Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да заведем дело в Страсбург?

Михаил Екимджиев
Снимка: БГНЕС



В Националната пациентска организация са постъпили редица сигнали за нарушени права на пациенти.

Как да си търсим правата пред съда и как да заведем дело в Страсбург, ако са нарушени правата ни? 

"На първо място трябва да има заведен иск в България. Ако български съд се произнесе, че не уважава заведеното дело, то тогава може да бъде препратено в Страсбург. Обаждат ни се пациенти, че нямат достъп до здравеопазване, но ние не се занимаваме с правната страна на проблема. Опитваме се да помогнем на пациентите да бъдат хоспитализирани, но възможностите ни имат ограничения все пак. Ние сме държава, в която ако нямаш познат лекар, няма как да се случват нещата", каза Наталия Маева, член на УС на Националната пациентска организация.

Адвокат Михаил Екимджиев е председател на "Асоциация за европейска интеграция и права на човека". Той има десетки спечелени дела срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Много от тях представляват прецеденти, довели до промени в българското законодателство. 

Какъв е неговият съвет към пациентите:

"Ако Прокуратурата установи, че проблемът е извън болницата - в непредприети организационни мерки на ниво държава, след това може да се подаде жалба в съда в Страсбург. Това е най-лесният начин да се стигне до този съд. Ако проблемът е в болницата, тя трябва да бъде съдена. Ако този процес не е справедлив, тогава можем да се насочим към Страсбург".

Като български граждани имаме конституционно право да се ползваме от медицинско обслужване, което може да е и безплатно при определени от закона случаи. То не би следвало да ни бъде отказано заради  възраст, пол, произход и други отличителни  характеристики: език; национална, расова или политическа принадлежност; образование; религиозни убеждения; културно равнище; сексуална ориентация; лично, обществено или материално положение; увреждане или заболяване.

Държавата гарантира равнопоставеност при ползване на здравните услуги и осигуряване на достъпна и качествена здравна помощ. Така е по закон.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00