Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как реагира обществото на новите мерки на здравните власти?

Снимка: Радио Видин

Заради бързото разрастване на пандемията от коронавирус здравният министър Костадин Ангелов заяви, че от 27 ноември трябва да бъдат преустановени всички присъствени учебни занятия, да се затворят молове, дискотеки, барове, ресторанти и кафенета. А извънредната обстановка да се удължи с 4 месеца- до края на март. Предлага се още да се спрат всички спортни и културни мероприятия и екскурзии, да се затворят и нехранителните магазини. Новите мерки ще бъдат гласувани на предстоящото заседание на Министерския съвет днес. На извънреден брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб представиха тревожни данни за разпространението на коронавируса у нас, според които България е на 11 място по заболеваемост от коронавирус в Европа. Здравните власти от месец алармират, че спешно трябва да се намали натискът върху здравната система. Потърсихме за коментар д-р Вилхелм Елисеев, началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ "Света Петка" Видин:

"Аз имах възможността вече на една от последните пресконференции на Областния оперативен щаб да изряза своето становище. Аз съм един от хората, които апелират за така наречените твърди мерки за справяне с пандемията. За мен бяха очаквани тези мерки и не съм изненадан ... Предприемането на тези мерки ще ограничи според мен най- напред разпространението на заболяването, като ще бъде намален и броя на заболелите и съответно болните в болниците. Таке, че ефектът ще бъде и върху разпространението на болестта и върху натовареността на болничните заведения."- подчерта д-р Вилхелм Елисеев.

Представителите на ресторантьорския бранш изказаха остра позиция срещу готвените мерки. След спазването на вечерен час за работа на заведенията това допълнително разгорещи страстите. От Асоциацията на заведенията отправиха апел към Министерски съвет да не бъде гласувано предложението на здравните власти за въвеждане на строгите мерки от петък, без да бъдат уточнени икономическите им параметри. Разговаряхме с Ричард Алибегов, съпредседател на Българската асоциация на заведенията:

"Апелираме към Министерски съвет като цяло, все пак да не гласуват тези предложения по този начин или ако ги гласува, като всяка европейска страна да ги гласува заедно с икономически мерки. Не говорим само за ресторантския бранш, говорим за близо 1 млн. души, които ще останат без работа. Говорим и родителите, които трябва да си останат по къщите, да си гледат и децата, които са до 12 години- знаете, че те трябва да са с придружител. Не мога да си представя, че държавата ще остави 1 млн. души месеци, защото ние знаем, че затворят ли ни, отиваме на месец март, без приходи било то физическо лице или бизнес."- каза Ричард Алибегов.

Потърсихме за коментар и представител на бранша от Северозападна България- разговаряхме с Радослав Младенов, собственик на хотелски комплекс и ресторант в Белоградчик:

"Това се очакваше, но може би закъсняха. Трябваше да ни затворят още на 1-ви ноември и на 15 декември да ни пуснат. Сега вече е късно и ще е голям бич по бизнеса, ако го направят."- коментира ситуацията Радослав Младенов.

Ще оцелее ли туризмът след втори за годината локдаун? Този въпрос задават мениджърите на 132 фирми, които са членове на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение "Бъдеще за туризма". От там настояват за пет икономически решения, които биха подобрили ликвидността и заетостта в бранша.

Преди дни бе въведено задължителното носене на маски и в час за учениците. Готови ли са, обаче днес ученици и учители за онлайн обучение и закъсня ли въвеждането на тази строга мярка за спиране на пандемията- това попитахме Евлогия Манджукова, директор на ПГ по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин: 

"Специално учениците от горен курс просто продължават, тъй като те вече са в обучение от разстояние в електронна среда ... В образователната система, освен присъствена форма, има още пет други форми, които са точно толкова законови, колкото е и присъствената форма. Защо се прави такава драма от това? Какво толкова страшно ще се случи, ако месец- два в името на това държавата да оцелее, медицината да ни оцелее, хората, които са на първа линия да оцелеят приемем мерките. Всеки, който е на работното си място носи своя риск."- подчерта Евлогия Манджукова.

Хората на изкуството сякаш отново остават притиснати до стената. Всеки ден в социалните мрежи можем да видим безброй клипчета на свирещи китаристи, пеещи млади хора и дори онлайн театър. Как ще се отразят предлаганите строги мерки на хората на изкуството- това попитахме Дейвид Славчев, директор на видинския драматичен театър. 

"Ние планирахме доста неща. В момента репетираме една пиеса и идеята беше до средата на месец декември тя да излезе като премиера. Наистина прекрасна пиеса, казва се "Пеперудите са свободни" на Леополд Герш и много ни се щеше да се случи, но вероятно в тази ситуация няма да се случи. Надали има някой, който да е щастлив от това."- каза Дейвид Славчев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40