Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сдружение "Първи юни" в Бяла Слатина е сред финалистите в "Промяната"

Обособява пространства за онлайн учене в читалищата

Снимка: Сдружение Първи юни-гр. Бяла Слатина

Сдружение "Първи юни", чиято дейност е в района на Бяла Слатина, е сред петимата финалисти в кампанията "Промяната е да дадем крила на децата." Целта е да подобри живота на децата, като открива мотивирани социални предприемачи. Организира дарителската кампания, която да помогне да успеят да осъществят идеите си.


Сдружение "Първи Юни" е създадено преди 18 години в подкрепа на деца и младежи със затруднения, както и такива от проблемни семейства и семейства със затруднения при отглеждането им. До сега са организирали десетки дарителски кампании и многобройни събития, като винаги са близо до децата в нужда и семействата. 


Когато на учениците се налага да преминат на обучение в електронна среда, от сдружение "Първи юни" разбират, че в малките населени места за някои от децата онлайн заниманията са невъзможни. Семействата им не могат да осигурят за тях компютри или таблети и интернет. Затова решават да им помогнат като обособят в читалища оборудвани пространства, където да учат, разказва председателят на сдружението Наталия Костадинова. Тъй като не разполагат със собствен ресурс, имат нужда от помощ, за да осигурят условия за децата:  


"Това, което се опитваме да правим последните няколко месеца, е да оборудваме пространства за онлайн учене в читалища в малки населени места в община Бяла Слатина, тъй като наистина е много трудно за много деца да се приспособят към тези нови условия, които ситуацията с COVID-19 постави, не само деца, но и възрастни. Кандидатствахме от името на организацията ни сдружение "Първи юни" в специалното издание на  "Промяната". Това е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България. За наше щастие бяхме сред избраните пет финалисти на това издание за тази година. 

Разликата с предходните издания е, че тази година хората не гласуват за идеите, а по-скоро ги подкрепят с финансови средства. Това може да се случи по няколко начина. Хората могат да последват "Промяната" в интернет, да намерят идеята на сдружение "Първи юни" и  там има вариант да се дари. Приканваме хората, които изпитват затруднения да го направят по начина, който предвижда самото издание, да се свържат директно с нас на посочените координати в страницата ни във  фейсбук или в интернет.  Това, което също искам да знаят хората е, че не търсим някаква голяма и непостижим сума за реализиране на нашата идея. Необходими са ни около 6 000 лева, като дори имаме закупено оборудване в едно от населените места, в които искаме да обособим пространство за онлайн учене.

 Читалищата изключително добре приемат идеята и са "за" да бъдем заедно в тази ситуация и отново да ни помогнат. Ние вече 10 години работим заедно с читалищата на местно ниво и сме реализирали не една и две идеи в подкрепа на децата от млаките населени места. Приканваме хората да отделят не много средства, за да можем да помогнем на децата да имат среда за учене. Има много семейства, в които няма телефони, няма интернет, няма компютри. Смятаме, че тези пространства, които са оборудвани, могат да помогнат на много деца да си подготвят уроците, да получават знания и информация. Това не може да замести училището, но е вариант, в който  децата получават подкрепа, защото оставени сами на себе си, на село, без подкрепата на семействата, които нямат ресурса, както и без друга подкрепа, не се чувстват добре."


От сдружение "Първи юни" искат да осигурят  пространства за онлайн учене в поне пет населени места. Фокусът е върху децата от предучилищната група и  първи клас, но ще се ползва и от по-големите.


"Първата крачка в училище е много важна за децата. Ако ние загубим децата на входа на образователната система, т.е не ги спечелим за ученето и за любопитството и любознанието, на по-късен етап ще е по-трудно"- казва Наталия Костадинова.


Вижте още

Център за изкуство в село Челопек

Център "Книгини" предстои да отвори в старата детска градина на село Челопек . Той ще е подходящ за всички хора на изкуството. За да е готова да приема културни прояви на сградата са извършват ремонтни дейности, каза за Радио ВИДИН Първолета Николова председател на сдружение "Книгини": "Това, което в момента правим е вътрешен ремонт на..

публикувано на 26.01.21 в 16:49

Маските за многократна употреба пазят природата

Здравната криза промени живота на световното население. Повиши се грижата за хигиената и личното здраве, нарасна употребата на маски, ръкавици и дезинфектанти. Вследствие от социалната изолация природата започна да се възстановява от непрекъснатата експлоатация на ресурсите ѝ. Но заедно с тази положителна тенденция на преден план отново излезе..

обновено на 26.01.21 в 16:35

Собственик на квартален магазин във Видин помага на затруднени съграждани

Малка щайга с  плодове и зеленчуци, с надпис, че всеки може да си вземе безплатно от тях,  е поставил в магазинчето си   Радослав Гетов от Видин. В секи, който реши, може да добави в кошницата и свои продукти, които са му в повече, казва  собственика на магазина и разказва за идеята си:  "Тъй като знам какво е положението в цялата..

публикувано на 26.01.21 в 15:00

Проект помага в избора на професия

"Посока Призвание" е кауза в подкрепа на младежи на възраст между 14 и 18 годишна възраст. Проектът се реализира в две основни насоки -  "Професия, здравей!", която представя конкретни професии, и "Работа със себе си", свързана с опознаване и осъзнаване на вътрешните заложби, интереси и потребности. "Искаме да срещаме младите хора..

публикувано на 26.01.21 в 12:30

Неизвестни факти за Христо Ботев в документален филм

"Ботев - отвъд понятното" е документален филм, в който се представят неизвестни за живота на Христо Ботев, свързани с неговата поезия, публицистика и дейност на революционер. Създателите на филма са се постарали да открият достоверна информация за това кой е истинският Ботев. Те доказват, че Христо Ботев и капитан Дагоберт Енглендер не само са се..

публикувано на 25.01.21 в 17:15

Кампания за профилактика на рака на маточната шийка

Информационна кампания за профилактика и диагностика на рака на маточната шийка "Намали риска. Предпази се. Живей!" инициира Националната пациентска организация (НПО), съвместно със своите партньори. В България заболяването е на 4-то място като дял сред злокачествените диагнози при жените. Около 1 200 жени заболяват годишно, обясни..

публикувано на 25.01.21 в 17:13

Аеробика за здрави и усмихнати деца във видинска детска градина (видео)

Аеробиката стана един от любимите спортове на децата от видинската детска градина "Арабела". Упражненията тренират цялото тяло, но най-важното е, че създават положителна енергия за целия ден, обясни учителят Рая Неделкова , която води занимания по всички образователни направления, включително по физическа култура: "Използваме детската..

публикувано на 25.01.21 в 16:00