Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живот и спасение в Бога

Снимка: dveri.bg

Тринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение, която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто ей така, без да вникваме в него. Той ни казва чрез съвета, който дава на един богат младеж, че не е достатъчно да изпълняваме на думи закона и формално, а трябва да се отдадем всецяло в ръцете на Бога.

"Учителю благий, какво да сторя, за да наследя живот вечен?" (Лука 18:18)

"Една мисъл, един стремеж трябва да ни водят през целия ни живот. Каквото и да вършим, при каквито и обстоятелства да се намираме: в скърби, в радости, оплетени в житейски грижи – тази мисъл, този стремеж не бива да ни напуска никога – мисълта: как да заслужим вечен живот, как да се спасим.

Днешното евангелско четиво ни напомня точно за това, за нашата основна грижа и задача през земния ни живот. Св. евангелист Лука разказва как при Спасителя дошъл "някой си началник" с въпроса какво да направи, за да наследи вечен живот. Господ Иисус Христос му припомнил десетте Божии заповеди. Началникът отговорил, че ги съблюдава. Но Божественият Сърцеведец прозрял, че началникът макар и да спазва всички предписания за благочестие от младини и до днес, със сърцето си е далеч от Бога, сърцето му принадлежи на земното богатство, което притежава. Там, където би трябвало да царува Божият Дух, се бил възцарил идолът на богатството. Затова Спасителят посъветвал началника, ако иска да придобие небесно съкровище, да раздаде богатството си на бедните и да Го последва. Като чул това, началникът си тръгнал натъжен. Не намерил в себе си сили да направи крачката, която го отдалечавала от Господа: да срути идола в сърцето си. Отстъпил и тръгнал назад. Навярно този началник наистина е бил добър, порядъчен човек, навярно стриктно е спазвал Божиите заповеди и според нашите човешки разбирания е бил съвършен. Но едно не му достигало, за да бъде съвършен и за Господа: съвършена любов.

Братя и сестри, как можем ние да заслужим вечен живот, когато ежедневно нарушаваме Божиите заповеди, за които законникът е казал, че ги изпълнява? Да не забравяме думите на Спасителя, че "невъзможното за човеците е възможно за Бога"/ Лука 18:27/. В тази наша вяра ние се утвърждаваме най-вече по време на светата литургия. Там, където е Господ – там е истинският живот, любов и единство; там, където е злото – там има разделение, разпри, злоба и тление. Ние, които сме така разделени в живота, така озлобени, грешни, немощни, по Божията милост можем да се причастим със Светото Тяло и Светата Кръв на Спасителя и така да станем съпричастни на Божествената Любов, която ни спасява и възкресява.

Нека да не се надяваме на тленно богатство, а на живия Бог, Който ни дава всичко в изобилие, да се стремим да вършим добро, да богатеем с добри дела, като по този начин си събираме съкровище – добра основа за бъдещето, за да постигнем вечен живот /1 Тим.6:17-19/. Амин."

Свещеник Йоан Карамихалев

В рубриката "Съвременна Библия" - съвременното консуматорско общество се крепи на една верска идея. Можем да я наречем "тук и сега". Идеята "тук и сега" е верска, защото включва едно основно вярване. Животът е земно, видимо и временно явление. Така, без да искаме, се вкарваме в омагьосан кръг - грижим се и треперим за нещо, което ще загубим. Това противоречие не само обезценява живота. Тук и сега, то ни докарва до пълна безнадеждност. В затвора на нашата безнадеждност се явява Христос. Той има коренно различно възприятие на живота. Думите Му са революционни и предизвикателни. Ето един пример! "Това е волята на Отца Ми: всеки, който види Сина и повярва в Него, да има вечен живот и Аз да го възкреся в последния ден." Бог, който има спасителна воля. Божий Син, който се явява в света. Вяра, която свързва човек с Бога. Вечен живот, който се придобива като плод от вярата. Възкресение - венецът на Божия план, свързващ Бог и човек в съвместна вечност. Можете ли тук и сега да видите себе си и своя живот в цялата тази картина?

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" представят в Берковица

Бурканите за подправки на баба, английски сервиз за чай, старинни дървени столове. Това е само малка част от изложбата "Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" , която ще бъде представена в Берковица . Организаторът Ивелина Младенова освен страстен колекционер e и творец, а винтидж културата неизменно намира отражение..

публикувано на 07.08.24 в 16:06

Жители на село Периловец искат редовна профилактика от Енергото

Пожар преди седмица засегна четири имота в село Периоловец , община Бойница. Горели са стопански постройки, като напълно са унищожени хамбар и плевня. Местните твърдят, че пожарът е тръгнал от скъсана електрическа жица и настояват малкото селце да бъде включено в графика на енергоснабдителната компания за извършване на профилактика. Подготвят и..

публикувано на 07.08.24 в 15:17

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена тази седмица на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - на 9-и и 10 август. Първата вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин..

публикувано на 07.08.24 в 14:00
Село Делейна

Видинско село събира подписка заради проблеми с мобилната връзка

Жители на видинското село Делейна събират подписка, след като през последните дни отново останаха без мобилна връзка . Кметът Огнян Тончев обясни, че проблемът е бил за десетина дни, като за последните 8 години това е поредното спиране.  "Проблема ние си го знаем какъв е, но не искат да похарчат някакви пари и да направят сигурна връзка. По..

публикувано на 07.08.24 в 13:19
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към..

публикувано на 06.08.24 в 16:14

Момиче от Монтана спечели първо място в международен музикален конкурс

Магдалена Александрова от Монтана завоюва първо място в четвърта възрастова група на Международния музикален конкурс  "Киното - моя любов, моя песен" , който е част от  Международния младежки медиен фестивал "Арлекин" във Варна. Тя се отличи в съревнованието при силна конкуренция. Журито на конкурса, в състав: академик Пламен Карталов,..

публикувано на 06.08.24 в 14:00