Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение "Първи юни" в Бяла Слатина е сред финалистите в "Промяната"

Обособява пространства за онлайн учене в читалищата

Снимка: Сдружение Първи юни-гр. Бяла Слатина

Сдружение "Първи юни", чиято дейност е в района на Бяла Слатина, е сред петимата финалисти в кампанията "Промяната е да дадем крила на децата." Целта е да подобри живота на децата, като открива мотивирани социални предприемачи. Организира дарителската кампания, която да помогне да успеят да осъществят идеите си.


Сдружение "Първи Юни" е създадено преди 18 години в подкрепа на деца и младежи със затруднения, както и такива от проблемни семейства и семейства със затруднения при отглеждането им. До сега са организирали десетки дарителски кампании и многобройни събития, като винаги са близо до децата в нужда и семействата. 


Когато на учениците се налага да преминат на обучение в електронна среда, от сдружение "Първи юни" разбират, че в малките населени места за някои от децата онлайн заниманията са невъзможни. Семействата им не могат да осигурят за тях компютри или таблети и интернет. Затова решават да им помогнат като обособят в читалища оборудвани пространства, където да учат, разказва председателят на сдружението Наталия Костадинова. Тъй като не разполагат със собствен ресурс, имат нужда от помощ, за да осигурят условия за децата:  


"Това, което се опитваме да правим последните няколко месеца, е да оборудваме пространства за онлайн учене в читалища в малки населени места в община Бяла Слатина, тъй като наистина е много трудно за много деца да се приспособят към тези нови условия, които ситуацията с COVID-19 постави, не само деца, но и възрастни. Кандидатствахме от името на организацията ни сдружение "Първи юни" в специалното издание на  "Промяната". Това е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България. За наше щастие бяхме сред избраните пет финалисти на това издание за тази година. 

Разликата с предходните издания е, че тази година хората не гласуват за идеите, а по-скоро ги подкрепят с финансови средства. Това може да се случи по няколко начина. Хората могат да последват "Промяната" в интернет, да намерят идеята на сдружение "Първи юни" и  там има вариант да се дари. Приканваме хората, които изпитват затруднения да го направят по начина, който предвижда самото издание, да се свържат директно с нас на посочените координати в страницата ни във  фейсбук или в интернет.  Това, което също искам да знаят хората е, че не търсим някаква голяма и непостижим сума за реализиране на нашата идея. Необходими са ни около 6 000 лева, като дори имаме закупено оборудване в едно от населените места, в които искаме да обособим пространство за онлайн учене.

 Читалищата изключително добре приемат идеята и са "за" да бъдем заедно в тази ситуация и отново да ни помогнат. Ние вече 10 години работим заедно с читалищата на местно ниво и сме реализирали не една и две идеи в подкрепа на децата от млаките населени места. Приканваме хората да отделят не много средства, за да можем да помогнем на децата да имат среда за учене. Има много семейства, в които няма телефони, няма интернет, няма компютри. Смятаме, че тези пространства, които са оборудвани, могат да помогнат на много деца да си подготвят уроците, да получават знания и информация. Това не може да замести училището, но е вариант, в който  децата получават подкрепа, защото оставени сами на себе си, на село, без подкрепата на семействата, които нямат ресурса, както и без друга подкрепа, не се чувстват добре."


От сдружение "Първи юни" искат да осигурят  пространства за онлайн учене в поне пет населени места. Фокусът е върху децата от предучилищната група и  първи клас, но ще се ползва и от по-големите.


"Първата крачка в училище е много важна за децата. Ако ние загубим децата на входа на образователната система, т.е не ги спечелим за ученето и за любопитството и любознанието, на по-късен етап ще е по-трудно"- казва Наталия Костадинова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15