Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Книга с историята на Търнава чака за печат

Снимка: Архив:Радио Видин

Историята на белослатинското село Търнава вече е събрана в книга. От селото се надяват на дарения, за  да успеят да я отпечатат, каза кметът Габриела Раловска: 

"Има няколко книги от различни хора за историята на Търнава през годините. Може би ни провокираха едни думи, които са и мото на новата книга за Търнава, на професор Христо Дилов, който казва през 2009 година: "Дали ще има шанс да се сбъдне първоначалното ми желание и да се появи книга за историята на село Търнава, само един Бог знае. Убеден съм, че ако не аз, друг ще го направи, защото Търнава го заслужава". 

Цитирам по памет неговите думи. Търнава заслужава да се знае, да се пази историята, защото има хора, събития, личности, с които ние се гордеем и не бива да забравяме. Получихме предложение от г-н Иван Георгиев, краевед, който изследва доста неща в Северозапада. 

Обади се и каза: "Г-жо Раловска, изучавайки историята на много села, попаднах и на различни материали и за Търнава. Ако искате да се срещнем, да поговорим и да направя своето предложение." 

Така и стана. Материалите, които той беше събрал, материалите, с които ние разполагахме, както  и библиотеката, училището, църквата, хора, ги предоставихме. Така вече имаме един готов продукт с историята на нашето село. При всички случаи не е пълна. Сигурна съм, че ще има какво да се допълва. Посочени са библиографските източници. Позоваваме се предимно на факти и се надявам, че книгата ще е един добър справочник за тези, които идват след нас. Финансирането на самото събиране на материалите и написването на книгата беше по проект на сдружение "Първи юни" и на дарителския фонд. Сега вече, когато книгата е налице и имаме готовност да я подадем в печатница, остава да намерим финансиране. Надявам се на родолюбиви търнавчани, които ще ни помогнат и сега за това начинание."   

Около пет хиляди лева са необходими за отпечатването на книгата. Ако се осигурят средства, може да е готова още до края на годината. 


Вижте още

Топъл обяд до края на септември ще продължат да получават 150 души от Лом

Кметът на общината Георги Гаврилов  подписа с  Агенция "Социално подпомагане" анекс към договора за удължаване на срока до 30.09.2021 г. по проект "Осигуряване на топъл обяд в град Лом". Условието за получаване на услугата е хората да са без или с ниски доходи под линията на бедност. Топъл обяд могат да получават и крайно нуждаещи се, които нямат..

публикувано на 15.05.21 в 17:30

Нов формат на фестивала на спомените "Козе мляко"

Тази година културното събитие, което се провежда в село Горна бела речка, община Вършец, навършва 18 години. По повод пълнолетието фестивалът се отваря за промени и нов облик.  Ще има повече събития в по-голям период от време, а не само около 24 май. През втората половина на май екип артисти от България, Франция и Хърватска, в рамките на..

публикувано на 15.05.21 в 17:22

Вандали облепят пътните знаци в Берковица

Пътните знаци, които бяха поставени само преди половин месец във връзка с въведения нов генерален план за организация на движението в централната градска част, масово са облепени със стикери на различни футболни и спортни отбори, политически символи и реклами. "Подобно поведение е незаконно и опасно. Освен че нарушават естетическата..

публикувано на 15.05.21 в 17:20

Четирима от новозаразените с коронавирус във Врачанско са в болница

Коронавирусната инфекция взе още един човешки живот, а според информация от РЗИ- Враца, през вчерашния ден е починал мъж на 69 години от козлодуйското село Бутан. Той е бил лекуван в местната болница. С това броя на жертвите на опасната зараза в областта вече достигна 539. 5 са новозаразените от областта, като четирима от тях са настанени в лечебни..

публикувано на 15.05.21 в 15:41

Почина Младен /Дени/ Каменов- първият избран демократично кмет на Видин

След дълга борба с онкологично заболяване днес почина Младен /Дени/ Каменов- първият избран демократично кмет на Видин след промените през 1989 г. Той е роден през 1944 г. във Видин. Работи като инженер във Видин 24 години, след което за периода 1991-1995 г. е кмет на Общината. От 1996 г. до пенсионирането си през 2004 г. е консултант и обучаващ на..

публикувано на 15.05.21 в 14:50

Изпратиха абитуриентите от училището в Зверино

11 дванадесетокласници от СУ "Свети Климент Охридси" в село Зверино, община Мездра, бяха изпратени тържествено.  Шестима абитуриенти, членували в Клуб "БМЧК Зверино", бяха наградени със званието "Млад отличник на БЧК". Всички си обещаха никога да не забравят своето училище и своя клас.

публикувано на 15.05.21 в 14:15

Блъснаха дете на пешеходна пътека във Враца

Опитен шофьор блъсна и рани леко 12-годишно момиче на пешеходна пътека във Враца, съобщиха от полицията . Е.П. е била прегледана от екип от центъра за спешна медицинска помощ, а след като лекарите установили охлузвания по главата, я освободили. Инцидентът е станал вчера малко след 17.30 часа. Според полицията, виновен за инцидента е 60-годишният шофьор..

публикувано на 15.05.21 в 09:53