Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Четвъртият Северозападен фестивал на духовата музика е онлайн

От началото на декември ще е гласуването за най-добрите състави

Десетки състави събраха предишните три издания на Северозападния фестивал на духовата музика
Снимка: Архив:Петя Генова


Северозападният фестивал на духовата музика, който тази година е четвърти по ред, ще е онлайн.  Организиран е от Берковската  духова музика и Община Берковица. До 30 ноември участниците трябва да изпратят видео за фестивала. През декември записите ще бъдат качени на платформата за събитието в интернет. До четвърти януари ще е гласуването, каза ръководителят на Берковската духова музика и продуцент на фестивала Георги Красимиров- Герасим: 

"Тази година щеше да бъде един много хубав празник, тъй като за четвърти път фестивалът се е оформил като един много добър форум на духовата музика, на Северозападната духова музика. Той така и се нарича Северозападен фестивал на духовата музика. Тъй като условията са други, ние все пак решихме да го направим онлайн...Решихме да го направим, за да подкрепим и нашите музиканти, и тези от Сърбия и  Северна Македония. които искат да се изявяват, а в момента нямат сцена...До момента са събрани около 40 видеа, което според мен е две трети от възможностите. Регламентът е такъв: всеки оркестър може да изпрати материали до 20 минути общо, видеозаписи. Ние ще ги публикуваме на нашата страница във фейсбук и на нашия youtube канал, които са идентични като име БДМ ФЕСТ ОНЛАЙН. До 30 ноември събираме видеоматериалите. От първи декември започваме да ги излъчваме. Публиката гласува като лайква. На четвърти януари спира гласуването. Сборуваме лайковете и излъчваме първите три места. Обработваме материалите и на 6 януари обявяваме победителите."

Всеки, който желае да участва в избора на най-добрите духови състави, ще може да го направи от началото на декември  на платформата на събитието. 

За победителите са осигурени награди. Спомоществовател на фестивала от самото му създаване е предприятие за производство на каолин в България.

Вижте още

Студент от Белоградчик изследва мутациите на COVID-19

Студентът по медицина Венелин Денчев от Белоградчик е част от научен екип, който изследва мутациите на коронавируса.    Ръководител на проекта е д-р Светлана Христова от катедра "Медицинска физика и биофизика" на Медицински университет София. С екипа работи и доц. Александър Живков от Института по физико-химия към БАН , който също родом е..

публикувано на 19.01.21 в 17:30
Константин Йоцов,  ученик в Лесотехническата професионална гимназия , Берковица

Ученик от Берковица с проект в помощ на пожарникарите

Константин Йоцов от Лесотехническата професионална гимназия в Берковица разработи приложение,  в помощ на пожарникарите, които да могат да използват софтуер и навигация за достигане по-лесно до пожари, които са  в гората или планината. Разработката се нарича " Еко навигатор" и донесе на автора си първо място  в конкурса "Кой е SUPER STEM в твоето..

публикувано на 19.01.21 в 16:50

Селски кмет алармира за липса на контрол върху карантинирани лица

[/module За липса на информация и проследяване на това какво се случва с карантинираните лица в селото, сигнализира радио Видин кметът на село Ботуня Ивайло Диманов.  В селото има 4 лица под карантина, но повече от 20 дена никой не ги проверява и никой не дава информация за тях, а възможно е да има и нови случаи на COVID-19,  обяснява кметът. След..

публикувано на 19.01.21 в 15:40
проф.Георги Рачев

Климатологът Георги Рачев: Студеното време приключи, Видин ще изпрати уникална зима

Потенциално опасното време, което изненада Северозападна България с минусови температури през последната седмица, заради което беше обявен и жълт код, ще бележи постепенно покачване. Поредицата от студени дни приключва днес, обясни климатологът проф.  Георги Рачев . " Днес е последният ден на това сериозно и чувствително застудяване . Ако..

публикувано на 19.01.21 в 15:05

Увеличение на заплатите на кмета и общинската администрация ще гласува местният парламент на Видин

Увеличаване на възнаграждението на кмета и на служителите в общинската администрация предстои да бъде гласувано в предстоящото, първо за годината, заседание на Общински съвет Видин. Предложението е на председателя   Генади Велков, който предлага основната месечна работна заплата на кмета на община Видин, считано от 01.01.2021 г. да стане 3..

публикувано на 19.01.21 в 14:40

Провеждането на практическите занятия в професионалните гимназии вече е различно

Практическите дейности на учениците от 5. до 12. клас и на студентите, които не могат да се проведат в електронна среда, ще могат да се провеждат присъствено. Останалите им занятия остават онлайн до 31 януари. Всяко училище преценява дали да започне практическите занятия на място или да остане в онлайн обучение. Временно седмично разписание е..

публикувано на 19.01.21 в 12:50

Младежи от Видин борят негативизма в социалните мрежи с видеопослание

Млади хора от Видин заснеха филм срещу негативизма в социалните мрежи . Само за часове след като е качено в интернет, видеото вече е с хиляди харесвания и споделяния. Идеята е на Майкъл Кирилов , курсант в академията на МВР: "Всичко беше една идея, понеже градът ни е малък и сравнително беден. Постоянно хората се оплакват, че..

обновено на 19.01.21 в 12:47