Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Петков: Опитвайте нови неща и не се страхувайте да излезте от зоната си на комфорт

11
Константин Петков
Снимка: личен архив

Константин Петков е главното действащо лице в това издание на "Калейдоскоп".  Константин е млад човек с интереси в изкуството, в спорта, в туризма, в йога. Харесва визуалните изкуства.  Търси себе си и преоткрива себе си. Стреми се да се развива и самоусъвършенства. Той е роден през 1991 година в град Видин. Във Видин работи като зъботехник и е председател е на Регионална колегия град Видин към Българската асоциация на зъботехниците.

Детските си години прекарва във Видин и Враца, от Видин е баща му, а майка му е от Враца. Родителите му се запознават в училището по каменоделство в Кунино, където и двамата  учат. Имат интерес към изкуството и този свой интерес предават и на сина си. Баща му  работи като каменоделец, а майка му завършва Зъботехническия техникум и започва работа като зъботехник. Това е една професия, която е свързана с моделиране и може да се каже, че е вид изкуство. Семейната среда, в която израства, му дава възможност да заобича камъните, както  и самия процес на извайването на предмети от различни материали. Даже мъничко съжалява, че не е завършил училището в Кунино. Оценява красотата на различните видове изкуство.  Започва образованието си в училище "Христо Ботев" във Видин, след което продължава да учи в ГПЧЕ "Йордан Радичков". Тук се среща с прекрасни преподаватели, които му дават основата на английския език. Той обаче продължава по-късно да усъвършенства езика и сега пълноценно  го използва в контактите си .

Обича да спортува.  Съчетава успешно фитнес, йога тренировки, любими са му бягането на  дълги разстояния и туристическите преходи в планините. Когато идва време да кандидатства опитва на няколко места, включително  и журналистика. Приет е в и Лесотехническия университет и в Софийския университет, общи специалности, свързани с екология. Надделява обаче желанието да създава продукти и изделия с ръцете си и да вижда реално плодовете на своя труд. Така се записва в специалност "Зъботехника" в Медицинския колеж "Йорданка Филаретова"  в София.  Дипломира се през 2013 година. Съвсем малко се колебае къде да остане на работа. Уютът и спокойствието на малкия град, както и липсата на жилищен проблем, надделяват и той се връща във Видин.

Създава различни видеа на различни теми,  в тях показва неща, които е преживял и които го вълнуват по забавен и увлекателен начин. Едно такова видео, което е направил е: "Ти можеш всичко! - мотивация за успех" . Убеден е, че всеки може да постигне всичко, което пожелае, стига да знае какво иска. С една дума - човек може да разгърне пълния си потенциал.  Страхът ни пречи да излезем отвъд зоната на комфорт.  Затова - отървете се от стари навици, забравете за страховете си, промяната става от нас самите, а дисциплината и постоянството са нашите най-добри приятели - съветва Константин Петков

"Стъпка по стъпка виждаш как можеш всеки път повече. Става бавно, но със сигурност има прогрес."

Константин ПетковРАБОТАТА

"Харесвам камъните, харесвам скулптурата... Работата с ръце в момента е нещото, с което си изкарвам хляба. Аз исках определено да създавам нещо с ръцете си, в моята работа да има някакъв веществен продукт. Зъботехниката е една специалност, която е на границата между медицинските науки и занаятчийските, има краен продукт от свършената работа. Просто ми харесваше да създавам нещата с ръцете си и това беше идеалното нещо за мен... Опитах се да остана да работя в София, в лабораторията, в която бях на преддипломен стаж, но нямаше работа... Тук дойде решението да се върна да работя във Видин и да дам старт на моята кариера от нулата... Забавих темпото, за да вляза в ритъма на града. Работя вече седем години. За втора година съм председател на  Българската асоциация на зъботехниците Регионална колегия град Видин. Асоциацията е нова... На общото събрание ме предложиха и всички гласуваха за мен, може би защото съм най-младият и най-енергичният. Все повече деца имат нужда от лечение като ортодонтско лечение  и мисля, че професията има бъдеще, особено с навлизането на новите технологии, които ни позволяват да работим с нови материали."



Константин Петков
ВИДИН

"Видин ми се вижда като безопасно място и аз харесвам да го наричам "Резерват"... Харесвам темпото на живота във Видин и забелязвам връщане в града на мои познати... Виждам много бавна тенденция на връщане и това ми харесва"

