Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Изправи се.БГ" подкрепя Берковица в отказа ѝ да стане член на ВиК асоциацията

Снимка: Петя Генова


След публикуването на информация по Радио Видин за предприетите в Берковица действия срещу новия закон за ВиК услугите, Мая Манолова потърси за среща председателя на Общински съвет Берковица Милован Жан. Срещата се състоя в присъствието на управителя и главния инженер на местното ВиК дружество, общински съветници и граждани.

Милован Жан представи хронологически проблема и общата декларация на осемте общини, подписана на срещата в петък:


"Нашата битка е още от 2016 година. И тогава, и сега всички съветници са единни в позицията си. Нещо повече- гражданска инициатива събра 7392 подписа за това дружеството да остане общинско.“


Мая Манолова определи като абсурд това, което се случва във ВиК сектора:


"Има проблеми с качеството, с цената на водата, с безводието. Централизирането е погрешен подход. Централизира се корупцията. Национализацията на сектора е абсолютно неприемлива. Законът не може да бъде поправен, защото е изначално неграмотен и лобистки в полза на държавните ВиК дружества“, каза Манолова и допълни, че ще продължи да подкрепя каузата на общината: "Проявите на смелост не са толкова често срещано явление и аз винаги се възхищавам. Поздравявам цяла Берковица.“


Граждани също изразиха своята категорична позиция против преминаването на дружеството към Монтана. Цеца Петкова, един от инициаторите на подписка през 2016 г. срещу окрупняването, бе категорична, че Берковица отново ще протестира.


Вижте още

Снимката на 15 януари 2021 година

315 лекари, медицински сестри и персонал в лечебните заведения в област Монтана са получили първия прием на ваксината срещу коронавирус . Имунизацията започна в последните дни на миналата година.  От регионалното управление на образованието /РУО/ във Враца са разпратили до директорите на училищата в града и областта писма, че започват да се..

публикувано на 15.01.21 в 18:00

Километрична опашка преди Дунав мост 2 на влизане в България

Опашката на влизане в България, преди Дунав мост 2, е над 13 км . За това сигнализира Антон Асенов , слушател на Радио Видин, който е в колоната от товарни автомобили.    "Опашката, която е там- в селата преди Калафат, там, освен тази опашка има едно спиране, което е на около 28-30 километра, преди Калафат - преди границата. За да не се..

публикувано на 15.01.21 в 17:27

Ледени дни през януари

Застудяване на времето в област Монтана през почивните дни прогнозират синоптиците. Неделя и понеделник и дневните температури ще са отрицателни, тогава е възможно да превали и сняг.  Към четвъртък се очаква леко повишение на дневните температури,  съобщи Леночка Ангелова, началник на ХМО Монтана: "На 16-ти, събота, променлива облачност до..

публикувано на 15.01.21 в 17:07

315 медици в Монтанско са имунизирани срещу COVID-19

315 лекари, медицински сестри и персонал в лечебните заведения в област Монтана са получили първия прием на ваксината срещу коронавирус. Имунизацията започна в последните дни на миналата година.  Само за периода от 7 до 14 януари ваксина са си поставили 215 лица, уточняват от Регионалната здравна инспекция в Монтана. Имунизациите са..

публикувано на 15.01.21 в 16:14

Красотата на замръзнали водопади привлича туристи

Разходката в планината има своето очарование дори в студените зимни дни. Снегът привлича любителите на ските и шейните, а заради минусовите температури много от водопадите може да ги видите замръзнали . Не забравяйте обаче основните правила при планинските преходи през зимата, напомни Оля Генова - експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански..

публикувано на 15.01.21 в 16:05

Бивш ученик дари лаптопи на ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин

34 лаптопа получи като дарение  ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин. Дарението е от голяма фирма за компютри и софтуер, а устройствата са раздадени по определени критерии, каза директорът на гимназията Любомир Георгиев . "Фирмата дарява 34 лаптопа на гимназията, които са раздадени по определени критерии, които сме приели...

публикувано на 15.01.21 в 15:21

Другата седмица започва реимунизацията на първите ваксинирани във Видин

Идната седмица ще започне реимунизацията на първите ваксинирани срещу COVID -19 в област Видин. 175 души са обхванати до момента, каза директорът РЗИ д-р Венцислав Владински: "Флаконите, които са ни разпределени, досега всичко е оползотворено, и от другата седмица започва реимунизацията  на първите, които се имунизираха колеги... Поетапно мисля,..

публикувано на 15.01.21 в 15:06