Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Човешките и Божиите планове

Девета неделя след Неделя подир Въздвижение, която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че нашата грижа не трябва да бъде да събираме богатства на земята, чрез които да живеем доволно и охолно, и далеч от Твореца, а преди всичко да се развиваме, да изграждаме себе си, да печелим, разбира се, но чрез всичко да обикваме небесното и вечното, т.е., да живеем с всичко така, щото то да ни носи близост и радост със и във Бога.

"Безумнико, нощес ще ти поискат душата, а това що си приготвил, кому ще остане? Тъй бива с тогова, който събира имане за себе си, а не богатее в Бога". (Лука 12: 20-21)

"От както съществува света, мнозина са страдали и страдат от болезнена жажда за имоти, и за големи богатства. Нерядко тази жажда достига огромни размери. Малцина за съжаление разбират и приемат истината, че земните блага са им потребни, за да се нахранят, облекат и да бъдат под покрив. Мнозина надценяват земното, като забравят смъртта и задгробната участ. Забравят евангелските думи: "Каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си?" /Мат. 16:26/

Човек се ражда на земята, за да се подготви за вечен живот, а Бог по невидими и видими начини съдейства на всеки от нас да постигне спасение, като ни подлага на множество изпитания. Чрез богатството на едни и немотията на други, чрез здравето на едни и недъзите на други, чрез разума на мъдрите и невежеството на неограмотените Бог изпитва и едните, и другите и вижда кой на какъв дух служи, в кого има смирение, любов и страх Божий. Ето защо богатият е длъжен да сподели имота си с бедни, ученият чрез знанието и мъдростта си да назидава и ограмотява невежите, а здравият да помага и да работи за нуждаещите се и болните.

Днешното свето Евангелие от св. ев. Лука ни разказва за размишленията и мечтите на един богат човек, чиято реколта била много голяма и той се чудел какво да направи с нея.

Нека да се пазим от примките на седемте смъртни гряха. Да не се грижим какво да ядем и да пием. "Душата не струва ли повече от храната?" /Мат.6:25/. "Защото всичко това търсят езичниците…" /Мат. 6:31/ Нека работим усърдно върху душите си, да се обогатяваме с добродетели и да се усъвършенстваме духовно. В отвъдното ще занесем единствено богатството, което сме припечелили с пост, покаяние, молитви и сълзи. Само това богатство ще ни оправдае пред Твореца в деня на всеобщата разплата.

И тъй, нека да се пазим от сребролюбието и да се стараем да богатеем в Бога, за да придобием вечния живот в дома на нашия Небесен Отец. Амин!"

В рубриката "Съвременна Библия" - ден след празника Въведение Богородично имаме чудесен повод да отворим дума отново за семейството. Библията ни показва, че семейството е Божия идея. Бог дава Ева на Адам, за да може Адам да обича някой друг повече от себе си. Това се случва, но само до грехопадението. Тогава Адам започва да обвинява всичко и всички. Той започва да обича себе си повече от Бога и повече от Ева. И ето ни днес! Хората, които обичат преди всичко себе си се опитват да имат семейства. Резултатите са плачевни. Някой трябва да ни каже да спрем! Някой трябва да ни каже, че така не може! Човекът, който обича преди всичко себе си ще трябва да се върне при Бога и най-после да се научи да обича някой друг повече от себе си.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

Видин продължава да бъде от градовете с най-мръсен въздух

Превишение на фините прахови частици  е отчетено в редица градове от страната, сред които и  Видин , сочат данните на Изпълнителната агенция по околната среда. Справката с Европейския индекс за чистотата на въздуха показва, че в града замърсяването на въздуха е опасно за здравето. През април 2019 година сдружение " AirBG "..

публикувано на 04.12.20 в 16:10

Горан Атанасов ни разхожда из "Махалата на совите"

Преди дни на литературния пазар се появи сборникът с разкази "Махалата на совите" на Горан Атанасов - писател и учител от Берковица. 23 разказа, разпределени в две тематични глави "Преди" и "После",  ни пренасят в изгубеното "преди" нас време на Северозападните села, при празните къщи, днес обитавани само от сови. Книгата е подготвяна и писана дълго..

публикувано на 04.12.20 в 12:26

E79: Декември - време за добрини, чудеса и коледен дух

Новата ефирна магистрала Е79, създадена от Радио София, Радио Видин и Радио Благоевград тази седмица започна от Видин. Предаването под мотото “Декември - време за добрини, чудеса и коледен дух” събра настроението и надеждите на хората преди празниците, макар и в наистина трудни времена. Гергана Панова от Видин, Ива Дойчинова от столицата и Давид..

публикувано на 04.12.20 в 12:05

Електроонно направление за PCR тест в малките населени места- възможно ли е?

От 1 декември личните лекари могат да издават електронни направления за PCR изследване за COVID-19. Запазва се и възможността направлението да се издава на хартиен носител. Системата беше представена от заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева. Националната здравноосигурителна каса покрива 60 лева от цената на PCR теста и пациентите не..

публикувано на 04.12.20 в 11:03

Онлайн партита повдигат духа и настроението

В дните на изолация диджей от Видин е намерил начин да не губи почитателите си, в същото време и да поддържа добра форма.  Частичният локдаун (заключване) отне възможността на много хора да се забавляват като посещават нощни заведения и клубове.  Затова и  DJ TUTO-Тихомир Драганов,  заедно с екип музиканти, са решили да доставят..

публикувано на 03.12.20 в 16:08

В "Музикална зона" на 03 декември 2020 слушаме Мария Калас

Мария Калас е удивително явление и голям талант - безкомпромисна, фанатична. Известна е със своето белканто и драматичните си интерпретации. Благодарение на техническата подготовка и строгата дисциплина диапазонът на гласа и се разширява до обхвата на цели три октави. Въпреки неголемия интензитет той е толкова пробивен, че може да се чуе във..

публикувано на 03.12.20 в 09:00

"Коледни чудеса" творят във Видин

Конкурс търси най-добрите майстори на коледни картички във Видин. Участниците трябва да създадат произведения на тема "Коледни чудеса" . За най-талантливите ще има награди, а картичките им ще зарадват деца в неравностойно положение. Конкурсът е иницииран от Общинския съвет по наркотичните вещества във Видин. За идеята на организаторите обясни..

публикувано на 02.12.20 в 16:05