Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Веселин Борисов: Чирков стана истински лекар и голям хирург в Белоградчик

Спомен за проф. д-р Чирков

Снимка: БТА-архив / Руслан Донев

Проф. д-р Александър Чирков- един от големите таланти в медицината, ни напусна внезапно на 24 ноември.

Роден е на 27 януари 1938 г. в гр. Лом. Личното му име по рождение е Фарук. В рода му медицината е на особена почит - чичо му по бащина линия е завършил медицина в Хайделберг, а пра-прабабата му Василиса Чиркова, която е от гръцки произход, е била професор по медицина и лекар на семейството на Лев Николаевич Толстой, в Русия.

Проф. Александър Чирков завършва средното си образование в Ломската гимназия през 1955 г. и медицина във Висшия медицински институт - София през 1962 г.

Малко хора си спомнят обаче, че веднага след това, до 1966 година той е кооординатор и хирург в Белоградчишката болница. За тези първи години там, си спомня колегата му, проф. Веселин Борисов:

"С проф. Чирков се познавам още от студентските години, той е 2 години преди мен. Постъпи в Белоградчик като лекар и така се случи, че когато аз дойдох, той беше първият човек, когото срещнах на входа на болницата. Оптимистично зареден, похвали ми се, че е направил нова операционна зала и бързо ме въведе да я видя, преди още дори да се съм се представил на главния тогава лекар, д-р Гайдаров.

Три години и половина ние работехме заедно. След това аз напуснах Белоградчик и станах асистент в София, а по същото време той отиде за 3-4 месеца в Лом и оттам- в Германия. След това дълго време не се видяхме.

Докато бяхме в Белоградчик обаче, имахме ежедневни контакти - поне по 5 пъти на ден, дори понякога и вечеряхме заедно. Изцяло отдаден на отделението, той спеше в отделението, минаваше на визитация вечер в 9 или 10 часа при своите пациенти- нещо, което почти никъде не се случва. Кой лекар вечерно време минава на визитация? Така че, мога да определя Чирков първо като ентусиаст, всеотдаен на своята професия, мотивиран, лекар с призвание и второ- той беше и много компетентен, много запознат с анатомията, защото като студент беше още и демонстрант по анатомия на студенти и оперираше без умора...

След години се срещнахме в Белоградчик. Той рядко идваше в нашия край, а през последните 15 години дори не е стъпвал. За мен не е обяснимо. Има си причини обаче той да се дистанцира.

Но Чирков стана истински лекар и голям хирург в Белоградчик - това трябва да се знае от историците. Аз твърдя, че ако не беше Белоградчик, не знам как би се развил Чирков. Вероятно би станал добър лекар. Но в Белоградчик той намери всички условия за развитие - абсолютна самостоятелност, с нищо неограничаван, с подкрепа на цялата общественост... Белоградчик бе неговия старт към голямата Европа. Оттам тръгнаха нашите полети- за мен също Белоградчик е изходен момент.

В моята книга "Между залеза и изгрева" аз съм описал неговия образ и там съм представил в детайли спомените си за него.  

Голям лекар беше... Вечна му памет!"


Проф. Александър Чирков е носител  на редица научни и държавни отличия, сред които и най-високото държавно отличие орден "Стара планина". Почетен гражданин е на Берковица и Белоградчик.

Автор е на много научни публикации, предимно в чужди издания. На 14 май 1986 г. прави първата в България, на Балканите и в цяла Източна Европа успешна сърдечна трансплантация. През 2003 г. прави и първата в нашата страна белодробна тлансплантация.

Вижте още

Намаляват пациентите с коронавирус, обстановката в болницата във Видин се нормализира

Трайно намаляват пациентите с коронавирус в болницата във Видин . По-бързо е тестването за COVID-19 откакто в лечебното заведение има специализирана лаборатория, каза директорът д-р Ивета Найденова: "В момента са 15 положителни лица там, на лечение с пневмония и вирусна инфекция и още пет, които чакат резултат до края на деня...

публикувано на 20.01.21 в 16:25

Видин ще стане по-приветлив с помощта на нова техника

Нова техника получи общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство" Видин.  Три сметоизвозващи камиона (до момента Общината разполагаше с две такива машини), четири камиона тип "Самосвал", един от които е снабден с кран, две мотометачки, които могат да станат и снегорини, челен товарач, контейнеровоз и 10 контейнера за строителни..

публикувано на 20.01.21 в 15:51

Студент от Белоградчик изследва мутациите на COVID-19

Студентът по медицина Венелин Денчев от Белоградчик е част от научен екип, който изследва мутациите на коронавируса.    Ръководител на проекта е д-р Светлана Христова от катедра "Медицинска физика и биофизика" на Медицински университет София. С екипа работи и доц. Александър Живков от Института по физикохимия към БАН , който също родом е от..

публикувано на 19.01.21 в 17:30
Константин Йоцов,  ученик в Лесотехническата професионална гимназия , Берковица

Ученик от Берковица с проект в помощ на пожарникарите

Константин Йоцов от Лесотехническата професионална гимназия в Берковица разработи приложение,  в помощ на пожарникарите, които да могат да използват софтуер и навигация за достигане по-лесно до пожари, които са  в гората или планината. Разработката се нарича " Еко навигатор" и донесе на автора си първо място  в конкурса "Кой е SUPER STEM в твоето..

публикувано на 19.01.21 в 16:50

Селски кмет алармира за липса на контрол върху карантинирани лица

[/module За липса на информация и проследяване на това какво се случва с карантинираните лица в селото, сигнализира радио Видин кметът на село Ботуня Ивайло Диманов.  В селото има 4 лица под карантина, но повече от 20 дена никой не ги проверява и никой не дава информация за тях, а възможно е да има и нови случаи на COVID-19,  обяснява кметът. След..

публикувано на 19.01.21 в 15:40
проф.Георги Рачев

Климатологът Георги Рачев: Студеното време приключи, Видин ще изпрати уникална зима

Потенциално опасното време, което изненада Северозападна България с минусови температури през последната седмица, заради което беше обявен и жълт код, ще бележи постепенно покачване. Поредицата от студени дни приключва днес, обясни климатологът проф.  Георги Рачев . " Днес е последният ден на това сериозно и чувствително застудяване . Ако..

публикувано на 19.01.21 в 15:05

Увеличение на заплатите на кмета и общинската администрация ще гласува местният парламент на Видин

Увеличаване на възнаграждението на кмета и на служителите в общинската администрация предстои да бъде гласувано в предстоящото, първо за годината, заседание на Общински съвет Видин. Предложението е на председателя   Генади Велков, който предлага основната месечна работна заплата на кмета на община Видин, считано от 01.01.2021 г. да стане 3..

публикувано на 19.01.21 в 14:40