Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 27 ноември 2020 година

Детска площадка във Видин се превърна в коледно градче

3
Снимка: Фондация Подкрепа за реализация- Видин

Темите в "Едно" на 27 ноември 2020 година:

Екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"  във Видин продължава да работи с потребите на услугите, но от разстояние.  

Вече е в сила  Правилникът за прилагане на Закона за социалните услуги, който касае и дейността на центъра. 

В очакване сме на Коледните празници, а от фондация "Подкрепа за реализация" преобразиха в приказно коледно градче детска площадка. Партньор са в кампанията "Плюшено мече",  която ще зарадва повече от 500 деца в област Видин с подаръци за празника. 

Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондацията продължава да подкрепя и насърчава потребителите си, но онлайн. Работата е по  утвърдения график.

"Всеки от специалистите е подготвил програма за работа с потребителите. Работим по определен график, който е изпратен на всички, за да бъдат запознати. В посочения час определения специалист се обажда на потребителя. Дава му насоки за работа у дома или работят едновременно с различни програми… Потребителите са мотивирани за справяне с проблема и да се работи", каза организаторът "Социално обслужване" Юлита Петрова

"Освен дистанционно, работим и мобилно с нашите потребители, тъй като част от тях са самотни хора, които имат нужда да им се занесе нещо или да се видят лично, да им се купят лекарства или храна за вкъщи. Дистанционната работа лично при мен, в кинезитерапията, благодарение на новите технологии-фейсбук, вайбър, месинджър, може да осъществяваме и видео връзка. Аз виждам потребителите как изпълняват зададените упражнения"- каза кинезитерапевтът Павел Павлов.

Образователна платформа помага на специалния педагог и логопед Даниела Иванова:

"За всички представлява много голям интерес платформата. От скоро я прилагаме в нашия център. Първоначално потребителите преминаха кратко обучение, докато все още бяхме в присъствена форма."

"Старая се с всеки да работя по индивидуалните потребности, от които има нужда. Оформят се няколко основни трудности при потребителите. Едната е с разреждане на емоционалното напрежение, оказване на емоционална подкрепа. Другото е мотивация към някакви начини за разнообразяване на работата вкъщи и идеи за запълване на свободното време"- разказа психологът Илияна Маринова

510 деца от област Видин ще получат подаръци за Коледа, благодарение на кампанията "Плюшено мече", на която фондация "Подкрепа за реализация" е партньор. Инициативата стартира на 1 ноември. Само за дни след обявяването й, за повечето от желанията на децата вече има дарители, разказва трудотерапевтът Моника Петкова, която помага в кампанията:

"Остават още 11 лица, които не са покрити. Част ок подаръците вече са при нас. Чакаме още. Всеки, който желае да дари, трябва да се регистрира в сайта на кампания "Плюшено мече" и да подари подарък. Там ще види списъка..." 

Подаръците за децата от област Видин се изпращат на адреса на фондация "Подкрепа за реализация" на улица "Баба Вида" №11. 

За втора година  Фондация "Подкрепа за реализация" и Видинска света митрополия подаряват на децата във Видин вълшебно място. Всяка вечер, с настъпващата тъмнина, детска площадка "Смърфовете 2" се преобразява и се появява приказно градче. 

"Светлините заблестяха и обратното броене към най-светлият празник Рождество вече започна. С приближаването му сърцата на всички ни все повече се изпълват с надежда - за топлина, сигурност и сбъднати мечти"- посочват от фондация "Подкрепа за реализация" на страницата си във фейсбук. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Над 600 килограма от декар е средният добив на пшеница във Видинско

Приключва жътвата на есенници в област Видин. Добивите са прилични, качеството на зърното е добро. Това каза в "Земята, която ни храни" Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:  "От 650 до 670 кг. от декар са добивите от пшеница в региона, качеството на зърното е много добро. При ечемика добивите са също между 550 и..

публикувано на 23.07.24 в 15:16