Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Красимир Богданов: Поискахме повече пари за култура в Бюджет 2021

Снимка: Жоро Александров

Повече пари за култура поискаха депутати от ВМРО днес при обсъждането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. Депутатите защитиха позицията за осигуряване на повече средства за култура и по-високи заплати на заетите в областта на сценичните изкуства, читалищата, музеите, библиотеките и галериите, каза за радио Видин народният представител от ВМРО във Враца Красимир Богданов:

"Поискахме увеличение на средствата за сценични изкуства. Според разчета, който е направен, не могат да покрият 10% увеличение на заплатите на заетите от този важен сектор от българската култура. Другото наше предложение беше свързано с читалищата, галериите, музеите и библиотеките. Там имаме 10% увеличение предвидено. Ние поискахме малко да се увеличи тази сума. За читалищата парите да отидат не само за заплати, но да отидат и за дейност. Предложенията ни бяха отхвърлени от повечето парламентарни групи. Успяхме все пак да извоюваме, за читалищата увеличението е с 11 милиона спрямо миналата година. И за сценичните изкуства имаме едно доста по-сериозно увеличение. Аз лично се надявам в недалечно бъдеще да имаме един бюджет, който да акцентира силно върху културата и да я постави за свой приоритет."

Вижте още

Убийство на млада жена във Враца

Жена на 31 години е открита мъртва в жилище в блок "Химик" 10 във Враца. С нея е бил и невръстния ѝ син, който е имал слаби жизнени показатели. Детето е било транспортирано в клиниката по спешна медицина "Пирогов" в София, като преди това е била закарано и във врачанската болница. Информацията за трагичния инцидент бе потвърдена от властите във Враца...

публикувано на 20.04.21 в 20:20

Снимката на 20 април 2021 година

След две десетилетия отсъствие Братя Аргирови се завърнаха на музикалната сцена  с концерт във Видин. В него те представиха своите златни хитове, като за първи път в кариерата си бяха солисти на симфоничен оркестър.  Броят на общопрактикуващите лекари в област Монтана за последните шест години от 98 е намалял до 80. По различни причини 18 лични..

публикувано на 20.04.21 в 19:10

С още една косачка ще разполага фирмата по чистотата във Видин

Индустриална косачка ще помага за приветливия вид на Видин, съобщават от общинската администрация. От днес тя започна работа в тревните площи покрай пътя в посока от Колодрума към изхода на град Видин. Идеята е с косачката да се обработва тази зелена ивица, както и по-обширни междублокови пространства, тъй като машината разполага с голям капацитет..

публикувано на 20.04.21 в 17:31
Кирил Маринов с баскетболистки пред паметника във Винище 2012

На 94 години почина Кирил Маринов

Почина най-големият дарител на Монтана Кирил Маринов. Емигрантът от село Винище, който на 2 март навърши 94 години е починал н а 14 април във Франкфурт, Германия. “Това беше един изключителен родолюбец, съизмерим с великите личности от Възраждането ни, спомоществуватели, дарили огромни парични средства за различен вид дейности. Аз смятам, че..

публикувано на 20.04.21 в 15:25

Искат увеличаване на щата в БКС Враца

Директорът на общинското предприятие "БКС" във Враца Борислав Димитров е подал докладна към градската управа, с която е заявил необходимостта от назначаването на още 30 работници в предприятието, за да се подобри работата му.  Желанието на Димитров ще бъде разгледано на предстоящата сесия  на общинския съвет, като докладната е внесена от кмета Калин..

публикувано на 20.04.21 в 13:25

Укрепват шосето в Криводолско, което не е ремонтирано над 50 години

Продължава рехабилитацията на шосето между Криводол, Галатин, Лесура и Фурен, което не е ремонтирано от над 50 години. Инвестицията възлиза около 17 милиона лева, каза кметът на община Криводол Христо Доков . "Общо към 23 километра е пътят. Някои участъци даже не може да се каже, че беше останал път. Беше останал само калдъръм". Към днешна дата..

публикувано на 20.04.21 в 11:45

Личните лекари в Монтанско намаляват

Намалява броят на общопрактикуващите лекари в област Монтана, съобщи директорът на Районната здравноосигурителна каса – Монтана Любомир Стефанов. За периода от 2015 година до момента броят на ОПЛ от 98 е намалял до 80. П о различни причини  18 общопрактикуващи лекари са прекратили дейността си. В следствие на по-малкият брой на личните..

публикувано на 20.04.21 в 11:20