Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 ноември 2020 година

Снимка: Радио ВИДИН

Областният управител на Видин Момчил Станков и членовете на Областния временен кризисен щаб за оценка на риска отправиха апел за набиране на доброволци за видинската болница. Причината е усложнената обстановка около коронавирус инфекцията на територията на област Видин и изключително натоварената работа на персонала на МБАЛ "Света Петка". Часове след апела, вече са се записали 6 човека, каза директорът на МБАЛ "Света Петка" д-р Ивета Найденова.  Други вече помагат на лечебното заведение.


Нови по-строги противоепидемични мерки влизат в сила от  петък - 27 ноември вечерта, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Със заповед  на министъра на здравеопазването се преустановява се обучението за всички ученици от 1-и до 12 клас; сички висши училища спират присъствените си занимания; преустановяват се посещенията в детски градини и ясли, както и в детски центрове, клубове; преустановява се провеждането на присъствени конференции, семинари и конкурси; спират се и груповите културно-развлекателни мероприятия, изключение се допуска по отношение на театрите при заетост до 30% и спазване на противоепидемичните мерки.Не се допускат частни събирания и празненства с присъствие над 15 души; спират се посещения в игрални зали и казина, търговски центрове, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори. Малките квартални магазини продължават да работят.

Минималната работна заплата ще стане 650 лв. от 1 януари 2021 г. Размерът ѝ ще се повиши с 6,6% в сравнение с настоящата година, реши правителството. От 1 януари минималното заплащане на час ще бъде 3,92 лв.


Работниците и служителите ще имат право да получат финансова подкрепа за не повече от 60 дни, в които са ползвали неплатен отпуск във връзка с наложените ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети. 


Министерството на образованието и науката обмисля удължаване на учебната година с две седмици за учениците от 1-ви до 6-и клас през юни. Това съобщи ресорният министър Красимир Вълчев. 


4 382 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 10 474 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Положителните проби са близо 42 процента от изследваните. Най много заразени в Сюеверозапада има в област Враца 108, следвана от Монтана с 49. Новите случай за област Видин са 28. 


По данни на РЗИ - Видин, за изминалите два дни има регистрирани 28 лица с положителни проби за коронавирус в област Видин - 14 жени и 14 мъже. От тях 22-ма са от община Видин, 2-ма от Кула и по един от общините Белоградчик , Брегово, Димово и Ружинци. 

Здравните власти от месец алармират, че спешно трябва да се намали натискът върху здравната система. Твърдо за предприемането на по строги мерки е д-р Вилхелм Елисеев, началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ "Света Петка" Видин.   

108 са новите случаи с коронавирус на територията на област Враца за последното денонощие. Починал е  мъж на 54 г. от гр. Враца, настанен за лечение в МБАЛ "Христо Ботев", съобщават от РЗИ.

На територията на област Монтана има установени 49 нови случая с потвърдена COVID-19 инфекция. Всичките са поставени под 14-дневна домашна изолация, по данни на РЗИ.

Тревожна е ситуацията с коронавирус в община Кула. Във всички институции има заразени.


Автобусни превозвачи излязоха на протест днес в София с искане за прецизиране на закондателството и решаване на проблемите в бранша. В готовност са и да спрат временно работа.

Районната здравноосигурителна каса /РЗОК/ преведе 796 476 лв. за болнична помощ, оказана на територията на област Видин през месец октомври. Преведената сума за специализирана доболнична медицинска помощ, оказана през месец октомври, е 398 692 лв.

Всички здравноосигурени лица могат да сменят личния си лекар с друг, който е сключил договор с Националната здравноосигурителна каса в периода от 01.12.2020 г. до 31.12.2020 г., напомнят от РЗОК Монтана.

Обсъдиха проекти на планове за устрояване, организиране и определяне дейностите за откриване на две нови общински предприятия във Видин. Едното предприятие ще обединява социалните дейности в общината, а другото- културните.

Община Мездра приключи изграждането на  Център за обществена подкрепа и на Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства.

Четири училища и три детски градини в община Мездра остават средищни, училището в Зверино запазва и статута си на защитено. 

СУ"Св. св. Кирил и Методий" в град Брегово е в готовност да мине на дистанционно обучение.

СУ”Свети Климент Охридски”в Зверино отбеляза своята 141-годишнина днес.



Монтана се подготвя за предстоящите Коледни и Новогодишни празници, така че да не излага на риск здравето на хората. Вече е украсена коледната елха в центъра на града. Светлините й ще бъдат запалени по традиция в началото на декември, но няма да има празнична програма.

Виктория Пекова от школата по изобразително изкуство "Палитра" към видинското читалище "Цвят" спечели първо място в национален конкурс за рисунка. Конкурсът "България в сърцата и мечтите ни" е организиран от Община Шумен и читалище "Боян Пенев-1949". 

Редовно годишно отчетно-изборно събрание на Народно читалище "Факел 1926" се проведе в най-голямото село в община Мездра - Зверино. На форума присъстваха 37 от общо 70 действителни членове на читалището.


Александрина Миленова ще е солист на цигулка на концерта на Симфониета-Видин утре.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29