Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Употребата на антибиотици- само по лекарско предписание!

lekarstva


Да сме осведомени, наистина е важно!

Днес отбелязваме Европейския ден на осведомеността относно антибиотиците. Денят се отбелязва от 2008 г. в страните от Европейския съюз по инициатива на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и с подкрепата на Световната здравна организация, а целта е да се повиши информираността на хората за заплахата, която крие за здравето ни безразборната употреба на антибиотици, която довежда до резистентност. 

Предупрежденията на специалистите за опасността от безконтролния и прекомерен прием на антибиотици са все по-чести, но пък са много необходими. Защото, според изследвания, ако човечеството върви със същите темпове на изписване и употреба на антибиотици, след 30 години, само в ЕС, милиони хора ще умират от банални инфекции, защото причинителите им ще станат резистентни на всички възможни лекарства за лечението им.

Най-просто казано антибиотичната резистентност се появява, когато антибиотиците вече не могат да убият или спрат растежа на бактериите, така се ограничават възможностите за успешно лечение на определени инфекции, което вече е  проблем. 

Неправомерно и прекомерно се употребяват антибиотици, това е единодушното мнение на участниците в брифинг за  Световната седмица, посветена на осведомеността за антимикробна резистеност и COVID-19. 
По данни на Световната здравна организация, на 8 % от хората в лечебни заведения им се дават антибиотици по правилния начин, а 72 % от населението пие антибиотици, без да са им изписани- те не действат или водят до резистентност. 
Според главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, основен проблем в болниците е лечението с най-евтините антибиотици-  основно по икономически причини, но по-голям е проблемът на самолечението. 
"Антибиотиците трябва да се пият само по лекарско предписание, да се ползва точното количество и да се спазва срок на лечение, посочени от лекаря", подчерта Кунчев. 
За отговорна употреба на антибиотиците призова и председателят на Българския фармацевтичен съюз- проф. Асена Сербезова. 

Експертите призовават и да не се купуват антибиотици или други лекарства от нерегламентирани сайтове или от хора в социалните мрежи. 

Близо 25 хиляди души умират всяка година в ЕС от резистентни инфекции. По данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията ежегодно в ЕС възникват над 4 милиона случая на инфекции в здравните заведения, дължащи се на антимикробна резистентност.

В звуковия файл чуйте още какво е отношението на видинчани към употребата на антибиотици. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Евридика "възкръсва" в спектакъл в пещера Магурата

Тази събота в пещера Магурата ще се състои интерактивният спектакъл "Възкресението на Евридика" , като той е издържан в жанра Оpera Dei.  Спектакълът е част от Фестивала "Тракийски мистерии 2024" и е постановка на Академия "Орфика", обясни Пламен Иванов , директор на Академията: "Очакваме всички в пещера Магурата, което е едно от..

публикувано на 14.08.24 в 16:32

На приключение с гребна регата ТИД

Участниците в 67-ата международна туристическа гребна регата ТИД пристигнаха във Видин и както винаги в нея има и опитни и по-неопитни гребни туристи. Всички те обаче носят настроение и любов към красивата природа в себе си. Десислава и Ивайло Пенчеви са членове на Клуба по воден туризъм "Воден свят" към Туристическо дружество "Бонония"..

публикувано на 14.08.24 в 14:00

В Брегово подредиха изложба с находки от некропола в Балей

Находки от праисторическия некропол в село Балей са представени в Брегово. Изложбата е подредена във фоайето на читалище „Развитие – 1897“. Изготвена е от  Регионалния исторически музей във Видин с участието на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Включва 42 предмета, открити при редовните..

публикувано на 14.08.24 в 13:39

Рок група "Хоризонт" открива панаира в Кула

Музикантите от група "Хоризонт" ще открият със самостоятелен концерт утре от 21.00 часа тазгодишното издание на Традиционния панаир в Кула. Концертът е част от Националната кампания "Изпей "Обичам те!" на български език, каза в предаването "Рок Общество" Валери Славчев , китарист и фронтмен на "Хоризонт": "За нас основното важно нещо е ние да се..

публикувано на 14.08.24 в 10:40

Две братчета от Мездра са млади надежди в шаха

На 27-и и 28 юли в Габрово се проведе Третият детски международен шахматен фестивал "Купа Марина". За няколко години този турнир се наложи като едно от най-силните и представителни шахматни състезания у нас. Участваха 75 състезатели от България, САЩ, Русия, Швеция и Испания, а от Шахматен клуб "Локомотив - Мездра" участваха трима състезатели...

публикувано на 13.08.24 в 14:00

Мария Спасова - гласът, който сбъдва мечти

Днес ви срещаме с Мария Спасова . Тя е на 27 години, родом от Берковица, но е израснала в Монтана, където се дипломира в езиковата гимназия с немски език. След това заминава за столицата да учи журналистика в Софийския университет и живее там вече 10 години. Наред с журналистиката, Мария винаги се е занимавала и с музика...

публикувано на 13.08.24 в 13:39

Ученичка от Видин получи награда от конкурс за рисунка

Мария Маринова , която ще бъде десетокласничка в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин получи награда от националния конкурс за рисунка "Нашата прекрасна Вселена" от фестивала "Ало, Космос! Говори България!" . В този конкурс са взели участие повече от 300 ученици от 1-ви до 12-и клас от цяла България. Мария разказа какво я мотивира да участва..

публикувано на 13.08.24 в 13:23