Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да заведем дело в Страсбург?

Михаил Екимджиев
Снимка: БГНЕС



В Националната пациентска организация са постъпили редица сигнали за нарушени права на пациенти.

Как да си търсим правата пред съда и как да заведем дело в Страсбург, ако са нарушени правата ни? 

"На първо място трябва да има заведен иск в България. Ако български съд се произнесе, че не уважава заведеното дело, то тогава може да бъде препратено в Страсбург. Обаждат ни се пациенти, че нямат достъп до здравеопазване, но ние не се занимаваме с правната страна на проблема. Опитваме се да помогнем на пациентите да бъдат хоспитализирани, но възможностите ни имат ограничения все пак. Ние сме държава, в която ако нямаш познат лекар, няма как да се случват нещата", каза Наталия Маева, член на УС на Националната пациентска организация.

Адвокат Михаил Екимджиев е председател на "Асоциация за европейска интеграция и права на човека". Той има десетки спечелени дела срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Много от тях представляват прецеденти, довели до промени в българското законодателство. 

Какъв е неговият съвет към пациентите:

"Ако Прокуратурата установи, че проблемът е извън болницата - в непредприети организационни мерки на ниво държава, след това може да се подаде жалба в съда в Страсбург. Това е най-лесният начин да се стигне до този съд. Ако проблемът е в болницата, тя трябва да бъде съдена. Ако този процес не е справедлив, тогава можем да се насочим към Страсбург".

Като български граждани имаме конституционно право да се ползваме от медицинско обслужване, което може да е и безплатно при определени от закона случаи. То не би следвало да ни бъде отказано заради  възраст, пол, произход и други отличителни  характеристики: език; национална, расова или политическа принадлежност; образование; религиозни убеждения; културно равнище; сексуална ориентация; лично, обществено или материално положение; увреждане или заболяване.

Държавата гарантира равнопоставеност при ползване на здравните услуги и осигуряване на достъпна и качествена здравна помощ. Така е по закон.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Награди и кутия за дарения от Благотворителен футболен турнир

Благотворителен турнир за семействата на загинали служители на МВР организират във Видин

Турнир по футбол на малки врати с кауза ще се проведе на 6-и и 7 юли в град Видин. Организатор на турнира е Благомир Кънчев, председател на Спортен клуб "Видапол" при Областната дирекция на МВР, в който към момента членуват над 150 служители. Преди 4 години решихме да направим една благотворителна кауза, във връзка с колегата Пламен Вълков,..

публикувано на 04.07.24 в 15:05

Кога ще възстановят двупосочното движение по булеварда около Здравната каса във Видин

Затвореното пътно платно на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването във Видин. Строителните дейности в района, свързани с реконструкцията на канализационния колектор на града, започнаха още миналата година . Заради тях движението в този участък, който се явява основен вход и изход на..

публикувано на 04.07.24 в 15:00

Белоградчик иска песента "Нашият град" за свой химн

Легендарната група "Тангра" ще изнесе самостоятелен концерт в Белоградчик на 5 юли в летния кинотеатър "Гъбите". Още през далечната 1981 година музикантите пристигат в града на скалите, за да запишат видеоклип към песента си "Нашият град ". Парчето се превръща в абсолютен хит за всички времена и своеобразна емблема на Белоградчик. 43 години..

публикувано на 04.07.24 в 15:00
Исторически музей - Белоградчик

Конкурс за въстанието в Северозапада предизвика сериозен интерес

Първият Национален конкурс "Храбростта на героите от лето 1850 в Северозападните български земи", организиран от Исторически музей - Белоградчик, привлече участници от цялата страна. Близо 30 творби са разгледани и оценени от журито общо за всичките категории и възрастови групи. Интересът към конкурса е важен за популяризиране на Белоградчишкото..

публикувано на 04.07.24 в 14:00

В "Музикална зона" на 04 юли 2024 слушаме "Пойнтър систърс"

Блус, суинг, госпъл, диксиленд, мюзикъл, кънтри, поп и денс – всичко това някак си намира място в музиката на "Пойнтър систърс" през годините, пречупено през специфичния им почерк и стил. Стартирали през 1969 г., от квартет се превръщат в трио и така бележат своя връх в средата на 80-те години. Имат 14 Топ 20 сингъла на Billboard Hot 100 и девет..

публикувано на 04.07.24 в 09:00

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59