Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Възрастен мъж върнат от болницата във Видин, чакал с часове за прием

Снимка: Архив: Радио Видин

80-годишен мъж с двустранна бронхопневмония, изпратен от пулмолог за настаняване в лечебно заведение, е върнат от болницата във Видин, твърди негова близка. Близо пет часа Цветко Динин, който е и с хронична обструктивна белодробна болест, чакал реда си навън пред спешното отделение заедно с още 50 души, казва Гергана Иванова. Според нея е имал необходимите документи за настаняване в болница, както и отрицателен PCR тест. Притесненията й са, че след няколко часа престой пред лечебното заведение, състоянието му може вече да е по-тежко:

"След посещение при личния лекар, беше прегледан от пулмолог, който му даде зелена светлина, че трябва да повика Бърза помощ, да го вземат от вкъщи, да го закарат там и директно да го приемат със снимката, която той има, предвид заболяването ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест), което той има и възрастта...Повиква линейка, която го взима. Вместо да го оставят вътре, го оставят навън при 50 човека, чакащи на опашка. Известено му е, че трябва да стои там и да чака. И така от 14 два часа той стои там и чака лекаря да дойде, или да го извикат. Лошо му беше. С него поддържахме връзка по телефона. Беше си приготвил багажа в готовност да бъде приет...Аз се обадих в Спешното. Първо позвъних на 112, те ме свързаха с линейката. Разтоварях с човека, който е докарал Цветко в болницата. Попитах защо не е бил вкаран вътре, а е оставен отвън сред хора, които не са здрави, може да има и такива с коронавирус...Човек с отрицателен тест е оставен на улицата, не е прибран вътре, както подобава на възрастен човек с придружаващи заболявания. Отговорът беше: "Такъв е редът, трябва да изчака като всички останали."

След няколко часа чакане пред болницата, медицинска сестра излязла, за да каже на Цветко, че няма да бъде приет. Наложило се е възрастният мъж да се прибере с такси у дома, казва Гергана Иванова:

"Какво се е случило, не мога да преценя. Специално при него са отишли и са казали, че няма да го приемат. Не са видели нито документите му, нито са питали как се чувства. Като куче си е заминал с първото такси. Не му е подсигурена нито линейка, нито каквото и да е било друго безопасно средство, както за околните, така и за самия него, за да се прибере...Аз съм много обезпокоена за този мой близък човек и не знам какво ще се случи с него. Притеснява ме да не се случи най-лошото, а човешкият живот не е за да жонглираме с него. Трябва да се направи някакво преразпределение в болницата. Да има топло място за чакане."

Опитахме се да се свържем с директора на МБАЛ "Св. Петка" д-р Ивета Найденова за коментар, но до момента безуспешно.  Въпросът, който искахме да отправим е, защо възрастният мъж е върнат от лечебното заведение, след като е бил изпратен с направление от лекар-специалист? 

Вижте още

Неизвестни факти за Христо Ботев представя документален филм

В средата на месец февруари 2021 г. се очаква да излезе новият филм за един от най-великите българин - Христо Ботев.  "Ботев - отвъд понятното" е документален филм, в който се представят неизвестни за живота на Христо Ботев, които са свързани с неговата поезия, публицистика и дейност на революционер. Създателите на филма са се постарали да..

публикувано на 25.01.21 в 17:15

Кампания за профилактика на рака на маточната шийка

Информационна кампания за профилактика и диагностика на рака на маточната шийка "Намали риска. Предпази се. Живей!" инициира Националната пациентска организация (НПО), съвместно със своите партньори. В България заболяването е на 4-то място като дял сред злокачествените диагнози при жените. Около 1 200 жени заболяват годишно, обясни..

публикувано на 25.01.21 в 17:13

Аеробика за здрави и усмихнати деца във видинска детска градина (видео)

Аеробиката стана един от любимите спортове на децата от видинската детска градина "Арабела". Упражненията тренират цялото тяло, но най-важното е, че създават положителна енергия за целия ден, обясни учителят Рая Неделкова , която води занимания по всички образователни направления, включително по физическа култура: "Използваме детската..

публикувано на 25.01.21 в 16:00

Първото радио в село Милчина лъка

Днес когато отбелязваме деня на Българското национално радио ви предлагам една интересна и увлекателна история за първото радио закупено през 1942 година в кулското село Милчина лъка. Радиото е било марка "Тулан" и закупуването му е срещнало първоначално сериозен отпор, но все пак развръзката има щастлив край. Историята разказва краеведа Емил..

публикувано на 25.01.21 в 14:18

БНР на 86!

Празничен е днешният 25 януари за Българското национално радио - навършват се 86 години от създаването на институцията. На тази дата през 1935-та с указ на цар Борис III радиоразпръскването , което до онзи момент се осъществява на обществени начала, става държавна собственост. Звуковата памет на Златния фонд на БНР пази откъси от..

публикувано на 25.01.21 в 13:45

"Неделник" от 24 януари 2021 година

И тази неделя той е тук - "Неделник" брой 345. Преглеждам старите вестници и тръгваме на приятна неделна разходка. Младежки дом - Враца обяви началото на 21- то издание на националния поетичен конкурс „Любовта...” . Конкурса се организира по повод 14 февруари - Ден на влюбените. Повече за конкурса можете да научите от Илияна Райкова част..

публикувано на 24.01.21 в 12:40

Телесна и духовна слепота

Четиринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Бог ни открива, че трябва да пристъпваме винаги с постоянство към Него, особено когато Му се молим и просим да удовлетвори нашите нужди. "Прогледай, твоята вяра те спаси."  (Лука 18:42) "Много неща, когато се обединят, са полезни...

публикувано на 24.01.21 в 08:00