31 години от врачанското село Търнава е задържан, след като заплатил с фалшиви банкноти . Сигнал за измамата е подаден от жител на с. Михайлово  на 14 юли . Той съобщил, че същия ден  малолетният му син е продал мотопет на непознат за сумата от 800 лева (банкноти с номинал по 100 лв.). Мъжът разбрал по-късно, че парите са фалшиви...

публикувано на 15.07.24 в 11:13

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана вчера в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния..

публикувано на 15.07.24 в 10:08

Дете пострада при катастрофа във Врачанско

9-годишно дете пострада при катастрофа, станала в неделния ден на пътя между Враца и Оряхово, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал около 10:35 ч. на път II-15, след като катастрофират два леки автомобила – управлявани от 24-годишен мъж от Борован и 37-годишен врачанин. При инцидента е било ранено пътуващото на задната седалка на една от..

публикувано на 15.07.24 в 10:05

Близо 4 тона фалшиви парфюми и тоалетни води откри проверка на Дунав мост 2

Митническите служители откриха  3880 кг парфюми и тоалетни води на 24 търговски марки на ГКПП Дунав мост Видин-Калафат . Случаят е установен в рамките на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Националната агенция по приходите. Нелегалната стока е..

публикувано на 15.07.24 в 10:03

Поискаха ремонт на пътищата към АЕЦ"Козлодуй"

Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища, които водят до АЕЦ"Козлодуй". Това стана на среща, свикана от областния управител на Враца Николай Николов, в която участваха заместник-губернаторът Йордан Димитров, управителят на областното пътно управление Ирена Димитрова и шефът на "Водоснабдяване и..

публикувано на 15.07.24 в 08:23