Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Литийни шествия срещу COVID-19 във Видинската епархия

Снимка: Радио ВИДИН, архив

В центровете на Духовните околии във Видинската епархията ще бъдат проведени Литийни шествия за призоваване Божията помощ за изцеление на страдащите и избавяне от болестта COVID 19, съобщиха от Митрополията.

Днес, 19 ноември, във Видин, след архиерейска света Божествена Литургия в Катедралния храм „Св. Димитър Солунски“, от 11:30 часа, пред храма ще бъде отслужен водосвет.

В 12:00 часа, при биенето на църковните камбани Литийното шествие ще се отправи по ул. „Цар Симеон Велики“ към МБАЛ „Св. Петка“, където ще бъдат отправени молитви за здраве, изцеление и помощ при лечението на болните. Литията ще продължи по маршрут: ул. „Цар Михаил III Шишман“, ул. „Казармена“, ул. „Баба Вида“, ул. „Цар Иван Срацимир“, площад "Бдинци", ул. „Градинска“, ул. „Екзарх Йосиф“ и ще завърши в Катедралния храм „Св. Димитър Солунски.“

На 20 ноември, петък, Литийно шествие ще се проведе в Монтана. След Божествена света литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“, от 11:30 часа, пред храма ще бъде отслужен водосвет, след което от 12:00 часа Литията ще се отправи по маршрут: бул. „3-ти Март“, площад „Жеравица“, пешеходна зона до Драматичен театър, бул. „Александър Стамболийски“, ул. „Цар Борис III” и ул. „Веренишка“. Шествието ще завърши в храм „Св.св. Кирил и Методий“.

На 20 ноември, петък, от 16:00 часа, ще бъде отслужен водосвет пред църквата „Св.Николай Мирликийски Чудотворец“,  Берковица. В 16:30 часа, от храма ще се отправи Литийно шествие към централната зона на града и ще завърши в храм „Рождество Богородично“, където от 17:00 часа, ще бъде отслужена Празнична Вечерня в навечерието на големия християнски празник „Въведение Богородично“.

Датите за Литийните шествия в средищните градове на Кулска, Белоградчишка и Ломска духовни околии ще бъдат допълнително определени и оповестени. Литийните шествия ще бъдат проведени при спазване на всички противоепидемични мерки.

"Призоваваме православните християни в епархията да вземат участие в Литийните шествия.Нека в дните на пост усърдно се помолим Бог да прояви Своята велика милост към всички страдащи, към лекуващите, управляващите и всички, които се трудят при сегашната усложнена от епидемията обстановка и ни даде благополучно избавление от болестта за наша телесна и духовна полза и спасение", обявиха от Видинската света митрополия.

Вижте още

Станция за самообслужване работи във видинската библиотека

Станция за самообслужване и електронна врата за защита на библиотечния фонд са монтирани в отдел "Заемна за възрастни" на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. С помощта на новите технологии нито една книга, която не е регистрирана за заемане, няма да може да може да бъде изнесена, обясни директорът Десислава Иванова:..

публикувано на 16.01.21 в 17:13

Изплащат над 19,5 милиона лева за пенсии в Монтанско

43 012 са пенсионерите в област Монтана. За месец януари ще бъдат изплатени пенсии в размер на 19 602 798 лв. Около 15 000 пенсионери ще получават минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст в  размер на 300 лева, уточниха от Териториалното поделение на Националния осигурител институт /НОИ/ в Монтана. Изплащането на пенсиите..

публикувано на 16.01.21 в 16:35

Прослушване за нови вокални формации организира читалището в Лом

Прослушване за сформиране на вокални формации за деца и възрастни организира Народно читалище "Постоянство 1856" в Лом. Покана е отправена към всеки, който обича да пее и иска да се изявява на сцена. Ръководител на групите ще бъде преподавателят по пиано и солфеж в музикалната школа към читалището Росица Кръстева: "С децата, които ще..

обновено на 16.01.21 в 15:05

Жълт код за ниски температури е обявен и за утре

Националният институт по хидрология и метеорология издаде жълт предупредителен код за ниски минимални температури и отрицателни дневни температури и за утре.  Температурите утре ще се понижават още, като минималните ще са между минус 12 и минус 7 градуса.  Дневните температури почти в цялата страна ще останат отрицателни -  между минус 5 и 0..

публикувано на 16.01.21 в 13:50

Специалистите по растителна защита отбелязват професионалния си празник

Днес отбелязваме деня на растителнозащитника. Обявен е с решение на Министерски съвет от 30 септември 2005 година, във връзка с Годишнина от приемането с Указ на княз Фердинанд на "Закон за мерките против филоксерата по лозята". С този акт официално е поставено началото на регламентираната борба с вредителите по растенията и на растителнозащитната..

публикувано на 16.01.21 в 13:00
МБАЛ

21 са новите случаи на COVID-19 във Врачанско

21 са новите заразени, които са установени на 15 януари в област Враца. 9 от тях са били настанени в лечебни заведения. Най-много от новите инфектирани – 4, са от Враца, по трима са дали положителни проби от белослатинското село Малорад и Криводол, трима са и новите пациенти от община Бяла Слатина, като един е от село Търнава. От село Ракево има..

публикувано на 16.01.21 в 12:39

Списъци с желаещи да се ваксинират изготвят джипитата във Видин

Личните лекари изготвят списъци на пациентите си, заявили желание да се ваксинират срещу COVID-19. Всеки, който желае да се имунизира, е необходимо да посети своя личен лекар, обясни директорът на Регионална здравна инспекция Видин д-р Венцислав Владински. "Те събират, правят списъци на желаещите, за личните им пациенти става въпрос. Но..

публикувано на 16.01.21 в 11:31