Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Снимката на 25 ноември 2020 година

Снимка: Радио ВИДИН

Областният управител на Видин Момчил Станков и членовете на Областния временен кризисен щаб за оценка на риска отправиха апел за набиране на доброволци за видинската болница. Причината е усложнената обстановка около коронавирус инфекцията на територията на област Видин и изключително натоварената работа на персонала на МБАЛ "Света Петка". Часове след апела, вече са се записали 6 човека, каза директорът на МБАЛ "Света Петка" д-р Ивета Найденова.  Други вече помагат на лечебното заведение.


Нови по-строги противоепидемични мерки влизат в сила от  петък - 27 ноември вечерта, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Със заповед  на министъра на здравеопазването се преустановява се обучението за всички ученици от 1-и до 12 клас; сички висши училища спират присъствените си занимания; преустановяват се посещенията в детски градини и ясли, както и в детски центрове, клубове; преустановява се провеждането на присъствени конференции, семинари и конкурси; спират се и груповите културно-развлекателни мероприятия, изключение се допуска по отношение на театрите при заетост до 30% и спазване на противоепидемичните мерки.Не се допускат частни събирания и празненства с присъствие над 15 души; спират се посещения в игрални зали и казина, търговски центрове, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори. Малките квартални магазини продължават да работят.

Минималната работна заплата ще стане 650 лв. от 1 януари 2021 г. Размерът ѝ ще се повиши с 6,6% в сравнение с настоящата година, реши правителството. От 1 януари минималното заплащане на час ще бъде 3,92 лв.


Работниците и служителите ще имат право да получат финансова подкрепа за не повече от 60 дни, в които са ползвали неплатен отпуск във връзка с наложените ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети. 


Министерството на образованието и науката обмисля удължаване на учебната година с две седмици за учениците от 1-ви до 6-и клас през юни. Това съобщи ресорният министър Красимир Вълчев. 


4 382 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 10 474 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Положителните проби са близо 42 процента от изследваните. Най много заразени в Сюеверозапада има в област Враца 108, следвана от Монтана с 49. Новите случай за област Видин са 28. 


По данни на РЗИ - Видин, за изминалите два дни има регистрирани 28 лица с положителни проби за коронавирус в област Видин - 14 жени и 14 мъже. От тях 22-ма са от община Видин, 2-ма от Кула и по един от общините Белоградчик , Брегово, Димово и Ружинци. 

Здравните власти от месец алармират, че спешно трябва да се намали натискът върху здравната система. Твърдо за предприемането на по строги мерки е д-р Вилхелм Елисеев, началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ "Света Петка" Видин.   

108 са новите случаи с коронавирус на територията на област Враца за последното денонощие. Починал е  мъж на 54 г. от гр. Враца, настанен за лечение в МБАЛ "Христо Ботев", съобщават от РЗИ.

На територията на област Монтана има установени 49 нови случая с потвърдена COVID-19 инфекция. Всичките са поставени под 14-дневна домашна изолация, по данни на РЗИ.

Тревожна е ситуацията с коронавирус в община Кула. Във всички институции има заразени.


Автобусни превозвачи излязоха на протест днес в София с искане за прецизиране на закондателството и решаване на проблемите в бранша. В готовност са и да спрат временно работа.

Районната здравноосигурителна каса /РЗОК/ преведе 796 476 лв. за болнична помощ, оказана на територията на област Видин през месец октомври. Преведената сума за специализирана доболнична медицинска помощ, оказана през месец октомври, е 398 692 лв.

Всички здравноосигурени лица могат да сменят личния си лекар с друг, който е сключил договор с Националната здравноосигурителна каса в периода от 01.12.2020 г. до 31.12.2020 г., напомнят от РЗОК Монтана.

Обсъдиха проекти на планове за устрояване, организиране и определяне дейностите за откриване на две нови общински предприятия във Видин. Едното предприятие ще обединява социалните дейности в общината, а другото- културните.

Община Мездра приключи изграждането на  Център за обществена подкрепа и на Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства.

Четири училища и три детски градини в община Мездра остават средищни, училището в Зверино запазва и статута си на защитено. 

