Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Раздадоха таблети и играчки на детските градини в Берковица

Снимка: Община Берковица

Образователни играчки за придобиване на знания и умения от подрастващите и таблети получиха детските градини "Пролетна дъга", "Звънче" и "Малина" в Берковица. Те ще са необходими за внедряване на съвременните технологии в образователния процес на децата от ранна възраст, съобщават от Общината.
Проектът, финансиран от Центърът за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства на Министерството на образованието, е на стойност 14 605 лева и е с продължителност 9 месеца - от октомври 2020 година до юни 2021 година. Дейностите включват учене чрез игра, съхраняване на обичаите, равен достъп до качествено образование, взаимодействие между традиции и съвременност, обучителни семинари за работа в мултикултурна среда. Предвижда се още предоставяне на дидактически игри, интерактивни играчки, занимателни пъзели, дървени магнитни дъски с фигури, букви и цифри.

Вижте още

Задържаха мигранти на границата при Оряхово

Група мигранти са задържани в товарен камион на ГКПП Оряхово - Бекет при незаконно преминаване на границата, съобщават от Апелативната прокуратура в София.  По първоначални данни задържаните са граждани на Сирия, сред които са и две непълнолетни лица. С едемте лица без необходими документи за преминаване на границата  са  открити   в товарен камион..

публикувано на 14.04.21 в 15:55

Кети Ценова остава начело на РЗИ Враца

Кети Ценова спечели конкурса за директор на Регионалната здравна инспекция във Враца. Тя изпълняваше ръководни функции от 2 години.  Доктор   Ценова получи най-висока оценка в надпреварата, обявена за длъжността от здравното министерство. Още двама опоненти се включиха в конкурса – предшественикът на д-р Ценова и един от най-успешните..

публикувано на 14.04.21 в 14:40

Дъждовното време ще продължи и днес на места в Монтанско

От 7 до 15 литра дъжд на квадратен метър е паднал в област Монтана през последното денонощие. Най-много е валяло в района на село Замфирово над 14 литра, по 12-12,5 са измерени в Монтана, Вършец и Говежда. Чипровци падналия валеж е под 10 литра на квадрат. Най-малко са валежите в равнинната част на област Монтана - по 7 литра на квадрат в Бъзовец и..

публикувано на 14.04.21 в 12:00

Най-новите си експонати показва музеят във Враца

Врачанският музей ще отличи дарители и ще покаже в нова временна изложба най-новите си експонати, попълнили фондовете му през 2020 година. Целта е всеки отдел на културната институция да представи постиженията в своята събирателска дейност, обясни директорът Георги Ганецовски: "Тази изложба се подрежда традиционно, ежегодно по това време,..

публикувано на 14.04.21 в 11:44

3000 наближават активните случаи на COVID-19 в област Враца

43 са новите случаи на COVID-19 в област Враца за изминалото денонощие, съобщават от Регионалната здравна инспекция. 16 от тях са хоспитализирани, а останалите се лекуват в домашни условия. За изминалите 24 часа са регистрирани и два смъртни случая,на мъже на 66 и 73 години з аразени с ковид и лекувани в болници.   5 973 жители на..

публикувано на 14.04.21 в 11:40

500 крушки обливат в светлина видинската Витошка

Светлините на близо 500 крушки осветяват най-късата видинска улица - "Витоша", която е едва 50-ина метра. Видинската Витошка, както я наричат местните, свързва пространството пред Съдебната палата с улица "Цар Симеон Велики" и е част от централната пешеходна зона. През деня новата светлинна инсталация, пресъздаваща ефекта на звездното небе, не..

публикувано на 14.04.21 в 11:15

Инцидент на пътя край Бели извор завърши без жертви

Младежи оцеляха в каскада на пътя между Враца и Монтана. Инцидентът е станал тази сутрин на път Е-79 в района на Железния мост край село Бели извор. Според непотвърдена от полицията информация, по време на движение се е скъсал задният мост на автомобила. Неуправляемата кола, в която е имало петима младежи от криводолското село Главаци, се..

публикувано на 14.04.21 в 11:10