Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене

На 19 ноември отбелязваме Международния ден без тютюнопушене. От 1977 година в САЩ всеки трети четвъртък на ноември, по инициатива на Американската общност за борба с рака се организира кампания срещу тютюнопушенето. Идеята впоследствие прераства в Национален ден без тютюнопушене и се чества официално в редица страни по света, включително и България. За мотото на тазгодишния Международен ден без тютюнопушене и проявите, свързани с него, разговаряхме с д-р Мариана Чавдарова, главен експерт в отдел "Обществено здраве" на Регионална здравна инспекция Видин. 

"Регионалната здравна инспекция призовава всички хора, поне за един ден, да се опитат да положат усилия и началото за отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и това на семейството и близките им. Заради пандемията от коронавируса, Международният ден без тютюнопушене бе отбелязан най- вече чрез виртуални инициативи. На 17 ноември бе проведен обучителен семинар на тема "COVID-19 и ХОББ отвъд тютюнопушенето", а днес от 20.00 часа всички, които желаят могат да се включат в инициативата на коалиция "Живот без тютюнев дим"- "Да спечелим заедно един ден без цигари"."- обясни  д-р Мариана Чавдарова.

Ученици от клуб "Екология" при ППМГ "Екзарх Антим I" Видин отбелязаха Международния ден без тютюнопушене. В домашни условия математиците изготвиха рисунки, постери и мултимедийни презентации, тематично свързани с днешния ден в подкрепа на ограничаването на тютюнопушенето. Онлайн бяха дискутирани и вредните последствия тютюнопушенето върху здравето на подрастващите. Ученици от Мездра също се включиха в Националната акция против тютюнопушенето. Потърсихме хора, които са се справили с вредния порок през годините, за да ни разкажат как са успели да го постигнат. Цветан Каменов е непушач вече от много години и разказа за личната си битка с тютюнопушенето и отношението му към цигарите като цяло:

"Не, не пуша. Аз по всяко време мога за си запаля цигара, да я изпуша и след това пак няма да пуша цяла година. Всичко си е до организъм- в един момент се пренасища белия дроб с пушиляк или при евентуално заболяване, самият пушач усеща как му дотягат цигарите и ги хвърля."- каза Цветан Каменов.

Росица Иванова от Видин е пушач и според нея винаги е имало, и ще има една неразделена територия в обществото между пушачи и непушачи:

"Всеки си гледа собствения интерес и тегли чергичката към себе си. На пушачите им е неприятно да пушат навън, на непушачите им е неприятно да се пуши вътре и някак си не може да се раздели тази територия."- обясни Росица Иванова.

В крайна сметка всеки човек решава сам за себе си да пуши или да не го прави. Някои го правят за удоволствие, други пък се пристрастряват и това става неразделна част от живота им. Важното е, когато осъзнаеш, че повече нямаш нужда от цигарите, сам да се опиташ да ги откажеш и дори да не успееш- пак си струва да опиташ. Аз вече го направих.

Вижте още

Ще се възползваме ли от намаленията на "Черен петък"?

Днес е "Черен петък", макар че в някои магазини намаленията започнаха още от началото на месеца . Някои хора вече са се възползвали от отстъпките и са си купили по нещичко. Други не смятат да се възползват, а има и такива, които даже не знаят, каква е идеята на "Черен петък". Движение по магазините има, дали заради намаленията или заради факта, че..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Все по-търсена е компютърната техника

Компютърната техника става все по-търсена по време на пандемията. Преносимите компютри, както и периферните устройства са ключов компонент в онлайн обучението на учениците, също и в дистанционната работа, която е все по-актуална в много сфери. Именно това е и причината за по-голямото търсене на тази техника, а с това идват и по-високите цени..

публикувано на 26.11.20 в 15:07

Новите мерки срещу разпространението на COVID-19 - за или против?

Нови по-строги мерки, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, влизат в сила от вечерта на 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Училища, детски градини и яслите затварят врати. Това важи и за търговските центрове, фитнес-центровете, игрални зали, казина, както и заведения за хранене(ще се предлага услугата доставка на храна..

публикувано на 26.11.20 в 14:10

В "Музикална зона" на 26 ноември 2020 слушаме Анита О’Дей

Бунтарката Анита О’Дей не се вписва в традиционния образ на певица и отказва да е обект на каквито и да било женски стереотипи. Заради операция гласът и се променя и нейното пеене е без каквото и да било вибрато, като среща трудност и при дългите фрази. Поради тази причина изработва собствен перкусионен стил, основан на кратки нотни трайности и..

публикувано на 26.11.20 в 09:00

Проф. Веселин Борисов: Чирков стана истински лекар и голям хирург в Белоградчик

Проф. д-р Александър Чирков- един от големите таланти в медицината, ни напусна внезапно на 24 ноември. Роден е на 27 януари 1938 г. в гр. Лом. Личното му име по рождение е Фарук. В рода му медицината е на особена почит - чичо му по бащина линия е завършил медицина в Хайделберг, а пра-прабабата му Василиса Чиркова, която е от гръцки произход, е била..

публикувано на 25.11.20 в 15:45
Виктория с рисунката, която спечели първа награда

Първа награда от национален конкурс за Вики от Видин

Виктория Пекова от школата по изобразително изкуство "Палитра" към видинското читалище "Цвят 1870" спечели първо място в национален конкурс за рисунка . Конкурсът "България в сърцата и мечтите ни" е организиран от Община Шумен и читалище "Боян Пенев-1949". Конкурсът е имал за цел да провокира детското творчество. "Ученичка съм в ОУ..

публикувано на 25.11.20 в 13:38

Българщина и красота по време на пандемия

Само за 9 месеца 86-годишната Величка Каменова от чипровското село Горна Ковачица успя да ушие огромно по своите размери пано, изобразяващо картата на България в шевици . На етнографската карта са избродирани 144 шевици от различните краища на България.  Започва паното на 3 март, малко преди да бъде обявено извънредно положение, а главен..

публикувано на 25.11.20 в 09:00