Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Литийни шествия за изцеление в Монтана и Берковица

Снимка: Община Монтана

Литийно шествие през центъра на Монтана поведоха Видинският митрополит Даниил и духовници от  енорията. Владиката поръси със светена вода входните врати на областната и общинска администрации  и призова Божията помощ за изцеление на страдащите и избавяне от болестта COVID 19. Преди шествието митрополит Даниил  оглави Божествената света литургия в храм "Св. Св. Кирил и Методий" и отслужи водосвет пред него. Духовенството и богомолците, включили се в ритуала, тръгнаха от църквата, преминаха  по бул. "3-ти Март", площад "Жеравица", пешеходна зона до Драматичен театър, бул. "Александър Стамболийски", ул. "Цар Борис III" и ул. "Веренишка" и отново се върнаха в храм "Св. Св. Кирил и Методий".


Лития ще има днес и в Берковица. Тя ще се проведе от 16:00 часа, след водосвет пред църквата "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". Шествието ще тръгне от храма, ще премине през централната зона на града и ще завърши в храм "Рождество Богородично", където от 17:00 часа, ще бъде отслужена Празнична Вечерня в навечерието на големия християнски празник "Въведение Богородично".


Видинска митрополия  ще проведе литийни шествия в средищните градове на Кулска, Белоградчишка и Ломска духовни околии, датите на които  ще бъдат предварително оповестени. Митрополията призовава на страницата си във Фейсбук православните християни в епархията да вземат участие в молебените.


"Нека  в дните на пост усърдно се помолим Бог да прояви Своята велика милост към всички страдащи, към лекуващите, управляващите и всички, които се трудят при сегашната усложнена от епидемията обстановка и ни даде благополучно избавление от болестта за наша телесна и духовна полза и спасение”, пише в обръщението към вярващите.

Вижте още

Станция за самообслужване работи във видинската библиотека

Станция за самообслужване и електронна врата за защита на библиотечния фонд са монтирани в отдел "Заемна за възрастни" на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. С помощта на новите технологии нито една книга, която не е регистрирана за заемане, няма да може да може да бъде изнесена, обясни директорът Десислава Иванова:..

публикувано на 16.01.21 в 17:13

Изплащат над 19,5 милиона лева за пенсии в Монтанско

43 012 са пенсионерите в област Монтана. За месец януари ще бъдат изплатени пенсии в размер на 19 602 798 лв. Около 15 000 пенсионери ще получават минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст в  размер на 300 лева, уточниха от Териториалното поделение на Националния осигурител институт /НОИ/ в Монтана. Изплащането на пенсиите..

публикувано на 16.01.21 в 16:35

Прослушване за нови вокални формации организира читалището в Лом

Прослушване за сформиране на вокални формации за деца и възрастни организира Народно читалище "Постоянство 1856" в Лом. Покана е отправена към всеки, който обича да пее и иска да се изявява на сцена. Ръководител на групите ще бъде преподавателят по пиано и солфеж в музикалната школа към читалището Росица Кръстева: "С децата, които ще..

обновено на 16.01.21 в 15:05

Жълт код за ниски температури е обявен и за утре

Националният институт по хидрология и метеорология издаде жълт предупредителен код за ниски минимални температури и отрицателни дневни температури и за утре.  Температурите утре ще се понижават още, като минималните ще са между минус 12 и минус 7 градуса.  Дневните температури почти в цялата страна ще останат отрицателни -  между минус 5 и 0..

публикувано на 16.01.21 в 13:50

Специалистите по растителна защита отбелязват професионалния си празник

Днес отбелязваме деня на растителнозащитника. Обявен е с решение на Министерски съвет от 30 септември 2005 година, във връзка с Годишнина от приемането с Указ на княз Фердинанд на "Закон за мерките против филоксерата по лозята". С този акт официално е поставено началото на регламентираната борба с вредителите по растенията и на растителнозащитната..

публикувано на 16.01.21 в 13:00
МБАЛ

21 са новите случаи на COVID-19 във Врачанско

21 са новите заразени, които са установени на 15 януари в област Враца. 9 от тях са били настанени в лечебни заведения. Най-много от новите инфектирани – 4, са от Враца, по трима са дали положителни проби от белослатинското село Малорад и Криводол, трима са и новите пациенти от община Бяла Слатина, като един е от село Търнава. От село Ракево има..

публикувано на 16.01.21 в 12:39

Списъци с желаещи да се ваксинират изготвят джипитата във Видин

Личните лекари изготвят списъци на пациентите си, заявили желание да се ваксинират срещу COVID-19. Всеки, който желае да се имунизира, е необходимо да посети своя личен лекар, обясни директорът на Регионална здравна инспекция Видин д-р Венцислав Владински. "Те събират, правят списъци на желаещите, за личните им пациенти става въпрос. Но..

публикувано на 16.01.21 в 11:31