Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Една история на надеждата

Седемгодишният Станислав е от децата, които имат нужда от помощ, за да общуват с думи

4
Снимка: Виолета Георгиева

В  “Заедно” разказваме една история на надеждата. Така я нарича ресурсният учител Виолета Георгиева. Тя е за 7-годишния Станислав. Посещава предучилищна група в 12-та детска градина "Звънче" в град Лом. Свири на пиано и обича да танцува. Общува с децата, но се изразява по свой особен начин, разказва майката Ася Младенова. Причината е разстройство от аутистичния спектър. 

"Комуникацията с другите деца може да се каже, че е доста успешна. Те някак си успяват да намерят общ език. Няма проблем с поведението, освен с изразяването. Изразява се по свой си начин. Говори бързо, несвързано. Сменя думичките в изречението" -обяснява майката Ася.

Нуждае се от помощ, за да се научи да общува с думите. За  преодоляването различията в развитието между него и връстниците му помагат ресурсен учител, логопед и психолог. Благодарение на тях, както и грижите на семейството, има промяна. Открива богатството на езика, разказва ресурсният учител Виолета Георгиева от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Монтана, партньор на УНИЦЕФ:

"Със Стани се запознахме в детската градина,  където съм ресурсен учител. Видимо детето имаше проблем. Със съгласието и желанието на родителите извършихме оценка на образователните потребности. Стана ясно, че детето се нуждае от допълнителна подкрепа, от интензивна и комплексна подкрепа от специалисти, които със своите компетентности да подобряват неговото развитие, да помагат за социализацията на детето и най-вече да се развива речта на детето, защото такава почти нямаше, когато видях Станислав....Радвам се, че мога да споделя историята на Станислав, защото това е една история на Надеждата, на сбъднатите мечти. В момента Стани говори с нас. Общува. Все по-често говори с нас, и то на български, защото след невербалния период имаше един и на английски език и той предпочиташе да назовава предметите на английски език. Сега вече си говорим на български. Той сам инициира диалог и всички сме безкрайно щастливи, наред с родителите на Стани. Той тепърва открива богатството на това да се изразява вербално и се чувства много по-спокоен, откакто може да го прави."

Заниманията със Станислав започват в ресурсния кабинет, а сега са заедно с децата в групата. За да има напредък е важно да не прекъсват. Промяната у Станислав е видима за родителите:

"Вече има доста думички в речника. Употребява ги правилно."

За разлика от Станислав, 10 000 деца със специални образователни потребности у нас остават извън образователната система. По данни на Министерството на образованието и науката за миналата година, децата  със специални образователни потребности в детските градини и училищата са 25 000. От тях 15 000 са със затруднения във вербалното общуване. Важни за напредъка от заниманията с децата са помощните средства в  работата на специалните педагози. Така и Станислав благодарение на картинките  успява да стигне и до думите, разказва ресурсният учител Виолета Георгиева:

"В началото работехме с картинкови стимули, за да можем да провокираме реч. В последствие въведохме специални адаптирани работни листа. Адаптира се учебното съдържание по даденото направление. За съжаление не разполагаме с високотехнологични средства. Дори бих казала, че много от специалистите се нуждаят от обучение, от подкрепа относно работата с различните комуникатори, които могат да бъдат средство за комуникация като алтернативен начин да се изразяват невербалните деца. Това за съжаление не е добре застъпено в системата, тъй като тепърва навлизат тези технологии у нас."

При работата с деца със специални образователни потребности е много важна подкрепата на родителите, казва ресурсният учител. От значение е навреме да бъде потърсена помощ от специалистите.

Репортажът е в подкрепа на кампанията на УНИЦЕФ в България в помощ на невербалните деца. Тя е за осигуряване на възможност на всяко дете да общува, използвайки помощни технологии за допълваща и алтернативна комуникация. 
Чуйте звуковия файл!

Галерия

Вижте още

Ще се възползваме ли от намаленията на "Черен петък"?

Днес е "Черен петък", макар че в някои магазини намаленията започнаха още от началото на месеца . Някои хора вече са се възползвали от отстъпките и са си купили по нещичко. Други не смятат да се възползват, а има и такива, които даже не знаят, каква е идеята на "Черен петък". Движение по магазините има, дали заради намаленията или заради факта, че..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Все по-търсена е компютърната техника

Компютърната техника става все по-търсена по време на пандемията. Преносимите компютри, както и периферните устройства са ключов компонент в онлайн обучението на учениците, също и в дистанционната работа, която е все по-актуална в много сфери. Именно това е и причината за по-голямото търсене на тази техника, а с това идват и по-високите цени..

публикувано на 26.11.20 в 15:07

Новите мерки срещу разпространението на COVID-19 - за или против?

Нови по-строги мерки, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, влизат в сила от вечерта на 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Училища, детски градини и яслите затварят врати. Това важи и за търговските центрове, фитнес-центровете, игрални зали, казина, както и заведения за хранене(ще се предлага услугата доставка на храна..

публикувано на 26.11.20 в 14:10

В "Музикална зона" на 26 ноември 2020 слушаме Анита О’Дей

Бунтарката Анита О’Дей не се вписва в традиционния образ на певица и отказва да е обект на каквито и да било женски стереотипи. Заради операция гласът и се променя и нейното пеене е без каквото и да било вибрато, като среща трудност и при дългите фрази. Поради тази причина изработва собствен перкусионен стил, основан на кратки нотни трайности и..

публикувано на 26.11.20 в 09:00

Проф. Веселин Борисов: Чирков стана истински лекар и голям хирург в Белоградчик

Проф. д-р Александър Чирков- един от големите таланти в медицината, ни напусна внезапно на 24 ноември. Роден е на 27 януари 1938 г. в гр. Лом. Личното му име по рождение е Фарук. В рода му медицината е на особена почит - чичо му по бащина линия е завършил медицина в Хайделберг, а пра-прабабата му Василиса Чиркова, която е от гръцки произход, е била..

публикувано на 25.11.20 в 15:45
Виктория с рисунката, която спечели първа награда

Първа награда от национален конкурс за Вики от Видин

Виктория Пекова от школата по изобразително изкуство "Палитра" към видинското читалище "Цвят 1870" спечели първо място в национален конкурс за рисунка . Конкурсът "България в сърцата и мечтите ни" е организиран от Община Шумен и читалище "Боян Пенев-1949". Конкурсът е имал за цел да провокира детското творчество. "Ученичка съм в ОУ..

публикувано на 25.11.20 в 13:38

Българщина и красота по време на пандемия

Само за 9 месеца 86-годишната Величка Каменова от чипровското село Горна Ковачица успя да ушие огромно по своите размери пано, изобразяващо картата на България в шевици . На етнографската карта са избродирани 144 шевици от различните краища на България.  Започва паното на 3 март, малко преди да бъде обявено извънредно положение, а главен..

публикувано на 25.11.20 в 09:00