Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как реагира обществото на новите мерки на здравните власти?

Снимка: Радио Видин

Заради бързото разрастване на пандемията от коронавирус здравният министър Костадин Ангелов заяви, че от 27 ноември трябва да бъдат преустановени всички присъствени учебни занятия, да се затворят молове, дискотеки, барове, ресторанти и кафенета. А извънредната обстановка да се удължи с 4 месеца- до края на март. Предлага се още да се спрат всички спортни и културни мероприятия и екскурзии, да се затворят и нехранителните магазини. Новите мерки ще бъдат гласувани на предстоящото заседание на Министерския съвет днес. На извънреден брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб представиха тревожни данни за разпространението на коронавируса у нас, според които България е на 11 място по заболеваемост от коронавирус в Европа. Здравните власти от месец алармират, че спешно трябва да се намали натискът върху здравната система. Потърсихме за коментар д-р Вилхелм Елисеев, началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ "Света Петка" Видин:

"Аз имах възможността вече на една от последните пресконференции на Областния оперативен щаб да изряза своето становище. Аз съм един от хората, които апелират за така наречените твърди мерки за справяне с пандемията. За мен бяха очаквани тези мерки и не съм изненадан ... Предприемането на тези мерки ще ограничи според мен най- напред разпространението на заболяването, като ще бъде намален и броя на заболелите и съответно болните в болниците. Таке, че ефектът ще бъде и върху разпространението на болестта и върху натовареността на болничните заведения."- подчерта д-р Вилхелм Елисеев.

Представителите на ресторантьорския бранш изказаха остра позиция срещу готвените мерки. След спазването на вечерен час за работа на заведенията това допълнително разгорещи страстите. От Асоциацията на заведенията отправиха апел към Министерски съвет да не бъде гласувано предложението на здравните власти за въвеждане на строгите мерки от петък, без да бъдат уточнени икономическите им параметри. Разговаряхме с Ричард Алибегов, съпредседател на Българската асоциация на заведенията:

"Апелираме към Министерски съвет като цяло, все пак да не гласуват тези предложения по този начин или ако ги гласува, като всяка европейска страна да ги гласува заедно с икономически мерки. Не говорим само за ресторантския бранш, говорим за близо 1 млн. души, които ще останат без работа. Говорим и родителите, които трябва да си останат по къщите, да си гледат и децата, които са до 12 години- знаете, че те трябва да са с придружител. Не мога да си представя, че държавата ще остави 1 млн. души месеци, защото ние знаем, че затворят ли ни, отиваме на месец март, без приходи било то физическо лице или бизнес."- каза Ричард Алибегов.

Потърсихме за коментар и представител на бранша от Северозападна България- разговаряхме с Радослав Младенов, собственик на хотелски комплекс и ресторант в Белоградчик:

"Това се очакваше, но може би закъсняха. Трябваше да ни затворят още на 1-ви ноември и на 15 декември да ни пуснат. Сега вече е късно и ще е голям бич по бизнеса, ако го направят."- коментира ситуацията Радослав Младенов.

Ще оцелее ли туризмът след втори за годината локдаун? Този въпрос задават мениджърите на 132 фирми, които са членове на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение "Бъдеще за туризма". От там настояват за пет икономически решения, които биха подобрили ликвидността и заетостта в бранша.

Преди дни бе въведено задължителното носене на маски и в час за учениците. Готови ли са, обаче днес ученици и учители за онлайн обучение и закъсня ли въвеждането на тази строга мярка за спиране на пандемията- това попитахме Евлогия Манджукова, директор на ПГ по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин: 

"Специално учениците от горен курс просто продължават, тъй като те вече са в обучение от разстояние в електронна среда ... В образователната система, освен присъствена форма, има още пет други форми, които са точно толкова законови, колкото е и присъствената форма. Защо се прави такава драма от това? Какво толкова страшно ще се случи, ако месец- два в името на това държавата да оцелее, медицината да ни оцелее, хората, които са на първа линия да оцелеят приемем мерките. Всеки, който е на работното си място носи своя риск."- подчерта Евлогия Манджукова.

Хората на изкуството сякаш отново остават притиснати до стената. Всеки ден в социалните мрежи можем да видим безброй клипчета на свирещи китаристи, пеещи млади хора и дори онлайн театър. Как ще се отразят предлаганите строги мерки на хората на изкуството- това попитахме Дейвид Славчев, директор на видинския драматичен театър. 

"Ние планирахме доста неща. В момента репетираме една пиеса и идеята беше до средата на месец декември тя да излезе като премиера. Наистина прекрасна пиеса, казва се "Пеперудите са свободни" на Леополд Герш и много ни се щеше да се случи, но вероятно в тази ситуация няма да се случи. Надали има някой, който да е щастлив от това."- каза Дейвид Славчев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Ще стане ли община Видин по- добро място за живеене с новата програма за благоустрояване

Община Видин разработи програма за благоустрояване "Нашият Видин- по-красив от всякога". Тя има за цел да направи средата на живот по-привлекателна, по- социална, по- безопасна, като даде шанс, на конкурентен принцип, на по- активните и по- задружните собственици в многофамилни жилищни сгради, както и на жителите на всички населени места да..

публикувано на 20.01.21 в 12:09

Газифициран Видин - мисията възможна

Природният газ е един от най-евтините енергоизточници за дома и най-популярният избор за отопление, готвене и топла вода в Европа. Уредите на природен газ са икономични. Коефициентът на полезно действие на газовото оборудване е почти 100%. Използването на природен газ за битови нужди може да намали разходите с над 50% в сравнение с електрическата..

публикувано на 19.01.21 в 13:45

Как пандемията промени културните събития

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил- на 19 и 20 януари и тяхното честване е с типичен обичай за Кула- "Къпачи" . Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Въпреки че тази година е белязана с опасността от..

публикувано на 18.01.21 в 14:34
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16..

публикувано на 13.01.21 в 12:15

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент..

публикувано на 12.01.21 в 14:27

Самостоятелното жилище ще задържи ли младите хора във Видин

Близо 50 на сто от младите хора у нас живеят с родителите си, сочат последните данни на Евростат за жилищата у нас. 41% от българите живеят в пренаселени жилища, а 11,5% - в твърде големи. Как се справят двете поколения на едно място и кога младите решават, че трябва да си потърсят собствено жилище?  "Нашите деца, ако ние не им кажем,..

публикувано на 11.01.21 в 14:01