ЕЛ КАМИНО ДЕ САНТЯГО ДЕ КОМПОСТЕЛА

"Най-интересното  и дълго пътуване е това, че извървях френския маршрут на Камино де Сантяго. Харесвам да пътувам от малък. Камино е този един месец подарък, който си направих, да прекарам абсолютно сам... просто за почивка от всичко. Разбрах за Камино от една книга на Шърли Маклейн... В мен се запали един малък огън, че искам да го направя, без причина... 2019 достигнах до момент на бърнаут и аз реших да си взема почивка от 40 дни... Не бях подготвен физически, а разстоянията, които се изминават всеки ден са между 20 и 30 км... Не знаех дали ще се справя, но си оставих достатъчно  време без да бързам... Заминах с 8 кг багаж. Може да се каже, че имах някакви очаквания, но Камино крие своите изненади и ти дава не нещата, които очакваш, а тези, от които имаш нужда. И аз това го осъзнах към средата на пътуването. На мои познати казвам, че Камино е дори да отидеш пеша от вкъщи до Баба Вида, защото мислите, които могат да те връхлетят тези 20 мин може да са същите, които са и в Испания, ако имаш отворено съзнание. Камино е в самото пътуване, а не в крайната цел.
Успях да се справя. След известно време тялото свиква... и всеки  следващ ден е по-лесен. "

ПРОМЯНАТА

"За този един месец имах доста време за самонаблюдение. Забелязах, че обичам да държа контрола и си поставих за задача да го пускам по-често,  да оставя нещата да се случат за мен по най-добрият начин без да се стремя към това. По Камино има едно поверие, че човек трябва да вземе едно камъче от вкъщи, да го носи през целия път и на едно много символично място Крус Де Феро - да го хвърли камъчето и по този начин символизира, че се отървава от нещо... Хвърляйки камъчето, аз реших, че ще се откажа от страховете си."

Константин Петков
ЙОГА

"Нямах изявен интерес към йога, реших да отида без специални очаквания, като мислех, че това е  само  физическа практика. Осъзнах, че йога е много широка философия и наука, която учи на много неща, освен правилна стойка и дишане... Това е дълъг процес, но когато го правим редовно, то ще става по-лесно... Да постигнем спокойствието на ума. Чрез физическото здраве се постига изчистено съзнание..."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Йогалатес - тренировка за тялото и духа

Йогалатес е тренировка, подходяща във всеки момент и за всяка възраст, а ползите са от физически, през емоционални до духовни. Това каза инструкторът Катя Кирчева и обясни, че йогалатес е синтез между йога и пилатес. "Това е обединение на Изтока и Запада от гледна точка на това, че всички знаем, че йога е творение от древността, физическа..

публикувано на 15.04.24 в 17:04

Актрисата Теа Абрашева: Добрият театър е симбиоза от всички жанрове

Актрисата Теа Абрашева е едно от най-новите попълнения в състава на Държавен куклен театър - Видин . Тя е родена в Плевен, след дипломирането си в НАТФИЗ играе в театрите в Кърджали, Пловдив и Плевен. Междувременно завършва магистратура по „Журналистика“ и е докторант по „Реторика в публичната комуникация“ в Софийския университет. Пише поезия, а..

публикувано на 15.04.24 в 15:49

Танцовата магия на "Суинг"- Видин: Отличия и вълнения от националното в Сандански

Един бронзов, осем сребърни и четири златни медала завоюваха децата от танцова школа "Swing" - Видин в третото издание на Националното състезание "Sundance Festival-Sandanski 2024". Освен купите и медалите, малките грации спечелиха и Гран При с парична награда .  Момичетата и единственият малък кавалер се включиха в състезанието..

публикувано на 15.04.24 в 15:35

Защо образованието е приоритет, но само на думи

Фразата "Образованието е приоритет" често се използва като предизборно клише . Нищо чудно и в следващите седмици до изборите 2 в 1 на 9 юни неведнъж да я чуваме от устата на политиците. Проблемът обаче е, че тези думи така и не се изпълват със съдържание . Според Лора Йорданова , експерт във Фондация "Заедно в час", едно от обяснението за..

публикувано на 15.04.24 в 14:50

Община Видин става част от Националната камара на минералните води в Република България

Членството на община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно 28 общински съветници на редовна сесия на местния парламент днес. Кметът Цветан Ценков обясни, че това е възможност за кандидатстване за финансиране пред националните институции . Той напомни, че през 2023 г. са издадени..

публикувано на 15.04.24 в 14:31

В „Музикална зона“ слушаме магнетичната Caro Emerald

 Днес ще насочим вниманието си към едно холандско бижу, познато със сценичното си име  Каро Емералд.  Не ни трябват много причини, за да я харесаме. Музиката стига. Със сигурност сте слушали супер приятното парче Back it up, което стана нейна запазена марка и трамплин към голяма сцена. От вокален педагог и певица, по-скоро запалена по..

публикувано на 15.04.24 в 09:00

"Неделник" от 14 април 2024 година

Една пролет преди десет години от ефира на Радио ВИДИН прозвуча сигнала на предаването „Неделник“. И така вече 10 години вървя ръка за ръка с вас, уважаеми слушател и приятели. Честит 10-ти рожден ден на предавенето "Неделник" и честит брой 500. Благодаря от сърце на всички мои гости /всички са ми скъпи/ в предането...

публикувано на 14.04.24 в 14:37