Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Удобство или пречка са "зелените коридори" за пазаруване

Снимка: Радио ВИДИН

Вече близо седмица действат новите указани часови интервали за пазаруване. Заповедта на здравния министър гласи - в часовете между 13:30 и 16:30 часа в магазините за хранителни стоки да не се допускат хора под 65 годишна възраст. Аптеките пък не допускат под 65 годишни в обектите си, в часовете между 8:00 и 10:00 часа и 13:30 и 16:30 часа. Идеята на "зелените коридори" е осигуряване на безопасно пазаруване на пенсионерите във връзка с усложнената епидемична обстановка, заради COVID-19. Помагат или пречат на хората часовите диапазони, въпросът остава дискусионен сочи анкета на Радио ВИДИН:

"За мен са удачни часовете. И аз съм пенсионерка, но с тези пенсионери никой не може да се разбере. Купувах си банани и една пенсионерка близко, трябва да се спазва дистанция. По-добре да си пуснат хората да си пазаруват по всяко време... Имам час за лекар от 11:30 часа, после трябва да чакам аптеката от 13:30 часа. Не е удобно... Разбиха следобедния сън на пенсионерите. Те тогава след ядене обичат да си лягат. Аз съм живял в чужбина и спазвам всички норми. Сега ги спазвам и тук, но и пенсионерите трябва да ги спазват... Само да помислиш и ще видиш, че не е добре. Кой ще ме ограничи кога да ида да си купя мляко, хляб, защо? Ако е друго дискриминация веднага... Вече не знаеш в колко да тръгнеш, 13:30 часа е удобно. Но ако нямаш хляб на обяд какво ще ядеш? Да се помисли и за младите и за старите... Има пенсионери от селата, те като дойдат няма автобуси постоянно. От Бойница няма автобус... Ползвам това предимство, но ограничението е за по-младите."


Припомняме, че часовете за пазаруване бяха променени след недоволство от страна на възрастните хора, които изтъкнаха, че предишните указани часове рано сутрин от от 8:00 до 10:00 часа са крайно неподходящи и крият рискове за тяхното здраве, особено в студените месеци от годината. На редовния брифинг за разпространението на заболяването днес, здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че се мислят нови промени относно "зелените коридори".

Вижте още

Видин продължава да бъде от градовете с най-мръсен въздух

Превишение на фините прахови частици  е отчетено в редица градове от страната, сред които и  Видин , сочат данните на Изпълнителната агенция по околната среда. Справката с Европейския индекс за чистотата на въздуха показва, че в града замърсяването на въздуха е опасно за здравето. През април 2019 година сдружение " AirBG "..

публикувано на 04.12.20 в 16:10

Горан Атанасов ни разхожда из "Махалата на совите"

Преди дни на литературния пазар се появи сборникът с разкази "Махалата на совите" на Горан Атанасов - писател и учител от Берковица. 23 разказа, разпределени в две тематични глави "Преди" и "После",  ни пренасят в изгубеното "преди" нас време на Северозападните села, при празните къщи, днес обитавани само от сови. Книгата е подготвяна и писана дълго..

публикувано на 04.12.20 в 12:26

E79: Декември - време за добрини, чудеса и коледен дух

Новата ефирна магистрала Е79, създадена от Радио София, Радио Видин и Радио Благоевград тази седмица започна от Видин. Предаването под мотото “Декември - време за добрини, чудеса и коледен дух” събра настроението и надеждите на хората преди празниците, макар и в наистина трудни времена. Гергана Панова от Видин, Ива Дойчинова от столицата и Давид..

публикувано на 04.12.20 в 12:05

Електроонно направление за PCR тест в малките населени места- възможно ли е?

От 1 декември личните лекари могат да издават електронни направления за PCR изследване за COVID-19. Запазва се и възможността направлението да се издава на хартиен носител. Системата беше представена от заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева. Националната здравноосигурителна каса покрива 60 лева от цената на PCR теста и пациентите не..

публикувано на 04.12.20 в 11:03

Онлайн партита повдигат духа и настроението

В дните на изолация диджей от Видин е намерил начин да не губи почитателите си, в същото време и да поддържа добра форма.  Частичният локдаун (заключване) отне възможността на много хора да се забавляват като посещават нощни заведения и клубове.  Затова и  DJ TUTO-Тихомир Драганов,  заедно с екип музиканти, са решили да доставят..

публикувано на 03.12.20 в 16:08

В "Музикална зона" на 03 декември 2020 слушаме Мария Калас

Мария Калас е удивително явление и голям талант - безкомпромисна, фанатична. Известна е със своето белканто и драматичните си интерпретации. Благодарение на техническата подготовка и строгата дисциплина диапазонът на гласа и се разширява до обхвата на цели три октави. Въпреки неголемия интензитет той е толкова пробивен, че може да се чуе във..

публикувано на 03.12.20 в 09:00

"Коледни чудеса" творят във Видин

Конкурс търси най-добрите майстори на коледни картички във Видин. Участниците трябва да създадат произведения на тема "Коледни чудеса" . За най-талантливите ще има награди, а картичките им ще зарадват деца в неравностойно положение. Конкурсът е иницииран от Общинския съвет по наркотичните вещества във Видин. За идеята на организаторите обясни..

публикувано на 02.12.20 в 16:05