Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обновяват площадка за децата на Белоградчик

Снимка: Иванка Петрова

До края на следващата година в Белоградчик ще бъде облагородена детска площадка, на която деца от различните етноси ще могат да играят и да се забавляват. Площадката е най-близо разположената до квартал "Карловица", с площ от 260 кв.м. Тя ще бъде оборудвана с детски съоръжения за игра и ограда с два входа. 


Община Белоградчик спечели проект "Да играем заедно на площадка Трети март". Основната цел на Проекта е да се създаде приятно и безопасно обществено място за игри и забавления за деца на възраст между 3 и 12 години, както и общо пространство за общуване на жители от общината от ромски и неромски произход. 


Основната и най-важна дейност по проекта, която се изпълнява от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, съвместно с Център за обществена подкрепа и с изключителното съдействие на училищните ръководства, е беседа-тренинг за социално-отговорно и толерантно поведение в обществото. В тази дейност ще бъдат представени тематични мултимедийни презентации, раздадени брошури и разиграни игри, които да поставят участниците в различни житейски ситуации, с поучителен характер. Беседата-тренинг ще е с обхват родители на малки деца от ромски и неромски произход, подрастващи деца и младежи от ромски и неромски произход. Ежеседмично, при подходящи метеорологични условия, ще се организират съвместни игри за децата под ръководството на възрастни, чрез които децата да бъдат приучени да пазят новоизградената детска площадка. Предвижда се включването на тийнейджъри – роми и нероми като „патрул“ към общинската администрация с цел да се мотивират по-големите деца да проявяват повече отговорност при ползването на ремонтираната и обновена детска площадка. Ще се монтира допълнително осветително тяло и ще се постави видео наблюдение на детската площадка, които ще са изцяло за сметка на община Белоградчик. 


Изпълнители по проекта са община Белоградчик, в партньорство с Местната инициативна група /МАГ/, заедно с участието и на представители от квартал "Карловица", който е населен с предимно ромско население. 

Проектът е финансиран от Фонд "Малки грантове" на програма РОМАКТ. Продължителността му е до 31.01.2021г., а спечелената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 5 000 евро.

Снимката е илюстративна*
Вижте още

Снимката на 20 януари 2021 година

Нова техника получи общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство" Видин. Правителството одобри доклад на министъра на енергетиката за предприетите действия и за резултатите от направеното проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка № 2 в  АЕЦ "Козлодуй". Предстои г азохранилището "Чирен"  да..

публикувано на 20.01.21 в 17:55

Кукленият театър във Видин подновява съботните представления

Първо представление за годината готви кукленият театър във Видин . На 23-ти януари от 11 часа,  в залата на театъра, най-малките зрители ще могат да видят спектакъла "Ревливата принцеса".  "Това е един спектакъл, който е познат на нашата публика. Той е имал изяви не само на видинска сцена, а и в цяла България. Ярослав Петков е режисьорът...

публикувано на 20.01.21 в 17:30

Модерна оранжерия за канабис разкриха край Бойчиновци

Полицаите от Монтана разкриха лаборатория за отглеждане на канабис от рода на индийския коноп.  Оранжерията се намира в бившия завод за алуминиеви отливки в квартал “Огоста” в Бойчиновци, съобщи директорът на ОД на МВР Монтана старши комисар Пламен Томов: . "В самата лаборатория се иззеха общо 600 растения , с много добра..

публикувано на 20.01.21 в 17:13
БЧК белоградчик

Допълнителни пакети с храни раздаде БЧК в Белоградчик

БЧК – Видин започна поетапно раздаване на останали  количества хранителни продукти на лица, които допълнително са включени в Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане. В  община Белоградчик бяха раздадени 13 пакета с хранителни продукти.   Индивидуалните пакети са със средно тегло 30 кг и съдържат хранителни..

публикувано на 20.01.21 в 15:43

Преброяването започва на 7 септември

Преброяването на населението и жилищния фонд в Република България  ще започне в 0:00 часа на 7 септември 2021 г. и ще приключи в 20:00 часа на 3 октомври 2021 г., това реши Министерският съвет на свое заседание. Преброяването чрез попълване на електронна преброителна карта ще се проведе по интернет и ще продължи 10 дни - от 0:00 часа..

публикувано на 20.01.21 в 14:52

Разширяват газохранилището в Чирен

Предстои газохранилището "Чирен" да бъде разширено, като  капацитет му ще бъде повишен до над милиард куб. метра газ. Това стана ясно на днешното правителствено заседание. О ткрита е и обществена поръчка за изготвяне на работен проект за подмяна на надземното оборудване на газовото хранилище, з аяви  Владимир  Малинов, изпълнителен директор..

публикувано на 20.01.21 в 14:43

Около 6 000 фирми са поискали безвъзмездна финансова помощ

Над 6000 търговци са поискали подкрепа чрез оборотен капитал до момента чрез Националната агенция за приходите.  Крайният срок за кандидатстване изтича  днес 2 0  януари  в 16:30 часа . По тази схема търговците, засегнати от противоепидемичните мерки, наложени с 4 заповеди на министъра на здравеопазването, могат да получат 20%,..

публикувано на 20.01.21 в 14:03