Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Чрез престъпна схема обвиняемите получили незаконно 46 хиляди лева

Окръжна прокуратура Монтана дава на съд двама за злоупотреба с евросубсидии

Снимка: Радио ВИДИН

Двама обвиняеми за незаконно получаване на средства от еврофондове са предадени на съд с акт на Окръжна прокуратура - Монтана. 

Окръжна прокуратура – Монтана е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу И.Т. и Г.Л. за извършено от тях престъпление по чл. 248а, ал. 5, вр. ал. 3, вр. ал. 2, вр. ал. 1 от НК – предоставяне на неверни сведения, в резултат на което са получени средства от фондове, финансирани от Европейския съюз.

Обвиняемият Г.Л. развивал дейност като земеделски производител, имал регистрирани множество фирми. Предприемачът  подал заявление за участие в споразумение за ползване на земеделски масиви за землището в с. Чемиш, област Монтана, съгласно Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Не бил допуснат до него, тъй като не отговарял на изискванията – представляваните и управлявани от него дружества имали неразплатени задължения към общинския поземлен фонд и били свързани лица по смисъла на Търговския закон.


С оглед това обстоятелство Г.Л. се свързал с И.Т., оформил с него договори за пренаемане на земеделска земя в землището на с. Чемиш за временно и възмездно ползване между няколко дружества. Пренаемодател по тях бил Г.Л., а пренаемател - обвиняемият И.Т.


В хода на разследването на случая е било установено, че управител и представляващ на две от тях - „Д.С. 2007“ ЕООД и „М.Х.“ ЕООД, е Д.Ц., който никога не се е занимавал със земеделие, нито е упълномощавал когото и да било с такива права. В действителност двамата обвиняеми успели да се снабдят с документи на неговите фирми, за да участват в процедурата по разпределение на масивите за ползване.


На 31.07.2017 г., след надлежна регистрация на въпросните договори, обвиняемият И.Т. подал първоначални заявления от името на дружествата „Д.С. 2007“ ЕООД и „М.Х.“ ЕООД, без да знае действителният им собственик. След стартиране на административната процедура, обвиняемите се явили в Общинската служба по земеделие, за да извършат поправка в подадените документи. Под предлог за „сгрешен БУЛСТАТ на дружествата“, били вписани други номера на ЕИК. Впоследствие е било установено, че те са на новорегистрирани дружества със сходни наименования - „Д.С. 2017“ ЕООД и „М.Х. 2“ ЕООД, които към датата на подаване на заявленията не били правни субекти и нямали основание за участие в процедурата по ЗСПЗЗ.


Действайки по този начин, обвиняемите се сдобили с правно основание за ползване на земеделските земи, а впоследствие се стигнало до реално получаване на средства от фондовете на Европейския съюз. Видно от заключението на изготвената съдебно-икономическа експертиза, на дружествата „Д.С. 2017“ ЕООД и „М.Х. 2“ ЕООД, представлявани от обвиняемия Т., са изплатени суми по няколко схеми- Схема за единно плащане на площ, Схема за плащане за селскостопански практики, които са благоприятни за климата и околната среда, Схема за обвързано подпомагане за протеинови култури и Схема за мярка 12 по Натура 2000. Общият размер на получените по този начин средства възлиза на 46 098,20 лева.


Предстои наказателното производство срещу обвиняемите да продължи в съда.


Вижте още

Снимката на 15 януари 2021 година

315 лекари, медицински сестри и персонал в лечебните заведения в област Монтана са получили първия прием на ваксината срещу коронавирус . Имунизацията започна в последните дни на миналата година.  От регионалното управление на образованието /РУО/ във Враца са разпратили до директорите на училищата в града и областта писма, че започват да се..

публикувано на 15.01.21 в 18:00

Километрична опашка преди Дунав мост 2 на влизане в България

Опашката на влизане в България, преди Дунав мост 2, е над 13 км . За това сигнализира Антон Асенов , слушател на Радио Видин, който е в колоната от товарни автомобили.    "Опашката, която е там- в селата преди Калафат, там, освен тази опашка има едно спиране, което е на около 28-30 километра, преди Калафат - преди границата. За да не се..

публикувано на 15.01.21 в 17:27

Ледени дни през януари

Застудяване на времето в област Монтана през почивните дни прогнозират синоптиците. Неделя и понеделник и дневните температури ще са отрицателни, тогава е възможно да превали и сняг.  Към четвъртък се очаква леко повишение на дневните температури,  съобщи Леночка Ангелова, началник на ХМО Монтана: "На 16-ти, събота, променлива облачност до..

публикувано на 15.01.21 в 17:07

315 медици в Монтанско са имунизирани срещу COVID-19

315 лекари, медицински сестри и персонал в лечебните заведения в област Монтана са получили първия прием на ваксината срещу коронавирус. Имунизацията започна в последните дни на миналата година.  Само за периода от 7 до 14 януари ваксина са си поставили 215 лица, уточняват от Регионалната здравна инспекция в Монтана. Имунизациите са..

публикувано на 15.01.21 в 16:14

Красотата на замръзнали водопади привлича туристи

Разходката в планината има своето очарование дори в студените зимни дни. Снегът привлича любителите на ските и шейните, а заради минусовите температури много от водопадите може да ги видите замръзнали . Не забравяйте обаче основните правила при планинските преходи през зимата, напомни Оля Генова - експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански..

публикувано на 15.01.21 в 16:05

Бивш ученик дари лаптопи на ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин

34 лаптопа получи като дарение  ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин. Дарението е от голяма фирма за компютри и софтуер, а устройствата са раздадени по определени критерии, каза директорът на гимназията Любомир Георгиев . "Фирмата дарява 34 лаптопа на гимназията, които са раздадени по определени критерии, които сме приели...

публикувано на 15.01.21 в 15:21

Другата седмица започва реимунизацията на първите ваксинирани във Видин

Идната седмица ще започне реимунизацията на първите ваксинирани срещу COVID -19 в област Видин. 175 души са обхванати до момента, каза директорът РЗИ д-р Венцислав Владински: "Флаконите, които са ни разпределени, досега всичко е оползотворено, и от другата седмица започва реимунизацията  на първите, които се имунизираха колеги... Поетапно мисля,..

публикувано на 15.01.21 в 15:06