Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Книга с историята на Търнава чака за печат

Снимка: Архив:Радио Видин

Историята на белослатинското село Търнава вече е събрана в книга. От селото се надяват на дарения, за  да успеят да я отпечатат, каза кметът Габриела Раловска: 

"Има няколко книги от различни хора за историята на Търнава през годините. Може би ни провокираха едни думи, които са и мото на новата книга за Търнава, на професор Христо Дилов, който казва през 2009 година: "Дали ще има шанс да се сбъдне първоначалното ми желание и да се появи книга за историята на село Търнава, само един Бог знае. Убеден съм, че ако не аз, друг ще го направи, защото Търнава го заслужава". 

Цитирам по памет неговите думи. Търнава заслужава да се знае, да се пази историята, защото има хора, събития, личности, с които ние се гордеем и не бива да забравяме. Получихме предложение от г-н Иван Георгиев, краевед, който изследва доста неща в Северозапада. 

Обади се и каза: "Г-жо Раловска, изучавайки историята на много села, попаднах и на различни материали и за Търнава. Ако искате да се срещнем, да поговорим и да направя своето предложение." 

Така и стана. Материалите, които той беше събрал, материалите, с които ние разполагахме, както  и библиотеката, училището, църквата, хора, ги предоставихме. Така вече имаме един готов продукт с историята на нашето село. При всички случаи не е пълна. Сигурна съм, че ще има какво да се допълва. Посочени са библиографските източници. Позоваваме се предимно на факти и се надявам, че книгата ще е един добър справочник за тези, които идват след нас. Финансирането на самото събиране на материалите и написването на книгата беше по проект на сдружение "Първи юни" и на дарителския фонд. Сега вече, когато книгата е налице и имаме готовност да я подадем в печатница, остава да намерим финансиране. Надявам се на родолюбиви търнавчани, които ще ни помогнат и сега за това начинание."   

Около пет хиляди лева са необходими за отпечатването на книгата. Ако се осигурят средства, може да е готова още до края на годината. 


Вижте още

Снимката на 25 януари 2021 година

На 25 януари  Българското национално радио - навършва 86 години. На тази дата през 1935-та с Указ на цар Борис III радиоразпръскването, което до онзи момент се осъществява на обществени начала, става държавна собственост. От днес започва процесът на масово тестване на учителите за COVID-19 . Мащабното проучване в системата на..

публикувано на 25.01.21 в 18:05

Жители на Брегово и Ново село си търсят правата, заради проблеми с тока

Десетки домакинства в общините Брегово и Ново село остават за часове без ток, без предупреждение. Проблемите са от седмици и нарушават правата им като потребители, разказва певецът Ивайло Гюров, който живее в Брегово:    "Това е от години, без никакъв повод, без да има някаква конкретна причина. Спира се тока, когато си пожелаят и..

обновено на 25.01.21 в 16:27

Осъдиха врачанин, заплашил майка си с убийство

Районният съд във Враца наложи наказание една година "лишаване от свобода", условно на местен жител /Ю. М./.  Наказанието бе определено, след като магистратите одобриха споразумение, постигнато между Районната прокуратура и защитата на подсъдимия. Пред съда мъжът се призна за виновен в това, че на 23 август 2020 г. се е заканил с убийство..

публикувано на 25.01.21 в 16:02

Три представления в Драматичен театър – Монтана тази седмица

През тази седмица Драматичен театър – Монтана ще зарадва зрителите си с три нови представления, съобщават от културната институция.  На 28 януари от 19,00 часа ще се играе  "Паметта на водата",  т рагикомедията от Шийла Стивънсън, под режисурата на проф. Елена Баева . В спектакъла участват актьорите Мила Топалова, Микаела Берчева,..

публикувано на 25.01.21 в 15:19

50 образувани възпитателни дела за миналата година

50 възпитателни дела е образувала за 2020 г. К омисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни   в Лом, което е с 12 повече в сравнение с 2019 г.   Санкционираните малолетни и непълнолетни през годината са 46 - 9 момичета и 38 момчета. Данните са от доклад, който ще бъде представен пред местния парламент. В документа..

публикувано на 25.01.21 в 15:10

Тестват учителите в Монтанско за COVID-19

В област Монтана започна тестването за COVID-19 на учителите и непедагогическия персонал.  По данни на Регионалното управление на образованието към 30% са заявили желание да участват в изследването.  В Лом екип на РЗИ вече тества педагозите. Днес ще бъдат обхванати учителите от общините Вълчедръм и Якимово. В Монтана се провежда обучение на..

публикувано на 25.01.21 в 14:41

Стартира "Асистентска подкрепа" във Враца

Във Враца разкриват нова социална услуга , а инициативата "Асистентска подкрепа" може да стартира от началото на годината – това става ясно от докладна , която ще бъде обсъдена утре по време на редовното заседание на Общинския съвет.  Предвижда се от нея да се възползват 266 потребители , а финансовото обезпечаване на инициативата ще е..

публикувано на 25.01.21 в 14:20