Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Живот и спасение в Бога

Снимка: dveri.bg

Тринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение, която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто ей така, без да вникваме в него. Той ни казва чрез съвета, който дава на един богат младеж, че не е достатъчно да изпълняваме на думи закона и формално, а трябва да се отдадем всецяло в ръцете на Бога.

"Учителю благий, какво да сторя, за да наследя живот вечен?" (Лука 18:18)

"Една мисъл, един стремеж трябва да ни водят през целия ни живот. Каквото и да вършим, при каквито и обстоятелства да се намираме: в скърби, в радости, оплетени в житейски грижи – тази мисъл, този стремеж не бива да ни напуска никога – мисълта: как да заслужим вечен живот, как да се спасим.

Днешното евангелско четиво ни напомня точно за това, за нашата основна грижа и задача през земния ни живот. Св. евангелист Лука разказва как при Спасителя дошъл "някой си началник" с въпроса какво да направи, за да наследи вечен живот. Господ Иисус Христос му припомнил десетте Божии заповеди. Началникът отговорил, че ги съблюдава. Но Божественият Сърцеведец прозрял, че началникът макар и да спазва всички предписания за благочестие от младини и до днес, със сърцето си е далеч от Бога, сърцето му принадлежи на земното богатство, което притежава. Там, където би трябвало да царува Божият Дух, се бил възцарил идолът на богатството. Затова Спасителят посъветвал началника, ако иска да придобие небесно съкровище, да раздаде богатството си на бедните и да Го последва. Като чул това, началникът си тръгнал натъжен. Не намерил в себе си сили да направи крачката, която го отдалечавала от Господа: да срути идола в сърцето си. Отстъпил и тръгнал назад. Навярно този началник наистина е бил добър, порядъчен човек, навярно стриктно е спазвал Божиите заповеди и според нашите човешки разбирания е бил съвършен. Но едно не му достигало, за да бъде съвършен и за Господа: съвършена любов.

Братя и сестри, как можем ние да заслужим вечен живот, когато ежедневно нарушаваме Божиите заповеди, за които законникът е казал, че ги изпълнява? Да не забравяме думите на Спасителя, че "невъзможното за човеците е възможно за Бога"/ Лука 18:27/. В тази наша вяра ние се утвърждаваме най-вече по време на светата литургия. Там, където е Господ – там е истинският живот, любов и единство; там, където е злото – там има разделение, разпри, злоба и тление. Ние, които сме така разделени в живота, така озлобени, грешни, немощни, по Божията милост можем да се причастим със Светото Тяло и Светата Кръв на Спасителя и така да станем съпричастни на Божествената Любов, която ни спасява и възкресява.

Нека да не се надяваме на тленно богатство, а на живия Бог, Който ни дава всичко в изобилие, да се стремим да вършим добро, да богатеем с добри дела, като по този начин си събираме съкровище – добра основа за бъдещето, за да постигнем вечен живот /1 Тим.6:17-19/. Амин."

Свещеник Йоан Карамихалев

В рубриката "Съвременна Библия" - съвременното консуматорско общество се крепи на една верска идея. Можем да я наречем "тук и сега". Идеята "тук и сега" е верска, защото включва едно основно вярване. Животът е земно, видимо и временно явление. Така, без да искаме, се вкарваме в омагьосан кръг - грижим се и треперим за нещо, което ще загубим. Това противоречие не само обезценява живота. Тук и сега, то ни докарва до пълна безнадеждност. В затвора на нашата безнадеждност се явява Христос. Той има коренно различно възприятие на живота. Думите Му са революционни и предизвикателни. Ето един пример! "Това е волята на Отца Ми: всеки, който види Сина и повярва в Него, да има вечен живот и Аз да го възкреся в последния ден." Бог, който има спасителна воля. Божий Син, който се явява в света. Вяра, която свързва човек с Бога. Вечен живот, който се придобива като плод от вярата. Възкресение - венецът на Божия план, свързващ Бог и човек в съвместна вечност. Можете ли тук и сега да видите себе си и своя живот в цялата тази картина?

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

Център за изкуство в село Челопек

Център "Книгини" предстои да отвори в старата детска градина на село Челопек . Той ще е подходящ за всички хора на изкуството. За да е готова да приема културни прояви на сградата са извършват ремонтни дейности, каза за Радио ВИДИН Първолета Николова председател на сдружение "Книгини": "Това, което в момента правим е вътрешен ремонт на..

публикувано на 26.01.21 в 16:49

Маските за многократна употреба пазят природата

Здравната криза промени живота на световното население. Повиши се грижата за хигиената и личното здраве, нарасна употребата на маски, ръкавици и дезинфектанти. Вследствие от социалната изолация природата започна да се възстановява от непрекъснатата експлоатация на ресурсите ѝ. Но заедно с тази положителна тенденция на преден план отново излезе..

обновено на 26.01.21 в 16:35

Собственик на квартален магазин във Видин помага на затруднени съграждани

Малка щайга с  плодове и зеленчуци, с надпис, че всеки може да си вземе безплатно от тях,  е поставил в магазинчето си   Радослав Гетов от Видин. В секи, който реши, може да добави в кошницата и свои продукти, които са му в повече, казва  собственика на магазина и разказва за идеята си:  "Тъй като знам какво е положението в цялата..

публикувано на 26.01.21 в 15:00

Проект помага в избора на професия

"Посока Призвание" е кауза в подкрепа на младежи на възраст между 14 и 18 годишна възраст. Проектът се реализира в две основни насоки -  "Професия, здравей!", която представя конкретни професии, и "Работа със себе си", свързана с опознаване и осъзнаване на вътрешните заложби, интереси и потребности. "Искаме да срещаме младите хора..

публикувано на 26.01.21 в 12:30

Неизвестни факти за Христо Ботев в документален филм

"Ботев - отвъд понятното" е документален филм, в който се представят неизвестни за живота на Христо Ботев, свързани с неговата поезия, публицистика и дейност на революционер. Създателите на филма са се постарали да открият достоверна информация за това кой е истинският Ботев. Те доказват, че Христо Ботев и капитан Дагоберт Енглендер не само са се..

публикувано на 25.01.21 в 17:15

Кампания за профилактика на рака на маточната шийка

Информационна кампания за профилактика и диагностика на рака на маточната шийка "Намали риска. Предпази се. Живей!" инициира Националната пациентска организация (НПО), съвместно със своите партньори. В България заболяването е на 4-то място като дял сред злокачествените диагнози при жените. Около 1 200 жени заболяват годишно, обясни..

публикувано на 25.01.21 в 17:13

Аеробика за здрави и усмихнати деца във видинска детска градина (видео)

Аеробиката стана един от любимите спортове на децата от видинската детска градина "Арабела". Упражненията тренират цялото тяло, но най-важното е, че създават положителна енергия за целия ден, обясни учителят Рая Неделкова , която води занимания по всички образователни направления, включително по физическа култура: "Използваме детската..

публикувано на 25.01.21 в 16:00