Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Едно" на 27 ноември 2020 година

Детска площадка във Видин се превърна в коледно градче

3
Снимка: Фондация Подкрепа за реализация- Видин

Темите в "Едно" на 27 ноември 2020 година:

Екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"  във Видин продължава да работи с потребите на услугите, но от разстояние.  

Вече е в сила  Правилникът за прилагане на Закона за социалните услуги, който касае и дейността на центъра. 

В очакване сме на Коледните празници, а от фондация "Подкрепа за реализация" преобразиха в приказно коледно градче детска площадка. Партньор са в кампанията "Плюшено мече",  която ще зарадва повече от 500 деца в област Видин с подаръци за празника. 

Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондацията продължава да подкрепя и насърчава потребителите си, но онлайн. Работата е по  утвърдения график.

"Всеки от специалистите е подготвил програма за работа с потребителите. Работим по определен график, който е изпратен на всички, за да бъдат запознати. В посочения час определения специалист се обажда на потребителя. Дава му насоки за работа у дома или работят едновременно с различни програми… Потребителите са мотивирани за справяне с проблема и да се работи", каза организаторът "Социално обслужване" Юлита Петрова

"Освен дистанционно, работим и мобилно с нашите потребители, тъй като част от тях са самотни хора, които имат нужда да им се занесе нещо или да се видят лично, да им се купят лекарства или храна за вкъщи. Дистанционната работа лично при мен, в кинезитерапията, благодарение на новите технологии-фейсбук, вайбър, месинджър, може да осъществяваме и видео връзка. Аз виждам потребителите как изпълняват зададените упражнения"- каза кинезитерапевтът Павел Павлов.

Образователна платформа помага на специалния педагог и логопед Даниела Иванова:

"За всички представлява много голям интерес платформата. От скоро я прилагаме в нашия център. Първоначално потребителите преминаха кратко обучение, докато все още бяхме в присъствена форма."

"Старая се с всеки да работя по индивидуалните потребности, от които има нужда. Оформят се няколко основни трудности при потребителите. Едната е с разреждане на емоционалното напрежение, оказване на емоционална подкрепа. Другото е мотивация към някакви начини за разнообразяване на работата вкъщи и идеи за запълване на свободното време"- разказа психологът Илияна Маринова

510 деца от област Видин ще получат подаръци за Коледа, благодарение на кампанията "Плюшено мече", на която фондация "Подкрепа за реализация" е партньор. Инициативата стартира на 1 ноември. Само за дни след обявяването й, за повечето от желанията на децата вече има дарители, разказва трудотерапевтът Моника Петкова, която помага в кампанията:

"Остават още 11 лица, които не са покрити. Част ок подаръците вече са при нас. Чакаме още. Всеки, който желае да дари, трябва да се регистрира в сайта на кампания "Плюшено мече" и да подари подарък. Там ще види списъка..." 

Подаръците за децата от област Видин се изпращат на адреса на фондация "Подкрепа за реализация" на улица "Баба Вида" №11. 

За втора година  Фондация "Подкрепа за реализация" и Видинска света митрополия подаряват на децата във Видин вълшебно място. Всяка вечер, с настъпващата тъмнина, детска площадка "Смърфовете 2" се преобразява и се появява приказно градче. 

"Светлините заблестяха и обратното броене към най-светлият празник Рождество вече започна. С приближаването му сърцата на всички ни все повече се изпълват с надежда - за топлина, сигурност и сбъднати мечти"- посочват от фондация "Подкрепа за реализация" на страницата си във фейсбук. 

Галерия

Вижте още

Почивка в Занзибар по време на пандемия

Заради пандемията все по-малко хора се престрашават да пътуват като туристи, особено в чужбина. За истинските любители на туризма обаче коронавирусът не е пречка, казва  Зоя Василева, фармацевт и турист от Видин . Преди дни тя се завърна от една от най-предпочитаните екзотични дестинации - остров Занзибар в Танзания. Полетът до там е 16 часа. През..

публикувано на 22.01.21 в 14:53

"Петрохан" пострада от ледолом

На 8 януари проходът "Петрохан" става опасен за движение на автомобили. Надвиснали над пътното платно клони се чупят. Причината- паднал дъжд, който замръзва. Служители на Учебно- опитното горско стопанство "Петрохан"- Бързия започват да режат клони и дървета, за да разчистят пътя. Пораженията обаче не са само около пътя. Точно колко са пострадалите..

обновено на 22.01.21 в 12:39

По-добри условия за живот искат в село Черни връх

Село Черни връх, община Вълчедръм   е разположило по поречието на река Цибрица, на 6 kм от Вълчедръм и на 24 kм от град  Лом. Намира се в равнина между село Якимово и Вълчедръм.  472 са жителите на село Черни връх, като преобладават младите хора . В селото има много ученици и по-малки деца, които ходят в детската градина във Вълчедръм, а учениците..

публикувано на 22.01.21 в 12:30

Подкрепа от ЕС и за най-уязвимите

За много хора пандемията от COVID-19 е повече от криза в областта на общественото здраве. Бездомните, социално слабите или семействата с един родител са по-уязвими от всякога към финансови и социални затруднения. Приоритет на ЕС е да гарантира, че хората, които разчитат на други за най-основните си нужди, няма да бъдат изоставени, обясняват от..

публикувано на 22.01.21 в 10:40

Табу ли е прегръдката по време на COVID пандемия

През последната близо година не остана зона от живота ни, която да не е, поне частично или напълно, повлияна от присъствието на коронавируса. Ограничихме социалните контакти. Спазваме дистанция един от друг. Сред множеството неща, които пандемията ни отне е прегръдката. Според д-р Вилхелм Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно..

обновено на 21.01.21 в 16:39

Зелените тайни на Северозапада разкриват момичета от Монтана

Отличени са участниците в конкурса на тема "Защитените територии - зелените тайни на Северозапада", организиран от РИОСВ в Монтана. Те получиха грамоти и предметни награди. На I място е Ива Рангелова от Природо- математическа профилирана гимназия /ПМПГ/ "Св. Климент Охридски"- гр. Монтана за литературната творба "Скитник". Ива е ученичка от..

публикувано на 21.01.21 в 16:05

Подкрепа за културния сектор в Европа в условията на пандемия

Пандемията от коронавирус оказа силно икономическо въздействие върху културата и творческия сектор в цяла Европа. За да подкрепят независимите творци и организации, европейските институции и страните-членки на Европейския съюз /ЕС/ взеха бързи решения и набелязаха мерки за справяне с новите предизвикателства.  На национално ниво  Министерството..

публикувано на 21.01.21 в 14:43