Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Веселин Борисов: Чирков стана истински лекар и голям хирург в Белоградчик

Спомен за проф. д-р Чирков

Снимка: БТА-архив / Руслан Донев

Проф. д-р Александър Чирков- един от големите таланти в медицината, ни напусна внезапно на 24 ноември.

Роден е на 27 януари 1938 г. в гр. Лом. Личното му име по рождение е Фарук. В рода му медицината е на особена почит - чичо му по бащина линия е завършил медицина в Хайделберг, а пра-прабабата му Василиса Чиркова, която е от гръцки произход, е била професор по медицина и лекар на семейството на Лев Николаевич Толстой, в Русия.

Проф. Александър Чирков завършва средното си образование в Ломската гимназия през 1955 г. и медицина във Висшия медицински институт - София през 1962 г.

Малко хора си спомнят обаче, че веднага след това, до 1966 година той е кооординатор и хирург в Белоградчишката болница. За тези първи години там, си спомня колегата му, проф. Веселин Борисов:

"С проф. Чирков се познавам още от студентските години, той е 2 години преди мен. Постъпи в Белоградчик като лекар и така се случи, че когато аз дойдох, той беше първият човек, когото срещнах на входа на болницата. Оптимистично зареден, похвали ми се, че е направил нова операционна зала и бързо ме въведе да я видя, преди още дори да се съм се представил на главния тогава лекар, д-р Гайдаров.

Три години и половина ние работехме заедно. След това аз напуснах Белоградчик и станах асистент в София, а по същото време той отиде за 3-4 месеца в Лом и оттам- в Германия. След това дълго време не се видяхме.

Докато бяхме в Белоградчик обаче, имахме ежедневни контакти - поне по 5 пъти на ден, дори понякога и вечеряхме заедно. Изцяло отдаден на отделението, той спеше в отделението, минаваше на визитация вечер в 9 или 10 часа при своите пациенти- нещо, което почти никъде не се случва. Кой лекар вечерно време минава на визитация? Така че, мога да определя Чирков първо като ентусиаст, всеотдаен на своята професия, мотивиран, лекар с призвание и второ- той беше и много компетентен, много запознат с анатомията, защото като студент беше още и демонстрант по анатомия на студенти и оперираше без умора...

След години се срещнахме в Белоградчик. Той рядко идваше в нашия край, а през последните 15 години дори не е стъпвал. За мен не е обяснимо. Има си причини обаче той да се дистанцира.

Но Чирков стана истински лекар и голям хирург в Белоградчик - това трябва да се знае от историците. Аз твърдя, че ако не беше Белоградчик, не знам как би се развил Чирков. Вероятно би станал добър лекар. Но в Белоградчик той намери всички условия за развитие - абсолютна самостоятелност, с нищо неограничаван, с подкрепа на цялата общественост... Белоградчик бе неговия старт към голямата Европа. Оттам тръгнаха нашите полети- за мен също Белоградчик е изходен момент.

В моята книга "Между залеза и изгрева" аз съм описал неговия образ и там съм представил в детайли спомените си за него.  

Голям лекар беше... Вечна му памет!"


Проф. Александър Чирков е носител  на редица научни и държавни отличия, сред които и най-високото държавно отличие орден "Стара планина". Почетен гражданин е на Берковица и Белоградчик.

Автор е на много научни публикации, предимно в чужди издания. На 14 май 1986 г. прави първата в България, на Балканите и в цяла Източна Европа успешна сърдечна трансплантация. През 2003 г. прави и първата в нашата страна белодробна тлансплантация.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10