Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чрез престъпна схема обвиняемите получили незаконно 46 хиляди лева

Окръжна прокуратура Монтана дава на съд двама за злоупотреба с евросубсидии

Снимка: Радио ВИДИН

Двама обвиняеми за незаконно получаване на средства от еврофондове са предадени на съд с акт на Окръжна прокуратура - Монтана. 

Окръжна прокуратура – Монтана е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу И.Т. и Г.Л. за извършено от тях престъпление по чл. 248а, ал. 5, вр. ал. 3, вр. ал. 2, вр. ал. 1 от НК – предоставяне на неверни сведения, в резултат на което са получени средства от фондове, финансирани от Европейския съюз.

Обвиняемият Г.Л. развивал дейност като земеделски производител, имал регистрирани множество фирми. Предприемачът  подал заявление за участие в споразумение за ползване на земеделски масиви за землището в с. Чемиш, област Монтана, съгласно Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Не бил допуснат до него, тъй като не отговарял на изискванията – представляваните и управлявани от него дружества имали неразплатени задължения към общинския поземлен фонд и били свързани лица по смисъла на Търговския закон.


С оглед това обстоятелство Г.Л. се свързал с И.Т., оформил с него договори за пренаемане на земеделска земя в землището на с. Чемиш за временно и възмездно ползване между няколко дружества. Пренаемодател по тях бил Г.Л., а пренаемател - обвиняемият И.Т.


В хода на разследването на случая е било установено, че управител и представляващ на две от тях - „Д.С. 2007“ ЕООД и „М.Х.“ ЕООД, е Д.Ц., който никога не се е занимавал със земеделие, нито е упълномощавал когото и да било с такива права. В действителност двамата обвиняеми успели да се снабдят с документи на неговите фирми, за да участват в процедурата по разпределение на масивите за ползване.


На 31.07.2017 г., след надлежна регистрация на въпросните договори, обвиняемият И.Т. подал първоначални заявления от името на дружествата „Д.С. 2007“ ЕООД и „М.Х.“ ЕООД, без да знае действителният им собственик. След стартиране на административната процедура, обвиняемите се явили в Общинската служба по земеделие, за да извършат поправка в подадените документи. Под предлог за „сгрешен БУЛСТАТ на дружествата“, били вписани други номера на ЕИК. Впоследствие е било установено, че те са на новорегистрирани дружества със сходни наименования - „Д.С. 2017“ ЕООД и „М.Х. 2“ ЕООД, които към датата на подаване на заявленията не били правни субекти и нямали основание за участие в процедурата по ЗСПЗЗ.


Действайки по този начин, обвиняемите се сдобили с правно основание за ползване на земеделските земи, а впоследствие се стигнало до реално получаване на средства от фондовете на Европейския съюз. Видно от заключението на изготвената съдебно-икономическа експертиза, на дружествата „Д.С. 2017“ ЕООД и „М.Х. 2“ ЕООД, представлявани от обвиняемия Т., са изплатени суми по няколко схеми- Схема за единно плащане на площ, Схема за плащане за селскостопански практики, които са благоприятни за климата и околната среда, Схема за обвързано подпомагане за протеинови култури и Схема за мярка 12 по Натура 2000. Общият размер на получените по този начин средства възлиза на 46 098,20 лева.


Предстои наказателното производство срещу обвиняемите да продължи в съда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39