Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловният сезон в Ново село върви с дезинфекция

Снимка: БГНЕС

Пандемията от COVID-19  постави своите изисквания и пред хората, които в почивните дни тръгват с ловните пушки из полето. Преди да започне ловният излет със специална пръскачка се пръскат с дезинфектант колите, ботушите и дрехите. Процедурата се повтаря и в края на излета, когато ловците се прибират вкъщи. Ловната дружинка в Ново село наброява повече от 60 човека, но най-активни са около 20 от тях. Потомствени ловци, от малки закърмени със страстта към лова. В началото излизали с възрастните само да чуят лаят на кучето, открило дивеча, после да гледат как старият ловец проследява с пушката си излетялата птица, докато накрая им разрешат да носят на пояс убития дивеч.

Всяка година земеделските производители оставят неприбрана царевица на полето, за да има къде да се крият фазаните или да преспиват дивите свине. Гледат да е близо до блатиста местност, защото познават добре навиците на животните. И успяват да отстрелят и глигани, и фазани, и вредните чакали. Ловците спазват всички изисквания на ветеринарите за годността на убития дивеч. Изкопана е и септична яма за загробване на убити или намерени мъртви болни диви животни.

Пандемията от COVID-19  постави своите изисквания и пред хората, които в почивните дни тръгват с ловните пушки из полето. Преди да започне ловният излет със специална пръскачка се пръскат с дезинфектант колите, ботушите и дрехите. Процедурата се повтаря и в края на излета, когато ловците се прибират вкъщи.

Наскоро в Ново село бе открит и ловът на диви патици. В последните два дни се чувства полъхът на студения северен вятър "Кошава", който през лятото носи дъждове, а през зимата е предвестник на снега. С него в Ново село идва и пернатият дивеч. В последната година на дунавския бряг се появиха върбови храсталаци, които служат за убежище на дивите патици. Птиците обичат също и блоковете с ожънато зърно, където търсят храна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Съборът на

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега, но очакваме да..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10