Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Система за ранно предупреждение за замърсяване на въздуха ще има в Монтана

Снимка: Любо Андреев

2решения взеха на днешната си сесия общинските съветници в Монтана, съобщават от пресслужбата на общината. Сред най-важните от тях е одобреното предложение за изграждане и поддържане на системата за ранно предупреждение за замърсяване на въздуха. Съветниците гласуваха при превишаване в три поредни дни на нивата на фини прахови частици да бъде ограничено движението на автобуси и определени категории товарни автомобили. Тази мярка е част от комплексната програма на Общината за намаляване нивата на фини прахови частици и полициклични ароматни въглеводороди  в атмосферния въздух за периода 2019-2023 г.

Приета е Наредба за реда и условията за отпускане на финансова помощ за закупуване на първо жилище от млади семейства на територията на Община Монтана. По силата ѝ ще бъдат подкрепяни с еднократна помощ в размер до 3% от стойността на жилището, но не повече от 2 000 лв. млади семейства. Съпрузите трябва да са на възраст от 18 до 35 години включително, да са с постоянен или настоящ адрес в Община Монтана, като поне единият от  тях  е регистриран тук преди не по-малко от три години. Друг критерии, на който трябва да отговарят кандидатите е липса на задължения към държавния бюджет.

Даден е картбланш за кандидатстването и изпълнението на 4 проекта, свързани с услуги за ранно детско развитие, патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания, инвестиции в културна инфраструктура и информационна кампания за екологичната мрежа "Натура 2000" в България.

Съветниците гласуваха "За" въвеждането в Община Монтана на задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните деца през учебната 2020/2021 година от 01.12.2020 г. Ангажимент на Общината е да осигури необходимите условия, съгласно изискванията на държавните образователни стандарти за предучилищното образование и за физическата среда, информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие.

Приет бе и План за интегрирано развитие на Община Монтана за периода 2021-2027 г. Този основополагащ стратегически документ залага общата рамка и за устойчиво и интегрирано развитие на местно ниво.

На последната ноемврийска сесия на Общински съвет - Монтана бяха избрани и 27 съдебни заседатели на Районен съд – Монтана. Местният парламент взе и решения, касаещи съфинансирането на проекти, регулиране на териториалното и селищно устройство, управлението на общинската собственост и други теми от различно естество. 

Вижте още

19 нови с COVID-19 във Врачанско

Новорегистрираните случаи на COVID-19 за 22 януари в област Враца са 19, сочат данните в Единния информационен портал. От обявените новозаразени, 12 са от община Враца. В Първа частна МБАЛ - Враца са хоспитализирани мъж и  жена. На домашно лечение са седем жени, както и трима мъже. В община Козлодуй са установени жена от Козлодуй и мъж от..

публикувано на 23.01.21 в 16:14

В Берковица отличиха младежи, спасили възрастен мъж от студа

От Община Берковица връчиха грамоти за благородна постъпка на четирима младежи, спасили възрастен мъж от измръзване. Кристина, Виктория, Благовест и Георги откриват 83- годишния Григор в безпомощно състояние на пътя. Тъй като не може да посочи адрес, го откарват в полицията. Там разбират кой е възрастният мъж, както и че..

публикувано на 23.01.21 в 08:00

Врачанската болница ще тегли банков кредит

Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" във Враца очаква акционерите да разрешат на оперативното ръководство да изтегли банков кредит , с който да погаси част от задълженията си. Форумът е насрочен за края на месеца, когато ще стане ясно дали изпълнителният директор д-р Петър Керемедчиев ще може да кандидатства за заема...

публикувано на 23.01.21 в 08:00

21 са новите случаи с COVID-19 в Северозапада

Новите случаи на коронавирус за последното денонощие у нас са 566, сочат данните на Единния информационен портал, обновени в полунощ. Според тях новите случаи в област Враца са 19, в Монтана 2, а във Видин няма. Положителни са 5,78 сто от направените 9786 теста. Чрез PCR са установени 4586 положителни проби, а чрез антигенни тестове - 5200. Починали са..

публикувано на 23.01.21 в 07:49

Снимката на 22 януари 2021 година

Отворени са офертите на кандидатите за изпълнител на строителния надзор при изграждането на 41 км от направлението Видин - Ботевград в участъка от Ружинци до обходния път на Монтана, съобщават от Агенция пътна инфраструктура /АПИ/. Пътят е  приоритетен проект в инвестиционната програма на Пътната агенция и Министерството на регионалното развитие. 38..

публикувано на 22.01.21 в 18:10

Нови изисквания при декларациите за освобождаване от такса смет във Видин

Собствениците на имоти на територията на Община Видин, които няма да се използват през цялата следваща година, могат да поискат освобождаване от такса за сметосъбиране и сметоизвозване д о 31 октомври , съобщават от Общината. От тази година в  декларациите, които собствениците попълват фигурира и  съгласие от собствениците за получаване на..

публикувано на 22.01.21 в 17:03
Снимка: Община Мездра

Трасето за "Крета Рън" е готово за състезанието

Петото планинско бягане "Крета Рън"  ще стартира в неделя от 11:00 часа.  Всичко по организацията на проявата вече е свършено от домакините, съобщи кметският наместник на село Крета Виолета Панова. Трасето е маркирано и почистено от падналите дървета след ледения дъжд преди седмица, за което са помогнали местните жители, които са се включили дейно..

публикувано на 22.01.21 в 16:16