СУ"Св. св. Кирил и Методий" в град Брегово е в готовност да мине на дистанционно обучение.

СУ”Свети Климент Охридски”в Зверино отбеляза своята 141-годишнина днес.Монтана се подготвя за предстоящите Коледни и Новогодишни празници, така че да не излага на риск здравето на хората. Вече е украсена коледната елха в центъра на града. Светлините й ще бъдат запалени по традиция в началото на декември, но няма да има празнична програма.

Виктория Пекова от школата по изобразително изкуство "Палитра" към видинското читалище "Цвят" спечели първо място в национален конкурс за рисунка. Конкурсът "България в сърцата и мечтите ни" е организиран от Община Шумен и читалище "Боян Пенев-1949". 

Редовно годишно отчетно-изборно събрание на Народно читалище "Факел 1926" се проведе в най-голямото село в община Мездра - Зверино. На форума присъстваха 37 от общо 70 действителни членове на читалището.


Александрина Миленова ще е солист на цигулка на концерта на Симфониета-Видин утре.Вижте още

Снимката на 19 януари 2021 година

Все още не могат да бъдат установени точно колко са пораженията от ледолома на "Петрохан" .  Пораженията са от паднал дъжд, замръзнал върху клоните на дърветата. Проходът продължава да е затворен. От днес всеки ваксиниран срещу Covid-19 може да получи електронен сертификат.  Влизането в системата на електронното медицинско досие става по..

публикувано на 19.01.21 в 17:55

Няма наплив за планови операции в Ломската болница

Л омската болница "Св. Николай Чудотворец" има готовност да възвърне ритъма си на работа . Това каза д-р Георги Савков, във връзка с връщането на планови операции. Припомняме, че от 16 януари с ъс заповед на здравния министър Костадин Ангелов  бяха възобновени плановият прием и плановите операции в болниците, както и провеждането на курсовете по..

публикувано на 19.01.21 в 17:24

ВМРО с антикризисни предложения за Бюджет 2021 на община Враца

Групата общински съветници от ПП ВМРО - БНД в Общински съвет - Враца внесе предложения до кмета Калин Каменов, които са  във връзка с предстоящото разглеждане на Проектобюджета на Община Враца за 2021 г., съобщават от пресслужбата на паритята.  Предложенията са изцяло съобразени със създалата се извънредна обстановка, оказваща влияние върху всички..

публикувано на 19.01.21 в 16:44

Над 600 души получават евтина храна в Монтана

450 души в Монтана и селата на общината получават храна от Домашния социален патронаж . 370 са в Монтана и 80 от филиала в Смоляновци.  При спазването на всички противоепидемични мерки работи трапезарията за диетично хранени в Монтана. Към момента 180 са ползвателите, които плащат по 2,50 лв. за обяд, обясни Златко Живков:..

публикувано на 19.01.21 в 15:00

Неуспешен опит за смяна на председателя на Общинския съвет в Ново село

Общински съветници от ГЕРБ  свикаха  извънредно заседание на Общинския съвет в Ново село с предложение за освобождаване на настоящия председател Иво Вергилов и процедура за избор на нов председател на Общинския съвет.    В своите мотиви групата посочва шест причини , между които погазване или непознаване на нормативните уредби, незачитане на..

публикувано на 19.01.21 в 14:45

Яслите и детската кухня в Монтана работят при висок интерес

На пълен капацитет работят четирите детски ясли в Монтана . Постепенно посещаемостта се увеличава, има и новозаписани деца, съобщи кметът Златко Живков": "Между 80 и 90 процента е пълняемостта в момента на четирите детски ясли. За януари това е висок процент. Ние следим тези показатели" Детска млечна кухня в Монтана също е..

публикувано на 19.01.21 в 14:16

Активните случаи с COVID-19 във Врачанско са 752

Новите случаи на инфектирани с коронавирус във Врачанско са 19, сочат данните в Единния информационен портал.  Най-много - 13, са положителните случаи в община Враца, има двама от община Борован , съобщават от РЗИ Враца.  По един нов случай е констатиран в общините Криводол и Оряхово, като в МБАЛ "Христо Ботев" - Враца е хоспитализиран 77- годишен..

публикувано на 19.01.21 в 14:03