Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ловният сезон в Ново село върви с дезинфекция

Снимка: БГНЕС

Пандемията от COVID-19  постави своите изисквания и пред хората, които в почивните дни тръгват с ловните пушки из полето. Преди да започне ловният излет със специална пръскачка се пръскат с дезинфектант колите, ботушите и дрехите. Процедурата се повтаря и в края на излета, когато ловците се прибират вкъщи. Ловната дружинка в Ново село наброява повече от 60 човека, но най-активни са около 20 от тях. Потомствени ловци, от малки закърмени със страстта към лова. В началото излизали с възрастните само да чуят лаят на кучето, открило дивеча, после да гледат как старият ловец проследява с пушката си излетялата птица, докато накрая им разрешат да носят на пояс убития дивеч.

Всяка година земеделските производители оставят неприбрана царевица на полето, за да има къде да се крият фазаните или да преспиват дивите свине. Гледат да е близо до блатиста местност, защото познават добре навиците на животните. И успяват да отстрелят и глигани, и фазани, и вредните чакали. Ловците спазват всички изисквания на ветеринарите за годността на убития дивеч. Изкопана е и септична яма за загробване на убити или намерени мъртви болни диви животни.

Пандемията от COVID-19  постави своите изисквания и пред хората, които в почивните дни тръгват с ловните пушки из полето. Преди да започне ловният излет със специална пръскачка се пръскат с дезинфектант колите, ботушите и дрехите. Процедурата се повтаря и в края на излета, когато ловците се прибират вкъщи.

Наскоро в Ново село бе открит и ловът на диви патици. В последните два дни се чувства полъхът на студения северен вятър "Кошава", който през лятото носи дъждове, а през зимата е предвестник на снега. С него в Ново село идва и пернатият дивеч. В последната година на дунавския бряг се появиха върбови храсталаци, които служат за убежище на дивите патици. Птиците обичат също и блоковете с ожънато зърно, където търсят храна.

Вижте още

Ще се възползваме ли от намаленията на "Черен петък"?

Днес е "Черен петък", макар че в някои магазини намаленията започнаха още от началото на месеца . Някои хора вече са се възползвали от отстъпките и са си купили по нещичко. Други не смятат да се възползват, а има и такива, които даже не знаят, каква е идеята на "Черен петък". Движение по магазините има, дали заради намаленията или заради факта, че..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Все по-търсена е компютърната техника

Компютърната техника става все по-търсена по време на пандемията. Преносимите компютри, както и периферните устройства са ключов компонент в онлайн обучението на учениците, също и в дистанционната работа, която е все по-актуална в много сфери. Именно това е и причината за по-голямото търсене на тази техника, а с това идват и по-високите цени..

публикувано на 26.11.20 в 15:07

Новите мерки срещу разпространението на COVID-19 - за или против?

Нови по-строги мерки, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, влизат в сила от вечерта на 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Училища, детски градини и яслите затварят врати. Това важи и за търговските центрове, фитнес-центровете, игрални зали, казина, както и заведения за хранене(ще се предлага услугата доставка на храна..

публикувано на 26.11.20 в 14:10

В "Музикална зона" на 26 ноември 2020 слушаме Анита О’Дей

Бунтарката Анита О’Дей не се вписва в традиционния образ на певица и отказва да е обект на каквито и да било женски стереотипи. Заради операция гласът и се променя и нейното пеене е без каквото и да било вибрато, като среща трудност и при дългите фрази. Поради тази причина изработва собствен перкусионен стил, основан на кратки нотни трайности и..

публикувано на 26.11.20 в 09:00

Проф. Веселин Борисов: Чирков стана истински лекар и голям хирург в Белоградчик

Проф. д-р Александър Чирков- един от големите таланти в медицината, ни напусна внезапно на 24 ноември. Роден е на 27 януари 1938 г. в гр. Лом. Личното му име по рождение е Фарук. В рода му медицината е на особена почит - чичо му по бащина линия е завършил медицина в Хайделберг, а пра-прабабата му Василиса Чиркова, която е от гръцки произход, е била..

публикувано на 25.11.20 в 15:45
Виктория с рисунката, която спечели първа награда

Първа награда от национален конкурс за Вики от Видин

Виктория Пекова от школата по изобразително изкуство "Палитра" към видинското читалище "Цвят 1870" спечели първо място в национален конкурс за рисунка . Конкурсът "България в сърцата и мечтите ни" е организиран от Община Шумен и читалище "Боян Пенев-1949". Конкурсът е имал за цел да провокира детското творчество. "Ученичка съм в ОУ..

публикувано на 25.11.20 в 13:38

Българщина и красота по време на пандемия

Само за 9 месеца 86-годишната Величка Каменова от чипровското село Горна Ковачица успя да ушие огромно по своите размери пано, изобразяващо картата на България в шевици . На етнографската карта са избродирани 144 шевици от различните краища на България.  Започва паното на 3 март, малко преди да бъде обявено извънредно положение, а главен..

публикувано на 25.11.20 в 09:00